parujące szyby

Tematy w trakcie przenoszenia do odpowiednich dzialow
Awatar użytkownika
wojti
Nowicjusz
Numer Gadu-gadu: 0

parujące szyby

Post autor: wojti »

nie wiem co sie dzieje u mnie non nstop mam zaparowane szyby wentylator wnetrza sobie nie radzi tzn jest wlacxzony zawsze na maxa i nici po porstu jak nie wezme szmaty i nie wytre szyby to nie ma szans jechac cigl;e mi paruje szyba(wszystkie szyby)m i pojawiaja sie mikro korpelki na niej moze to jest spowodowane jakas wilgocia wewnatrz autka bo moze troche mam po tej zimie jakiejs wody ehheh:)w w ygluszeniach!:)D:D

mial ktos z was taki problem ?? pzdr
rallyeeeeeee do you feel it :D:D:D:D:D
Awatar użytkownika
205MI16
Uzalezniony
Posiadany PUG: 205 XS

Post autor: 205MI16 »

Taki problem jest zawsze związany z zawilgotniałymi lub wręcz mokrymi wyładzinami na podłodze. Sprawdź czy nie masz dziury w podłodze lub jak masz szyber to odprowadzenie wody (są 4 w każdym rogu). woda może też dostawać się przez kiepskie uszczelki w drzwiach.
Awatar użytkownika
samer
Uzalezniony
Kontakt:

Post autor: samer »

A wieje ci powietrze z zewnatrz auta czy masz obieg wewnetrzny. Moga ci strzelic jedna linka i ciagle bierze powietrze z auta , wtedy sobie nie bedzie radzic z zaparowana szyba
Awatar użytkownika
bipi
Junior
Kontakt:

Post autor: bipi »

a jak to sprawdzic skad wieje? jesli linka pekla to ustawienie tego przelacznika nie da odpowiedzi.
btw. mozna sprobowac uzyc preparat antifog. czasem dziala
bipi.205.pl
Awatar użytkownika
Banita
Peugeot 205 Master

Post autor: Banita »

bipi pisze:a jak to sprawdzic skad wieje?
zdejmij kratke nad wlotem powietrza z zewnatrz, wlacz dmuchawe i sprawdz czy ssie :)
Awatar użytkownika
tomek
Uzalezniony

Post autor: tomek »

Przecież w 205 nie ma obiegu wewnętrznego....
Jest taki "oszukany" :lol:
Poprostu zamyka klape i koniec... ale wtedy wiatrak się bardzo dusi tak można było ustawić w starych deskach :wink:
W nowych pokrętło eliminuje taką kombinaje- chyba że zerwana linka...

Jak wieje powietrze to szukałbym duuużo wilgoci co w 205 jest realne...
501512021 Sprzedam wszystkie części silnikowe 1,8 diesel i 1,9TD od 5pln, szyberdach prostokątny30pln, drążki gti 19mm, stabilizatory 19mm i 16mm, wnętrze od forevera, inne
Awatar użytkownika
Banita
Peugeot 205 Master

Post autor: Banita »

Potrafie zamknac obieg -mam wentylator na krotko :wink: 8)7
Samer wspomnial o strzelonej lince :)
Awatar użytkownika
Pagi
Maniak
Posiadany PUG: był 205 1.9D '92
Numer Gadu-gadu: 35314
Kontakt:

Post autor: Pagi »

Jak sie zdejmie kratke przy podszybiu to widac klape, mozna latwie stwierzdzic czy sie otwiera i zamyka.
Peugeot 205 1,9D '92 - pierwsza miłość...
Awatar użytkownika
NMike
Uzalezniony

Post autor: NMike »

Znam ten ból, lekkie uchylenie tylnej szybki usprawnia obiehg i nawet przy małym nadmuchu nic nie paruje :)
Peugeot 205 1,6 GTi :-)
Awatar użytkownika
wojti
Nowicjusz

heh

dzieki panowie za podpowiedzi sprohbuje wsyztskiego mam nadzieje ze pomoze:) pzdr:)
Awatar użytkownika
205MI16
Uzalezniony
Posiadany PUG: 205 XS

Post autor: 205MI16 »

No i napisz co było.
Robert Radom

Post autor: Robert Radom »

Panowie - szyby parują nawet w Rolls-Roysie! Szczególnie zimą. Nie pomogą nawet najlepsze uszczelki. Nawet nowy 205 ma określoną jakość wykonania, która pozwala przedostawać się wodzie do środka. Pozostaje liczyć z tyłu na ogrzewanie szyby, z przodu na nadmuch, a po bokach środek przeciw roszeniu szyb. Odradzam stosowanie tego specyfiku na przedniej szybie, bo w nocy widać jakby szyba była pomazana czymś tłustym. A na na wiosnę suszenie wnętrza, które mam nadzieję będzie można zrobić już wkrótce. Znam jednego miłośnika cytrynek, który w swoim XM na wiosnę wyciąga wszystko ze środka, łącznie z wykładzinami. Pierze to wszystko, suszy, a gołą blachę w środku naciera jakimiś woskami. Dzięki temu auto z 1992 roku wygląda jakby wyjechało z salonu i tak też się zachowuje. Jak sobie kupię GTI to też go będę tak molestował...
:) :D :lol:
Awatar użytkownika
wojti
Nowicjusz

hej

NMike rzeczywoiscie otwarcie szybek z tylu pomogla jednak chcialbym nie robic tego w zimie bo jak sie zarzymuje to taki chlod wieje mi z tylu hehehe:) bnede musla zobaczyc co z tym szyberdachem mam panorame i nie mam tego sysniecia bo waz ktory idzie pod maske w ogolel do nieczego nie jest podpiety - ps acie moze gdzies shcemat gdzie to wsyztsko sie podpina i jak!? bo na arzie dzieki bogu mi nie przemaka ale jak przyjdzie wieksza uluewa i rynienki nie poradza sobie tonie wiem co siestanie:) pzdr
Awatar użytkownika
tomek
Uzalezniony

Post autor: tomek »

Zasysnięcie ma tylko pomagać odsuwać i zasuwać szyber
- wogóle udaje Ci się to robić :?

Normalnie w uszczelce panuje atmosferyczne i to wytarcza.

Wężyk musi być podłączony w obwód z serwem, oba kożystają z podciśnienia kolektora ssącego.
501512021 Sprzedam wszystkie części silnikowe 1,8 diesel i 1,9TD od 5pln, szyberdach prostokątny30pln, drążki gti 19mm, stabilizatory 19mm i 16mm, wnętrze od forevera, inne
Awatar użytkownika
wojti
Nowicjusz

hej

heh problem na razie ustal otwioeram szybki jakbedzie cieplej to bede sie z tym bawiil hehe) a jesli chodzi o szyber to nie mam zadnego poblemu z otwieraniem otwieram ta raczka linka odblokowuje sie z tych zatrzaskow i szybka sie ladnie odsuwa tlyko wlasnie widzialem u kumple kiedys ze tam jest to sysniecie i chyba uszcelka sie pompuje i domodeluje do szyby?? czy nie? bo przemakac nie przemaka i nie musze miec wlaczonego silnika elegancko chodzi kiedys rozebralem wyczyscielm dobrze nasmarowaLem i jest git tylko to moze powoduje ze te szyby mi paruje skoro PSA ZAPROJEKTOWALO ZE MA BYC SYSNIECIE TO PEWNIE BEDE MUSIAL TO ZROBIC:) pzdr
ODPOWIEDZ