do Nadii

Tematy w trakcie przenoszenia do odpowiednich dzialow
Mav309
Uzalezniony
Numer Gadu-gadu: 0
Kontakt:

do Nadii

Post autor: Mav309 »

Tak sobie przegladalem opisy furek i wyszlo ze masz 13...
W jaki sposb wiec ktos wladowal tam zawieche i tarcze od gti 1.9...?
Przeciez tam nie ma bata zeby weszla 13...niejedna 14nastka nie wejdzie..
No chyba ze jakas hybryda...
P309 GTI 1.9 "Rallye"
F126 P 0.6 "Blue Thunder"
bonzo18

Post autor: bonzo18 »

no niebadz taki pewien !!!???? bo wiem o 3 205 tak zbudowanych i wszystko jest ok!!!!! sam sie nad tym zastanawiam czy tego nie zrobić
Awatar użytkownika
ZoNNk
Junior

Post autor: ZoNNk »

205 rallye tez jest w serii na 13 ale tam układ hamulcowy jest od 1.6
Awatar użytkownika
samer
Uzalezniony
Kontakt:

Post autor: samer »

Nadia powinna tam miec motor 1.6 na monowtrysku. I wlasnie do 1.6 (i to nawet GTI) wchodza 13 calowe kola
Awatar użytkownika
Piweł
Junior

Post autor: Piweł »

samer pisze:Nadia powinna tam miec motor 1.6 na monowtrysku. I wlasnie do 1.6 (i to nawet GTI) wchodza 13 calowe kola
No i właśnie dlatego Mav pyta w jaki sposób weszła tam zawiecha i hample od 1,9 GTi, które mają to do siebie, że z trzynastkami "trochę" :wink: kiepsko współpracują. Ale luz - może Nadia ma po 20mm dystansu na stronę :) 8) ?
Ex 205 GTi...
Awatar użytkownika
samer
Uzalezniony
Kontakt:

Post autor: samer »

A kto mowi ze tam jest zawiecha od 1.9?
Gość

Post autor: Gość »

samer pisze:A kto mowi ze tam jest zawiecha od 1.9?
sluchajcie ja tylko stwierdzilam ze- podczas naszego mini 3-miejskiego "zlotu" :D forumowicze tam obecni stwierdzili ze mam tam zawieche od GTI. tylko tyle...szczerze powiedziawszy to nie mam pojecia czy to jest od 1.6 czy tez od 1.9, a nawet nie mam pewnosci czy faktycznie jest to zawieszenie od GTI.

a tak swoja droga to widze teraz ze musze mojemu pugowi poswiecic wiecej uwagi- to bedzie moje postanowienie noworoczne- zaczne sie temu z bliska przygladac, i w koncu bede mogla udzielic bardziej kompetentnycch odpowiedzi.

zaczynam sie powaznie zastanawiac nad korepetycjami z zakresu mechaniki-oczywiscie puga :D
Awatar użytkownika
Kaktus
Maniak
Kontakt:

Post autor: Kaktus »

Nadia z tylu masz bebny czy tarcze?!

Byc moze bedzie wiadomo :)

A tak pozatym, to wiele P205 1.9 smiga na 13 calowkach!

Np. Moj kumepl Sebastian Folta, ma z przodu hample od 1.9 (bo ma wlasnie 205 1.9 GTI) a z tylu ma belke od 309 GTI i wyscig gorski jechal na 13 calowych kolach. tyle ze o ile sie nie myle ma chyba dystanse z przodu po 10mm na strone.

Ja tez slyszalem ze 13 nie wejdzie do 205 GTI - nie mowie tu o 1.9 ale nawet o 1.6!! A jednak sie da...
http://www.k-sport.eu - Budowa Samochodow Wyczynowych, Hamownia, Chip-Tuning.

DEAKTYWUJEMY PROGRAMOWO FILTRY FAP i DPF!!!

"Wygrywa nie ten, kto ostatni zaczyna hamowac, tylko ten kto pierwszy zaczyna przyspieszac" Tomasz Sikora
Mav309
Uzalezniony
Kontakt:

Kaktus pisze:Nadia z tylu masz bebny czy tarcze?!

Np. Moj kumepl Sebastian Folta, ma z przodu hample od 1.9 (bo ma wlasnie 205 1.9 GTI) a z tylu ma belke od 309 GTI i wyscig gorski jechal na 13 calowych kolach. tyle ze o ile sie nie myle ma chyba dystanse z przodu po 10mm na strone.

Ja tez slyszalem ze 13 nie wejdzie do 205 GTI - nie mowie tu o 1.9 ale nawet o 1.6!! A jednak sie da...

