zimowe niedomagania silownika

Tematy w trakcie przenoszenia do odpowiednich dzialow
Awatar użytkownika
cheatoss
Maniak
Numer Gadu-gadu: 0

zimowe niedomagania silownika

Post autor: cheatoss »

mam problem z centralnym od strony pasazera.

co roku (to juz moja 3 zima z pugiem) cyklicznie pojawia sie ten problem i na wiosne znika (powaznie =/) otoz, po przekreceniu kluczyka od strony kierowcy otwieram drzwi kierowcy, tylna klape i drzwi pasazera do polowy (rygielek unosi sie, ale niecalkowicie). oczywiscie drzwi nie mozna otworzyc, trzeba wejsc do srodka, i recznie mu pomoc... nie byloby tragedii gdyby nie sila jaka trzeba do tego uzyc. czasem idzie lekko, czasem nie idzie za cholere tego ruszyc a zima jeszcze palce skostniale wiec idzie sie ostro wk... =]

mial ktos taki problem kiedys? co z tym silownikiem, jesli to naprawde jego wina (w koncu jakos tam dziala <-zamyka zawsze)...

dodam ze:
- centralny fabryczny
- i jesli to ma znaczenie: od strony pasazera nawet kluczyka nie wloze, tak rozjechany jest zamek.

pozdrawiam
ObrazekObrazekObrazek

sprzedany :(
TOMEK-TARNÓW
Junior

Post autor: TOMEK-TARNÓW »

z kąd ja to znam !!!! mam identyczny klopot tyle ze u mnie dwa zamki nie dzialają rygielki nie podnoszą sie calkowicei i co za tym idzie nie mam jak sie do szczura dostac !!! dlatego juz dawno przestalem go zamykac wogole !!! stoi calą nic pod domem otwarty heheh
jak to naprawic ???
Moj Peugeot to typowy SZCZUR !!!
Obrazek
Awatar użytkownika
205MI16
Uzalezniony
Posiadany PUG: 205 XS

Post autor: 205MI16 »

Przerabiałem ten temat i co Wam powiem to:
- smarowanie i czyszcenie siłowników daje chwilowy efekt lub wcale
- wymiana na nowy (dobry używany 30 do max 40zł) rozwiązuje sprawę

:)
Awatar użytkownika
tomek
Uzalezniony

Post autor: tomek »

W zimę to i bez centrala te rygielki ciężko chodzą...
myśę, że warto przejrzeć też wszystko dookoła siłownika
501512021 Sprzedam wszystkie części silnikowe 1,8 diesel i 1,9TD od 5pln, szyberdach prostokątny30pln, drążki gti 19mm, stabilizatory 19mm i 16mm, wnętrze od forevera, inne
Awatar użytkownika
bipi
Junior
Numer Gadu-gadu: 0
Kontakt:

Post autor: bipi »

a moze tapicerka na drzwiach wam przeszkadza?? ja mam centralny fabryczny i nigdy nie mialem klopotu.
bipi.205.pl
Awatar użytkownika
RaveMan
Junior
Posiadany PUG: Sacre Numero 1.4, 1995
Numer Gadu-gadu: 4047375
Kontakt:

Post autor: RaveMan »

ja z moim centralnym to mam same przygody. Czasem w ogole pilot nie dziala tylko troszke rygielki sie uniosa i to wszystko i trak czasem mozna pol godziny stac i dusic, kluczykiem otwiera sie dobrze. W tylnych drzwiach rygielek wogole sie nie zamyka dopiero jak sie go docisnie ale wtedy juz nie da sie go otworzyc bez pomocy. Generalnie nie robilo by mi to problemu ale mam uszkodzony zamek w klapie i tylko centralem mozna go otworzyc. Generalnie Eldorado!!!! :mrgreen:
Peugeot 205 1,4 kat. Sacre Numero
Awatar użytkownika
Paweł
Junior
Posiadany PUG: 205 Diesel '92 - 1,9 SRD (XUD9)
Numer Gadu-gadu: 46077

Post autor: Paweł »

Ja mam podobnie, ale problem jest w klamce zewnętrznej. Sprężyna słaba nie może do końca przesunąć jednej dźwigienki przez co siłownik nie może otworzyć rygla. Ostatnio nie chcciało mi się rozbierać zamka to napsikałem WD40 gdzie tylko mi się dało w okolicy klamki zezwnętrznej i jest OK.
205 Diesel '92 - 1,9 SRD (XUD9Y)
Awatar użytkownika
Pieraś
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: sprzedany
Numer Gadu-gadu: 696324

Post autor: Pieraś »

ja mam centralny ale jeszcze go nie zalozylem :P
ale z rygielkami nigdy nie mialem problemu. jesli komus sie zacina to dlatego ze sie tam dostaje woda(lub wilgoc) i stad problemy
Nałogowy czytelnik forum... ... i były kierowca wysoko kręconego LWA

Był: Peugeot 205 Color Line .... posiadałem go przez 6 lat. Wspomnienia .... pozytywne.
Jest: Mitsubishi Galant Elegance 2.0 16V, kombi, 2000/2001 + Yamaha Fazer FZS600 2003r.
ODPOWIEDZ