jaki głośnik do suba?!

Tutaj możecie rozmawiać o wszystkim co jest związane z różnego rodzaju przeróbkami auta.
Awatar użytkownika
ja2nek
Junior
Posiadany PUG: 205 GTI TCT
Numer Gadu-gadu: 7048723

jaki głośnik do suba?!

Post autor: ja2nek »

Pytanie takie jak w temacie?
chciałbym głośnik do suba 30cm
do kwoty 150zł
wzmacniacz jaki mam to alpine mrv-f400 przy mostku i 14.v daje 160RMS 4Ohm
muzyki słucham różnej trochę techno D&B, ale także dużo oldies i polskich kawałków
właściwie to techno 40/60 oldies
Głośnik w skrzyni klozet bo nie ma aż tyle miejsc a w 205 :P

nie będe podawał swoich typów żeby narazie nikogo nie zasugerować moją opinia i wyborem....
co byście doradzili?? wolał bym nowy ale może tez być używka(ale używka tylko z okolic wawy, żebym mógł sprawdzić przed zakupem)

Pozdrawiam Janek...;]
No Peugeot, no cry...Turbo żyje, Turbo pije, Turbo dmucha, Turbo wszystkich rucha :D
Awatar użytkownika
Heler
Junior
Posiadany PUG: Inny, Seat Cordoba
Numer Gadu-gadu: 975861

Re: jaki głośnik do suba?!

Post autor: Heler »

Do 150 zl bedzie naprawde ciezko, nie znam glosnika nowego ktory ze 150 gralby rozsadnie. Zostaja uzywki jedynie.
Przesiadka do wiekszego i rodzinnego...ale juz sobie obiecalem powrot do 205, tym razem tylko w wersji GTI :D
robson
Peugeot 205 Master
Numer Gadu-gadu: 0

Post autor: robson »

Ja ci proponuje Tonsila basowy ,grają w Altusach 110, i mieścisz się w 150 zł http://www.allegro.pl/item934717528_ton ... _mies.html
Załączniki
gdn306012js6.jpg
gdn30601cs0.jpg
Awatar użytkownika
pug205gti
Junior
Posiadany PUG: 205

Post autor: pug205gti »

Awatar użytkownika
skola
Uzalezniony
Posiadany PUG: 205 Roland 1,4 TUS3 84KM

Post autor: skola »

fakt ze za 150 zł to nic konkretnego nie kupisz ale ja proponuje magnata xpress 12 on ma 150 W w rms i kosztuje cos okolo 170 zł. Za ta cene mysle ze bedziesz zadowolony, sam koledze zrobilem skrzynie tylko pod 10 cali i gra to calkiem znosnie :P, wiadomo miesem nie bedzie rzucac na boki ale jako uzupelnienie tonow niskich w naszych aytkach styka. Closed to okolo 30L a br okolo 45 no i strojenie jak kto lubi :P

http://allegro.pl/item925181137_magnat_ ... _k_ce.html
http://peugeot205.pl/index.php?modul=uzytkownik&id=2619

PRZÓD: Wzmak Rockford P450.4, Hertz HSK 165, radio JVC KD-BT1 ,TYŁ: Wzmak SOUNDSTREAM TRX2.550, SUB: MB Quart RWE 302 , kable 35MM^, kondzior 1 F
Awatar użytkownika
ja2nek
Junior

1. Tonsil to mid bas, pasmo od 60 fo 4.5kHz to nie jest głośnik do suba...:p ale mam w domu takie kolumny i sa kozackie tylko ze mildtony 80 i tam jest taki 25cm tosil...;] a i jeszcze jedno dosyć ważne jest on 6Ohm a mój wzmak 4/2 Ohm... wiec (głośnik)mógłby się spalić przy większym obciążeniu

2. Ten gms hmm... mogę tylko powiedzieć to iż nie jestem pewien czy mój wzmacniacz da rade poruszyć głośnik na takim zawieszeniu, tym bardziej jak zabuduje go w klozecie co stworzy dodatkowe ciśnienie... ( to tylko takie wizualne odczucia... bo wydaje się strasznie masywny) ale niby patrząc po mocy to powinno latać bez problemu... a no i ma niski SPL

3. co do magnata to sam teraz mam zapożyczona tubę na takim tylko ze na 10 calowym... i jest całkiem całkiem... ja już dużo więcej nie będę wymagał od swojego suba... troszkę przydało by się lepsze zejście... po za tym tez 'charczy'... sam z siebie przy troszkę głośniejszym graniu... a to przeszkadza...

