Nie chce zapalić!!!

Tematy w trakcie przenoszenia do odpowiednich dzialow
VIRTUS
Nowicjusz
Numer Gadu-gadu: 0

Nie chce zapalić!!!

Post autor: VIRTUS »

Jestem posiadaczem 205-tki GTI Gentry.Po przejechaniu ok 100km w trasie zatrzymałem sie na stacji,po czym samochód nie chciał zapalić.W czasie przekręcania kluczyka gasły wszystkie kontrolki a rozrusznik ani nie mruknoł.Trzeba było odpalić na popych.Po skontaktowaniu sie z poprzednim właścicielem dowiedziałem sie ze to niekiedy sie zdaża(szczególnie na ciepłym silniku lub w upalne dni) a patentem na to jest pokręcenie rozrusznikiem przed zgaszeniem silnika.Macie może jakiś pomysł co to moze być i jak sie tego problemu pozbyć.Z góry dziekuje za poradę
Awatar użytkownika
Fox
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: 205gti, 504 coupe, 406 kombi
Numer Gadu-gadu: 6433729
Kontakt:

Post autor: Fox »

Też tak miałem. Zdarzyło się to trzy razy w sumie. Okazało się że akumulator wysiadł. Tzn dało się go dalej ładować, ale po prostu co jakiś czas z niewyjaśnionych względów się rozładowywał sam z siebie. Po kupnie nowego problem się już nie pojawił ani razu, a minął rok.

no ale u Ciebie to może być coś innego....
Awatar użytkownika
Kaktus
Maniak
Kontakt:

Post autor: Kaktus »

Mysle ze masz do regeneracji rozrusznik, tulejki sie wyrobily i kantuja, badz siada automat, i jak rozrusznik jest cieply to moze nei dzialac.
http://www.k-sport.eu - Budowa Samochodow Wyczynowych, Hamownia, Chip-Tuning.

DEAKTYWUJEMY PROGRAMOWO FILTRY FAP i DPF!!!

"Wygrywa nie ten, kto ostatni zaczyna hamowac, tylko ten kto pierwszy zaczyna przyspieszac" Tomasz Sikora
Awatar użytkownika
Banita
Peugeot 205 Master

Post autor: Banita »

Tez tak mam -dalem dodatkowy obwod z grubszych kabli i przycisk do odpalania -odkad idzie wiecej pradu na przekaznik w rozruszniku to problemy zniknely :)

Z tym, ze to wina rozrusznika i sie skleja/wadzi to prawda, jak przestanie dzialac na przycisk to sie zregeneruje :)
Awatar użytkownika
Kaktus
Maniak
Kontakt:

Post autor: Kaktus »

Czasami poprostu sama stacyjka nawala.
http://www.k-sport.eu - Budowa Samochodow Wyczynowych, Hamownia, Chip-Tuning.

DEAKTYWUJEMY PROGRAMOWO FILTRY FAP i DPF!!!

"Wygrywa nie ten, kto ostatni zaczyna hamowac, tylko ten kto pierwszy zaczyna przyspieszac" Tomasz Sikora
Awatar użytkownika
Banita
Peugeot 205 Master

To nie stacyjka -zrobilem to jakos pol roku temu -teraz po ostrej jezdzie musze jednoczesnie przyciskiem i stacyjka 8)7
fredy1
Nowicjusz

Post autor: fredy1 »

mam ten sam problem jak podpiąć te kable i gdzie?? na ten przycisk z miłą chęcią zrobię to samo wymieniałem już szczotki i tulejki i po 2-3 miesiacach jest to samo
Awatar użytkownika
mareckilublin
Nowicjusz

Post autor: mareckilublin »

jezeli gasna kontrolki i slyszysz stukniecie automatu to znaczy ze dziala(automat),gasniecie lampek w tym przypadku jest spowodowane poborem max pradu z aku(co znaczy ze wlacznik silnika jest sprawny) jezeli nie kreci walem to jest zablokowany(albo skoszony,sprobuj wyjac skurwiela i podlaczyc na luzno(od razu zobaczysz co z tulejami na walku), podejrzewam ze bedzie krecil normalnie,jezeli nie to go musisz rozebrac i ocenic po wygladzie
pozdro
VIRTUS
Nowicjusz

Post autor: VIRTUS »

Czyli regenaracja rozrusznika będzie chyba najlepszym rozwiązaniem. Orientujecie sie gdzie i jak można to załatwic i jakie będą tego koszty?
Just a little bit too fast !!!
Awatar użytkownika
Banita
Peugeot 205 Master

mareckilublin pisze:gasniecie lampek w tym przypadku jest spowodowane poborem max pradu z aku
nieprawda :wink:

@fredy1
poprowadz sobie luzny kabelek od wtyczki takiego cienkiego (chyba niebieski- idacego aku-stacyjka) do aku -nie podlaczaj go. Jak nie bedzie chcial odpalic to otworz maske i zewrzyj koncowke tego kabla z (+) w aku na chwile-bedziesz wiedzial czy pomaga.
Niestety jest to rozwiazanie tymczasowe -bez regenerachji raczej sie nie obejdzie
Awatar użytkownika
mareckilublin
Nowicjusz

Post autor: mareckilublin »

dlaczego twierdzisz ze nie mam racji przeciez jezeli silnik bylby zblokowany a automat podalby napiecie na niego do uruchomienia(a on nie moze ruszyc)to bardzo obciazy instalacje(chyba)i spowoduje b.duzy spadek napiecia(kontrolki przygasna tak?)
pozdro
Awatar użytkownika
Banita
Peugeot 205 Master

obciazy, ale nie az tak :)
stacyjka odcina napiecie od dodatkowych odbiornikow :wink:
ODPOWIEDZ