Głośniki za max 200zł do Juniora '92
Czyli sugerujesz wymiane kabli? Jednak pozostane przy tych Helixach lub Blaupunktach, BP ponoć mają lepszy bas, w piątek umówiłem się z kolesiem i zaprezntuje mi oba zestawy jak grają i wtedy podejmę ostateczną decyzję. A co do zamocowania tweeterów, to na tutorialu z wygłuszania widzę że sprawiłeś sobie fajne mocowania/atrapy (czy jak to nazwać), sam to zrobiłeś czy może gdzieś kupiłeś? Jak kupione to prosiłbym o namiar
I może ostatnia kwestia, czy fabryczne maskownice za bardzo nie tłumią dźwięku? Może lepiej ich nie zakładać i założyć te od głośników? U Ciebie widzę że zrezygnowałeś z nich, ale chyba masz 16, a nie 13 z tego co widze
I może ostatnia kwestia, czy fabryczne maskownice za bardzo nie tłumią dźwięku? Może lepiej ich nie zakładać i założyć te od głośników? U Ciebie widzę że zrezygnowałeś z nich, ale chyba masz 16, a nie 13 z tego co widze
Eh, myślałem że moje radio ma wyjście na suba a niestety go nie ma, na wzmacniacz niestety też nie, tylko na 4 głośniki :/ A myślałem że za jakiś czas dokupie suba i będzie dobry basik... Chyba że jakoś można podłączyć suba pod kable od tylnich głośników? Bo jak nie to chyba będe musiał zmienić koncepcję na głośniki i nad jakimiś 6/9 w półce się zastanowić...
Kurde, a miało być tak pięknie
Kurde, a miało być tak pięknie
- cheatoss
- Maniak
- Numer Gadu-gadu: 0
http://allegro.pl/item174993818_wyjscie ... 8166_.html choc osobiscie nie polecam tego typu tworow... juz lepiej znalezc wzmaka z wejsciem "high input" gdzie zamiast rca mozna podlaczyc kable glosnikowe.
sprzedany
Ok, a np cos takiego:
http://allegro.pl/item173300989_sprawdz ... oofer.html
Czy raczej nie ma sensu bawic sie w podlaczanie suba od razu do radia, tylko przez wzmaka? Eh, mały OT się zrobił, więc proszę tylko o odpowiedź na to pytanie, pytam z czystej ciekawości, bo sianko na suba + ew. wzmaka gdzieś tak za miesiąc bym miał to bym się bardziej zoorientował
http://allegro.pl/item173300989_sprawdz ... oofer.html
Czy raczej nie ma sensu bawic sie w podlaczanie suba od razu do radia, tylko przez wzmaka? Eh, mały OT się zrobił, więc proszę tylko o odpowiedź na to pytanie, pytam z czystej ciekawości, bo sianko na suba + ew. wzmaka gdzieś tak za miesiąc bym miał to bym się bardziej zoorientował
Właśnie to nie jest pewne czy będe miał kaske, dlatego wole teraz kupić głośniki bo znając mnie to sianko się rozpłynie A co do dokładania na przód to może i bym mógł dołożyć co nieco, ale dawać tyle kaski na 13cm z których i tak porządnego basu się osiągnie... Wychodzę z założenia że lepiej kupić zestaw który ma dobrą jakość dźwięku i słabszy bas, a potem zainwestować w zmaka i suba, gdyż napewno będzie lepszy bass niż z zestawu na przód za np. 300zł. Jutro jadę posłuchać paru zestawów, i może spełni moje oczekiwania, jeśli nie to będe się musiał zastanowić nad dołożeniem do zestawu na przód...
A co do zmiany radia, to prawdę mówiąc jestem z niego zadowolony, kupiłem je w grudniu, więc całkiem niedawno, i raczej zmieniać nie będe...
Tak swoją drogą to nie będe wystawiał samochodu na zawodu CA, tylko do zwykłego jeżdzenia po mieście, więc myśle że narazie jakiś w miarę dobry zestawik na przód + później ew. wzmak + sub w zupełności mi wystarczy.
