audio-jaki wzmacniacz
-
- Uzalezniony
- Posiadany PUG: Roland Garros
- Numer Gadu-gadu: 1459401
Re: audio-jaki wzmacniacz
No raczej, alpine jest jaki jest ale to nie ma go co porównywać z jakimś voiskraftem czy innym firstem.
- grzechuuu205
- Maniak
- Posiadany PUG: 1.9 GTI XU9JAZ
- Numer Gadu-gadu: 2800082
no własnie, jaki jest? bo zastanawiam sie nad tym i czy wydac na niego koło 200zł. czy bedzie zauwazalna róznica w graniu (bez wzmac, z wzmac)??pszemeq pisze:alpine jest jaki jest ....
zapewne głupie pytania ale musiałem je postawić, bo forum to jedyne miejce gdzie moge sie cos takiego spytac ...
Medion/first/itp.., a ten alpine -usłyszysz różnicę.
Ten alpine, a ten RTO -nie usłyszysz różnicy.
Z tego, co pamiętam ten terminator ma około 4x85, więc grubo ponad potrzebę.
PS.
Podłączysz sobie takiego juniorka U-dimension 4x50, a będzie grało lepiej+czyściej+głebiej+mocniej niż cokolwiek, co zostało tu wymienione, wiec moc, to nie wszystko.
Ten alpine, a ten RTO -nie usłyszysz różnicy.
Z tego, co pamiętam ten terminator ma około 4x85, więc grubo ponad potrzebę.
PS.
Podłączysz sobie takiego juniorka U-dimension 4x50, a będzie grało lepiej+czyściej+głebiej+mocniej niż cokolwiek, co zostało tu wymienione, wiec moc, to nie wszystko.
- grzechuuu205
- Maniak
no no tylko to trochę inna klasa cenowa
ale o takie porównanie jak wyżej mi chodziło wlasnie
ale o takie porównanie jak wyżej mi chodziło wlasnie
- ja2nek
- Junior
- Posiadany PUG: 205 GTI TCT
- Numer Gadu-gadu: 7048723
Grzechu ja teraz to trochę uogólnię...
Wzmacniacz "jaki by nie był" (nie bierz tego aż tak dosłownie, ale chodzi mi o większość) zagra lepiej niż radio.
z tego co mi sie wydaje większość średnio budgetowych radii z podana mocą np4x50W, jak się dobrze wcztac w instrukcje to nawet producent pisze ze jest tylko ok 4x18-20W RMS:D
więc (ogólnie)
po1.wzmacniacz który ma 50w czy 70w RMS ma już dużo większe zaplecze mocy, niż radio
po2. dużo mniejsze zniekształcenia wyjdą z niego niż z końcówki mocy radia. (będzie czyściej grało, zredukuje się tez charczenie przy głośniejszym słuchaniu)
jeszcze znalazło by sie pae punktów ale jakoś o tej porze ciężko mi myślec.
Wzmacniacz kup KONIECZNIE, a wybór należy do ciebie który i nie musisz brać pod uwagę tylko tych 2 co podaliśmy(aczkolwiek to dobre i stosunkowo tanie sprzęty)
Wzmacniacz "jaki by nie był" (nie bierz tego aż tak dosłownie, ale chodzi mi o większość) zagra lepiej niż radio.
z tego co mi sie wydaje większość średnio budgetowych radii z podana mocą np4x50W, jak się dobrze wcztac w instrukcje to nawet producent pisze ze jest tylko ok 4x18-20W RMS:D
więc (ogólnie)
po1.wzmacniacz który ma 50w czy 70w RMS ma już dużo większe zaplecze mocy, niż radio
po2. dużo mniejsze zniekształcenia wyjdą z niego niż z końcówki mocy radia. (będzie czyściej grało, zredukuje się tez charczenie przy głośniejszym słuchaniu)
jeszcze znalazło by sie pae punktów ale jakoś o tej porze ciężko mi myślec.
Wzmacniacz kup KONIECZNIE, a wybór należy do ciebie który i nie musisz brać pod uwagę tylko tych 2 co podaliśmy(aczkolwiek to dobre i stosunkowo tanie sprzęty)
No Peugeot, no cry...Turbo żyje, Turbo pije, Turbo dmucha, Turbo wszystkich rucha
- grzechuuu205
- Maniak
Ok , więc zakupiłem tego Alpina MRV T500 (mysle ze jest to dobry wybór dla mnie) ale ma pytanko w sparwei podłączeń
1) kabel zasilania - jaką srednice do niego pociągnąć?
2) z dwóch kanałów prowadze kable do głośników (zwrotnic) GND- masa, +12 to z aku, oraz ewentulanie (a raczej napewno podłącze) REMOTE - czyli z radia sterowanie.<-- glupie pytania ale prawde napsialem? :>
1) kabel zasilania - jaką srednice do niego pociągnąć?
