Głośne PISZCZENIE w czasie jazdy!!

Tematy w trakcie przenoszenia do odpowiednich dzialow
daniusia

Głośne PISZCZENIE w czasie jazdy!!

Post autor: daniusia »

Witam, mam Peugeota 205, 1.4 XS z 1991 roku i problem, który pojawił się już jakiś czas temu (kiedyś sporadycznie) ale teraz juz mnie strasznie denerwuje ( kilka razy gdy jadę i wracam z pracy a jadę w 1 stronę ok 26 km). Auto rozgrzane, niezależnie od prędkości (i biegu) w pewnym momencie zaczyna coś strasznie głośno piszczeć z przodu pod maską, trwa to czasami i do 5 min, zmienia się brzmienie i w pewnym momecie nagle się urywa. Mam wrażenie jakby coś się ślizgało (łożysko , jakiś pasek?). Ostatnio zatrzymałam się na parkingu, wyłączyłam silnik a to dalej piszczy (tak głośno, że koledzy myśleli, że to alarm), w pewnym momencie przerwało a wentylator chłodzenia jeszcze jeszcze chwilę pochodził. Byłam już 2 razy u elektryka ale niczego nie stwierdził - wentylator jest ponoć okey. "Niech pani przyjedzie jak bedzie piszczało - łatwo powiedzić. Co może pracować (kręcić się) przy wyłączonym silniku? Boję się, ze coś się może zatrzeć...Pozdrawiam Dana
Awatar użytkownika
woocash
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: 205 ph1 1984 GR
Numer Gadu-gadu: 9752783

Post autor: woocash »

hehe. chyba tylko wentylator... pozostaje poczkać na jego włączenie i go wtedy odłączyć :wink:
jeśli ustanie... to jest rozwiązanie
Najaktywniejszy w dziale: Stare forum techniczne
[ Posty: 1090 / 34.03% Twoich postów ]
Awatar użytkownika
samer
Uzalezniony
Numer Gadu-gadu: 0
Kontakt:

Post autor: samer »

Nie slyszalem piszczenia tego twojego, ale moze byc taka mozliwosc, ze tracisz cisnienie oleju w glowicy i walek rozrzadu nie ma smarowania i zaczyna na sucho pracowac, czego skutkiem mzoe byc straszny pisk. Slyszalem taki dzwiek w BMW , ale pojawial sie jak juz tylko sie zagrzal troche i nie przerywal juz.

Sciagnij dekielek obbadaj walek, moze dostrzezesz jakies porysowania.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Dżon Dobra Nadzieja
Uzalezniony

Post autor: Dżon Dobra Nadzieja »

Może drugi bieg wentylatora....
Obrazek  Obrazek

Jestem fanem! Szukalem klubu p205 i go znalazlem 8)7
Awatar użytkownika
moralez
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: 205......T8, 205 GTI 1.6
Numer Gadu-gadu: 2955602
Kontakt:

Post autor: moralez »

samer pisze:Nie slyszalem piszczenia tego twojego, ale moze byc taka mozliwosc, ze tracisz cisnienie oleju w glowicy i walek rozrzadu nie ma smarowania i zaczyna na sucho pracowac, czego skutkiem mzoe byc straszny pisk. Slyszalem taki dzwiek w BMW , ale pojawial sie jak juz tylko sie zagrzal troche i nie przerywal juz.

Sciagnij dekielek obbadaj walek, moze dostrzezesz jakies porysowania.

Pozdrawiam
napewno, tymbardziej ze piszczenie zdarza sie po wylaczeniu silnika, pewnie wtedy glowica cierpiaca na skutek tarcia suchego walka jeszcze krzyczy aaaaaaaaaaaa aaaaaaaaaaaaaaaaa !!
Awatar użytkownika
woocash
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: 205 ph1 1984 GR
Numer Gadu-gadu: 9752783

Post autor: woocash »

hehehe :)

w golfie :oops: zacierał się silnik wentylatora ... to taka wielka bestia, przynajmniej w golfie :) i kwiczał jak oszalały....

no wiesz... moralez.. może po wyłaczeniu silnika wałek jeszcze sie kręci.... z rozpędu :wink:
Najaktywniejszy w dziale: Stare forum techniczne
[ Posty: 1090 / 34.03% Twoich postów ]
Awatar użytkownika
samer
Uzalezniony
Kontakt:

Post autor: samer »

No wlasnie teraz dokladniej przeczytalem, wczesniej jakos pominelem ze jest to rowniez na silniku nie pracujacym ;/ Spieszylem sie na BT Rajdu Festiwalowego ;)

No jak to piszczy na wylaczonym silniku, to smialo mozna wykluczyc mechanike silnika, hehe

Wszstko skazuje na wentylator, gdyz po wylaczeniu zaplonu, tlyko on ma chyba napiecie z rzeczy ktore molglyby piszczec ;] No chyba ze uklad chlodzenia, ale watpie
Awatar użytkownika
Sebek
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: 1.4 Xsi ; A4 Avant ; Honda CBF
Kontakt:

Post autor: Sebek »

mnie się wydaje że to ten nieszczęsny wentylator mkusi być
Audi A4 Avant
Honda CBF

Dostęp do części do wszystkich marek!!!

mail: sebastian.andrzejewski@szewczykvw.pl
ODPOWIEDZ