Chociaż jak to ktoś mądry napisał w którymś poradniku, jak już zacznie się modyfikacje, to nigdy się nie skończy, zawsze jest co poprawiać
A co do zmiany radia, to prawdę mówiąc jestem z niego zadowolony, kupiłem je w grudniu, więc całkiem niedawno, i raczej zmieniać nie będe...
Tak swoją drogą to nie będe wystawiał samochodu na zawodu CA, tylko do zwykłego jeżdzenia po mieście, więc myśle że narazie jakiś w miarę dobry zestawik na przód + później ew. wzmak + sub w zupełności mi wystarczy.
Chociaż jak to ktoś mądry napisał w którymś poradniku, jak już zacznie się modyfikacje, to nigdy się nie skończy, zawsze jest co poprawiać
Jednak wybrałem Blaupunkta, o wiele lepsze brzmienie i bass niż te Helixy, a koleś jeszcze z 200 na 170 zjechał Dzisiaj już za ciemno aby podłączać, jutro lub w niedzielę się pobawie, i myślę że woofer pójdzie w standardowe miejsce, zwrotnice pod radiem, a tweetery na masce (będzie trzeba dziury zrobić) gdyż w słupki ciężko będzie bez dorabiania maskownic z mdf'u, za bardzo by wystawał... I teraz prośba do was o poradę, instruktaż jak zdjąć deskę rozdzielczą
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Ok, zestawik zamontowany
Rozwiązałem to tak:
- woofer w standarodwym miejscu
- tweetery przykręcony do zaślepek od lusterek, zaślepki przykręcone do karoserii czarnymi wkrętami więc ich aż tak nie widać
- zwrotnice w drzwiach nad miejscem na głośniki, zrobiłem metalową półeczkę, i do niej przykręciłem zwrotnice, a półeczkę do karoserii więc nie ma opcji że spadnie
btw, nie wiem czy to standard, ale przy okablowaniu przy radiu mam 2 kostki, tzn "gołe" kable łączą się z dużą kostą, a dopiero potem jest rozgałęzienie na kostki iso. Przy moim radiu mam dodatkową kostkę, więc trochę ciasno było, ale jeśli ta pierwsza kostka to standard, to pogratulować pomysłu konstruktorom...
Ale mniejsza o to, ważne że zestawik na miejscu i wszystko gra Trochę lepszy bass by się przydał, ale jak pisałem, będzie wzmak + sub + ew. jakieś 13, lub przerobię z tyłu miejsce na 6x9 w słupkach i będzie si
Rozwiązałem to tak:
- woofer w standarodwym miejscu
- tweetery przykręcony do zaślepek od lusterek, zaślepki przykręcone do karoserii czarnymi wkrętami więc ich aż tak nie widać
- zwrotnice w drzwiach nad miejscem na głośniki, zrobiłem metalową półeczkę, i do niej przykręciłem zwrotnice, a półeczkę do karoserii więc nie ma opcji że spadnie
btw, nie wiem czy to standard, ale przy okablowaniu przy radiu mam 2 kostki, tzn "gołe" kable łączą się z dużą kostą, a dopiero potem jest rozgałęzienie na kostki iso. Przy moim radiu mam dodatkową kostkę, więc trochę ciasno było, ale jeśli ta pierwsza kostka to standard, to pogratulować pomysłu konstruktorom...
Ale mniejsza o to, ważne że zestawik na miejscu i wszystko gra Trochę lepszy bass by się przydał, ale jak pisałem, będzie wzmak + sub + ew. jakieś 13, lub przerobię z tyłu miejsce na 6x9 w słupkach i będzie si
- allman1
- Uzalezniony
- Posiadany PUG: 205 CTI 1,9. Pod opieką: 205 XE leżak. Ex. Green. R.I.P. 205 XRD.
- Numer Gadu-gadu: 0
- Login tlen: allman1
Re: Głośniki za max 200zł do Juniora '92
Odgrzewam. Chcę wymienić głośniki w Greenie. Bez kombinowania z odseparowanymi tweeterami, przerabiania czegokolwiek itp. Z budżetowców dostępnych na rynku najlepszą opcją wydaja mi się Hertz DCX 130.3. Proszę o utwierdzeniu mnie w przekonaniu że to dobry wybór lub zawrócenie na własciwą drogę.