2) z dwóch kanałów prowadze kable do głośników (zwrotnic) GND- masa, +12 to z aku, oraz ewentulanie (a raczej napewno podłącze) REMOTE - czyli z radia sterowanie.<-- glupie pytania ale prawde napsialem? :>
- grzechuuu205
- Maniak
jak ktoś by miał czas to moze mi ktoś to wytłumaczyć do czego te ustawienia służą? i jakie były by optymalne przy podłaczeniu wzmacniacza pod dwa głośniki na przód.
pozdrawim
pozdrawim
- DJPreZes
- Moderator
- Posiadany PUG: Roland Garros/307
- Numer Gadu-gadu: 2516096
Drugi przełącznik na ST, trzeci raczej na HP (High Pass) albo Off (wtedy pierwsze pokrętło nie ma sensu). Pokrętła wg słuchu. Pierwsze o ile nie skopiesz podłączeń (+ do + i - do -) to na 0. Tak jakoś mi się wydaję, ale oczywiście mogę się mylić.
Peugeot 205 Roland Garros Cabrio
- grzechuuu205
- Maniak
a to drugie (MONO ST 1+2) to co to jest ta pozycja 1+2 ? aha i pokrętlo GAIN?
- DJPreZes
- Moderator
- Posiadany PUG: Roland Garros/307
- Numer Gadu-gadu: 2516096
Mono to mono, ST to Stereo. 1+2 to opcja dla dwóch głośników i subwoofera.
Peugeot 205 Roland Garros Cabrio
- grzechuuu205
- Maniak
hmm ale tam jest pod tym INPUT MODE. hmm.
a jaki kabel zasilający bedzie do tego zestawu i wielkosci 205 odpowiedni? ile mm2 ?:>
a jaki kabel zasilający bedzie do tego zestawu i wielkosci 205 odpowiedni? ile mm2 ?:>
1. Faza głośnika -ustaw to co, wg. Ciebie przyjemniej gra.
2. Dla ciebie ST lub 2+1 jeśli masz subwoofer. (jest input, bo to kwestia podłączenia przy mostku)
3. Off
4. Działa prawdopodobnie tylko przy włączonym 3 -w przypadku LP obcina wszytko co jest powyżej ustawionej częstotliwości, a HP -poniżej ustawionej.
5. Z gain'em musisz popróbować -nie ustawiaj na max.
2. Dla ciebie ST lub 2+1 jeśli masz subwoofer. (jest input, bo to kwestia podłączenia przy mostku)
3. Off
4. Działa prawdopodobnie tylko przy włączonym 3 -w przypadku LP obcina wszytko co jest powyżej ustawionej częstotliwości, a HP -poniżej ustawionej.
5. Z gain'em musisz popróbować -nie ustawiaj na max.
- skola
- Uzalezniony
- Posiadany PUG: 205 Roland 1,4 TUS3 84KM
- Numer Gadu-gadu: 0
kabel moze byc z tych tanich zestawów chyba z bedziesz planowal cos mocniejszego to możesz dac zapobiegawczo 16mm^
. pamietaj o remote z radia bo pod aku pdolaczysz to on bedzie ciegle ON i aku bedzie rozladowywal sie
Z tanimi RCA tez trzeba uważać bo łatwo sie urywaja ...
. pamietaj o remote z radia bo pod aku pdolaczysz to on bedzie ciegle ON i aku bedzie rozladowywal sie
Z tanimi RCA tez trzeba uważać bo łatwo sie urywaja ...
http://peugeot205.pl/index.php?modul=uzytkownik&id=2619
PRZÓD: Wzmak Rockford P450.4, Hertz HSK 165, radio JVC KD-BT1 ,TYŁ: Wzmak SOUNDSTREAM TRX2.550, SUB: MB Quart RWE 302 , kable 35MM^, kondzior 1 F
PRZÓD: Wzmak Rockford P450.4, Hertz HSK 165, radio JVC KD-BT1 ,TYŁ: Wzmak SOUNDSTREAM TRX2.550, SUB: MB Quart RWE 302 , kable 35MM^, kondzior 1 F
- grzechuuu205
- Maniak
a jesli chodzi o miejsce zamontowania, najłatwiej bedzie montaz w bagazniku, lecz ma ktoś moze jakies propozycje gdzie by to jescze upchnąc można?:> (wymiary:260mm szer, dł: 280mm, wys: 45mm)
PS. jak by szedł do bagaznika to znacie moze jakies miejsce podłączenia masy? (jakas srubka?) zebym nadarewnie nie szukał
PS. jak by szedł do bagaznika to znacie moze jakies miejsce podłączenia masy? (jakas srubka?) zebym nadarewnie nie szukał
- skola
- Uzalezniony
- Posiadany PUG: 205 Roland 1,4 TUS3 84KM
- Numer Gadu-gadu: 0
niestety tylko bagaj ... co do masy wywierć sobie otwor po stronie kierowcy masz ściankę tuz pod zwijarka pasa z tyłu. Śrubka m8 papierkiem sciernym poszoruj do gołej blachy no i masz masegrzechuuu205 pisze:a jesli chodzi o miejsce zamontowania, najłatwiej bedzie montaz w bagazniku, lecz ma ktoś moze jakies propozycje gdzie by to jescze upchnąc można?:> (wymiary:260mm szer, dł: 280mm, wys: 45mm)
http://peugeot205.pl/index.php?modul=uzytkownik&id=2619