Jak nie szkoda ci kasy, to kup "chip"
Ale to ci nic nie da! My nie mamy CHIPOW... u nas jest prymitywny komputer. W zaleznosci od wersji silnikowej masz albo Jetronica albo Motronica.
W Jetronicu da sie jedynie zdjac odciecie
A w Motronicu mozna troche zmienic "mape" zaplonu, ale jezeli masz serie silnik to nic ci to nie da, bo masz juz dobra mape. To mozna zrobic jak sie ma juz cos zrobione w silniku.
Ogolnie na pierwszy ogien postawil bym na glowicy, splanowal bym ja, lekko powiekszyl kanaly dolotowe. Ewentualnie wstawil bym nieco wieksze zawory.
Warto na pewno lekko odchidzic kolo zamachowe, ale aby to zrobic trzeba by je pozniej wywazyc razem z dociskiem i walem korbowym.
Ogolnie sa to bardzo dopracowane silniki, i trudno jest w nich cos poprawic. Najwazniejsze jest to aby doprowadzic je do stanu idealnego.
Na pewno duzo w stosunku do ceny, da ci ten mechanizm roznicowy - a powie ci to kazdy kto taka modyfikacje zrobil: a wiem ze na pewno Globus zmienial przelozenie, wiem ze przelozenie zmieniali znajomi od Mav'a no i ja oczywiscie przelozenie mam zmienione.
Jezeli masz troche wiecej luznej kasy, to warto zainwestowac w kolektor wydechowy typu BARAN - koszt okolo 900zl do tego warto by bylo u Pachonia wyliczyc wydech i go zrobic to kolejne 900-1000zl, i na pewno warto zainwestowac w inny kolektor dolotowy, ale to juz musi byc praca rzemieslnicza bo nigdzie go nie kupisz. Chodzi o to aby kazda rurka ktora idzie do glowicy miala dokladnie taka sama dlugosc, tak aby bardziej rownomiernie napelniane byly cylindry.
Moc i Moment mamy na silniku, ale wielu z nas zapomina ze tak naprawde liczy sie moment na kolach! A w wielu samochodach nie jest z tym najlepiej, poniewaz straty mocy i momentu sa bardzo duze! Warto o tym pomyslec, i zmniejszyc te straty - a zmniejszamy je poprzez wymiane wszystkiego co jest zwiazane z bezposrednio z napedem, tak wiec nie mozesz miec zatartych zadnych lozysk, zarowno tych w kolach, jak i tych w skrzyni biegow i w dyferencjalne, na pewno straty zmniejszysz poprzez lepsze przelozenie skrzyni biegow, oraz przez dbanie aby sprzeglo sie nie slizgalo.
To narazie tyle.