Witam mialem problem z tarczami hamulcowymi który polegał na taki wpadaniu w wibracje gdy hamowałem z większych predkości. Stwierdziłem że pewnie tarcze są już pokrzywione(były też mocno zużyte) wiec je wymieniłem na nowki Jurid. No i kurna dalej to samo gdy chamuje z około 100-110 km/h zaczynają wibrować. Co do chu... może być nie tak?? Może to wina niewyważonych kół (jak zakładałem nowe opony niewyważyłem ich. Ale jadąc nawet szybko nie ma zadnych wibracji. Występują tylko gdzy hamuję!!!
mi buczy okrutnie szczegolnie po paru mocnych hamowaniach z >160
ja tak mialem w dieslu jak mi bebny padly, ale tyl latwo mozna wykluczyc hamujac recznym.
A moze zle spasowanie otworow piasty i tarczy hamulcowej. Ostatnio zrobilem z mechanikiem taki numer(przypadkowo) i nie wiedzielismy co sie stalo. Moze i to warto sprawdzic.
Przesiadka do wiekszego i rodzinnego...ale juz sobie obiecalem powrot do 205, tym razem tylko w wersji GTI
No ale jak źle spasowane?? Odkręciłem stare nałożyłem nowki i dokręciłem tymi śróbkami chyba 8 i powinno grać! Chyba że głowki śróbek za bardzo wystają i tarcza nieprzylega równo do piasty ale raczej małoprawdopodobne
Chodzi o przesuniecie otworow piasty w stosunku do otworow w tarczy hamulcowej. Przekrecilismy ja o jeden otwor dalej niz normalnie i przez to okrutnie walilo i wibrowal caly samochod, tak ze sie jezdzic nie dalo.
Przesiadka do wiekszego i rodzinnego...ale juz sobie obiecalem powrot do 205, tym razem tylko w wersji GTI
Witam!
Moze wsadziles stare klocki do nowych tarcz. Tego sie nie praktykuje. Moze jak zakladales tarcze dostalo sie cos miedzy piaste a tarcza. Powierzchnie te kusza byc idealnie spasowane. Jakias nierownosc troche rdzy niedoczyszczonej do konca bedzie powodowac ze tarcza w jednym miejscu bedzie odstawac. Podczas jazdy nie bedzie wibracji ale podczas hamowania bedzie rzucac zaciskiem.
Pozdrawiam