dlaczego nie dzialaja swiatla stopu

Tematy w trakcie przenoszenia do odpowiednich dzialow
dzana
Nowicjusz
Numer Gadu-gadu: 0

dlaczego nie dzialaja swiatla stopu

Post autor: dzana »

witam po raz pierwszy na tym forum :) kupilam sobie 3 swiatlo stopu i chcialam go dzis zamontowac ale okazalo sie ze w ogole swiatla stopu nie dzialaja!!! ciekawe od kiedy))brat sprawdzal zarowki i bezpieczniki i sa ok. no to dlaczego swiatla nie dzialaja??
i jeszcze druga sprawa : chce wymienic plyn w chlodnicy ile wchodzi do 205 gl.poj 1,1??
dvfilm

Post autor: dvfilm »

włącznik stropu jest nad pedałem chamulca
Awatar użytkownika
mareckilublin
Nowicjusz

Post autor: mareckilublin »

a jak bedziesz podlaczac swiatlo stopu i jest ono na ledach to pamietaj o biegunowosci bo tez nie bedzie dzialalo(czarny kabelek z bialym paskiem to plus prawdopodobnie z bialym:) ) to tak w woli scislosci pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
moralez
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: 205......T8, 205 GTI 1.6
Numer Gadu-gadu: 2955602
Kontakt:

Re: dlaczego nie dzialaja swiatla stopu

Post autor: moralez »

dzana pisze: i jeszcze druga sprawa : chce wymienic plyn w chlodnicy ile wchodzi do 205 gl.poj 1,1??
jakies 5l - 5,5l
Wacman
Junior

Post autor: Wacman »

silniki XY -6,0 L
silniki TU,XV i XW -5,8 L :wink:
Awatar użytkownika
Pagi
Maniak
Posiadany PUG: był 205 1.9D '92
Numer Gadu-gadu: 35314
Kontakt:

Post autor: Pagi »

A stopy sprawdz zwierajac dwa kabelki przy wlaczniku, tym przy pedale hamulca, jak zaswieca to wiesz ze uszkodzony masz wlacznik. Pa,mietaj ze stopy dzialaja przy wlaczonym zaplonie.

Pozdrawiam
Peugeot 205 1,9D '92 - pierwsza miłość...
Awatar użytkownika
mareckilublin
Nowicjusz

Post autor: mareckilublin »

proponowalbym zaopatrzyc sie w probnik taki za 5 zl z leclerca (wyglada jak srubokret ale nim nie jest) wlaczyc zaplon podlaczyc krokodylek do masy a srubokrecikiem dotykac do tych kabelkow przy czujniku na ktoryms z nich musi sie pojawic 12v (probnik zacznie swiecic) jezeli nie zaswieci to znaczy ze problem jest przed wlacznikiem czyli albo kabelek sie urwal albo cos w bezpiecznikach(a pamietaj o tym ze nie zawsze dobry bezpiecznik musi dobrze laczyc w puszcze---znam to z autopsji)
jezeli bedziesz miec pewnosc ze polaczenie DO CZUJNIKA JEST NA PEWNO DOBRE to sprobuj rozebrac tylna lampe dostan sie do kostki i zarowki(zapewnij sobie pomoc drugiej osoby do wcisniecia pedalu hamulca) i tym samym probnikiem szukaj w kostce 12v moze to troche dziwnie opisalem ale ja wiem o co chodzi 8)7 pozdro

wlacznik MOZNA SPRAWDZIC ROWNIEZ OMOMIERZEM przykladamy do zaciskow wlacznika zaciski omomierza jezeli po wcisnieciu wlacznika miernik wskarze zero znaczy ze wlacznik jest dobry
nudzi mi sie dlatego tak przynudzam :D sorki
dzana
Nowicjusz

Post autor: dzana »

dzieki za te rady ale po pierwsze: jestem kobieta i... to chyba wszystko tlumaczy:))) zupelnie sie na tym nie znam. problem juz zostal rozwiazany przez milego kolege ktory mi to 3 swiatlo stopu podlaczyl i na razie wszystkie swiatla dzialaja. mimo to dzieki za cenne wskazowki:))
ODPOWIEDZ