No wlasnie, problem to odsadzenie felgi od jarzma zacisku...z tego co pamietam w 1.9 tarcze maja 228mm i nie kazda 14nastka wchodzi...
Mam nadzieje ze Nadia nie odebrala tego jako atak niedowiarka...po prostu sprawdzam dalej c to za samochodzik..
Kiedys ubierz ten swoj kombinezon (zielony? :D ) i poloz sie pod samochodem...sprawdz czy ma kute wachacze, stabilizatory, jaka srednica tarczhamulcowych jest...
Czy z tylu sa tarcze (to akurat zrobisz bez kladzenia sie pod pugiem :)
Czesto tego nie chce sie ludzikom wymieniac i wskaze pochodzenie samochodu...
P309 GTI 1.9 "Rallye"
Awatar użytkownika
ZoNNk
Junior

Post autor: ZoNNk »

Mav309 pisze:

No wlasnie, problem to odsadzenie felgi od jarzma zacisku...z tego co pamietam w 1.9 tarcze maja 228mm i nie kazda 14nastka wchodzi...
Mam nadzieje ze Nadia nie odebrala tego jako atak niedowiarka...po prostu sprawdzam dalej c to za samochodzik..
Kiedys ubierz ten swoj kombinezon (zielony? :D ) i poloz sie pod samochodem...sprawdz czy ma kute wachacze, stabilizatory, jaka srednica tarczhamulcowych jest...

w 1.6 srednica tarczy jest taka sama ale ruzni sie jakis iny wymiar
Awatar użytkownika
Kaktus
Maniak
Kontakt:

Post autor: Kaktus »

w 1.9 masz wiekszy zacisk, i aby ten zacisk sie zmiescil, masz w 1.9 tarcze mniej odsadzone na zewnatrz - dlatego 1.9 GTI ma wezszy przod od 1.6
http://www.k-sport.eu - Budowa Samochodow Wyczynowych, Hamownia, Chip-Tuning.

DEAKTYWUJEMY PROGRAMOWO FILTRY FAP i DPF!!!

"Wygrywa nie ten, kto ostatni zaczyna hamowac, tylko ten kto pierwszy zaczyna przyspieszac" Tomasz Sikora
Awatar użytkownika
Piweł
Junior

Post autor: Piweł »

Ok wszystkie tarcze w 205-tkach mają 247 mm średnicy (nawet te z tyłu w 1,9 GTi). Różnica w przednich hamulcach pomiędzy 1,6 a 1,9 GTi to odsadzenie tarczy - w 1,9 jest ono ok. 10 mm mniejsze (czyli tarcza jest jakby bardziej "na zewnątrz"), co pociąga za sobą inne osadzenie zacisku hamulcowego i inny wymiar ET felgi (ET felgi musi być mniejsze = felga bardziej "odsadzona"). Różnica w hamulcach tylnich jest raczej oczywista :wink: .

Z moich doświadczeń wynika, że 13 calowa felga nie wchodzi w 1,9 nawet do tyłu tzn. nie minie się z zaciskiem hamulcowym (ale fak faktem że felgi, które miałem miały ET coś ok. 34 więc miały prawo nie wejść :) ).

Pozdr

EDIT: właśnie zdałem sobie sprawę, że moje koło zapasowe ma dumny rozmiar 155 R13 :lol: więc jednak da się założyć trzynastkę. Warunkiem jest więc chyba tylko ET felgi które musi wynosić coś pomiędzy 20 a 24 (tak mi się wydaje).
Ostatnio zmieniony 03 sty sob, 2004 1:00 pm przez Piweł, łącznie zmieniany 1 raz.
Ex 205 GTi...
Gość

Post autor: Gość »

Mav309 pisze:

sluchaj, ja sie naprawde ciesze ze jest ktos kto zainteresowal sie moim pugiem i napewno nie odbieram tego jako atak niedowiarka, wrecz przeciwnie, coraz bardziej zaczynaja mnie interesowac co tak naprawde jest w nim w "srodku"
Mav309
Uzalezniony
Kontakt:

nadia pisze: sluchaj, ja sie naprawde ciesze ze jest ktos kto zainteresowal sie moim pugiem i napewno nie odbieram tego jako atak niedowiarka, wrecz przeciwnie, coraz bardziej zaczynaja mnie interesowac co tak naprawde jest w nim w "srodku"
No to czekamy na relacje z lezenia pod pugiem (moj to chyba uwielbia jak sie pod nim klade :)
Rozumiem ze jest zimno...wiec poczekajmy na cieplejsze chwile :)
P309 GTI 1.9 "Rallye"
madafaka

Post autor: madafaka »

muszę ci powiedzieć że nie wiem jak pug ale ja też uwielbiam jak Nadia się podemna kładzie :twisted: :twisted:
A tak całkiem serio to tył ma hamulce bębnowe na 100% koła 13 na 100% a z przodu żółte amortyzatory! tyle pewności !!!
Jakby ktoś mógł zrobic zdjęcie to wtedy porównamy!
ODPOWIEDZ