teraz pokaże wam co ja bralem pod uwagę:

http://allegro.pl/item902584672_mac_aud ... r_hit.html

http://allegro.pl/item926247177_jensen_ ... _24mc.html

http://allegro.pl/item926380430_mac_aud ... _hajs.html

http://allegro.pl/item926380430_mac_aud ... _hajs.html

co myślicie o tym wyśmienitym sprzęcie z najwyższej półki :P:P:P
No Peugeot, no cry...Turbo żyje, Turbo pije, Turbo dmucha, Turbo wszystkich rucha :D
Awatar użytkownika
Heler
Junior
Posiadany PUG: Inny, Seat Cordoba
Numer Gadu-gadu: 975861

Post autor: Heler »

Ja mysle ze odloz jeszcze troszke kaski i kup cos lepszego zebys pozniej nie narzekal, bo chytry dwa razy traci, pamietaj !

A jak chcesz tanio to bierz tego GMS'a albo Magnata jak Ci koledzy radza. Dolozysz pare groszy a bedziesz bardziej zadowolony niz wydajac za 100 zl na te niby suby.
Przesiadka do wiekszego i rodzinnego...ale juz sobie obiecalem powrot do 205, tym razem tylko w wersji GTI :D
Awatar użytkownika
skola
Uzalezniony

ja2nek pisze:
3. co do magnata to sam teraz mam zapożyczona tubę na takim tylko ze na 10 calowym... i jest całkiem całkiem... ja już dużo więcej nie będę wymagał od swojego suba... troszkę przydało by się lepsze zejście... po za tym tez 'charczy'... sam z siebie przy troszkę głośniejszym graniu... a to przeszkadza...
charczy bo właśnie masz go " w tubie" tuba niestety to sprasowany papier który niestety nie nadaje sie do budowy suba .... . W Br ta 12 schodzi nawet nawet ale magnat ma do tego z eten bas nie jest taki miekki lecz taki bardziej twardy surowy, oczywiście nie taki kartonowy jak jeden model blaupunkta o ktorym juz wiele na necie pisali i ktory sam brzmial jak puste pudelku a ty waliles kijem w niego :P no i nie oczekujmy etz od niego za duzo to tylko 150W a pewnie w rzeczywistości troszke nawet mniej.

Co do dokładania kasy hmmm tu troszkę sie nie zgadzam bo co mu to da ze odłoży na lepszy głośnik jak od razu by musiał kupic mocniejszy wzmak a to przecież wiąże sie z kosztami .... a przecież nie kupi teraz jakiegos JL Audio jakościowo czy PB mocowo gdzie min trzeba miec 300W a pędzić go piecem 160W no chyba z eplanuszej dodatkowy wzmak wiec przemysł to dokładnie :P

PRZÓD: Wzmak Rockford P450.4, Hertz HSK 165, radio JVC KD-BT1 ,TYŁ: Wzmak SOUNDSTREAM TRX2.550, SUB: MB Quart RWE 302 , kable 35MM^, kondzior 1 F
Awatar użytkownika
ja2nek
Junior

co do magnata... to ja tylko tak z przyzwyczajenia pisze ze to tuba... a to normalna skrzynia BR tylko ze jak już mówiłem głośnik 10''. hehe szczerze mówiąc to myślałem już nie raz o JL audio...:)
no ale to trzeba liczyć minimum 300-400 zł i to jest jedyny jego negatyw... wzmaka nie chce zmieniać... poza tym czasami to nawet ten magnat co mam to jest za dużo... i skręcam go na minimum... a znowuż to czasami mało mi tego basu...:P chce ogólnie nawiązać tu do tego, czy taki JL audio nie marnowałby się u mnie... rzadko kiedy wykorzystując swój potencjał... i czy po prostu nie wyrzuciłbym za dużo kasy nie potrzebnie... dlatego szukam czegoś tańszego...;]
Awatar użytkownika
pug205gti
Junior
Posiadany PUG: 205

Post autor: pug205gti »

Przy takich preferencjach Ja bym pomyślał o subiku 10 :!: w zupełności wystarczy do 205 a wzmacniacz będzie miał lepszą kontrolę nad membraną co spowoduje ze bas będzie zróżnicowany a nie jednostajny monotonny .
Awatar użytkownika
ja2nek
Junior

nie chcąc otwierać nowego tematu.. piszę jeszcze raz w tym...:)

dozbierałem trochę kasy ale teraz już chce kupić całego suba (nie sam głośnik jak wcześniej)
myślę o obudowie typu klozet :D z powodu barku nadmiaru miejsca w bagażniku w 205 :)
po 2. mój wzmak na mostku posiada 160W RMS i chce dokupić coś pod niego, żeby już nie zmieniać...:)

kwota to tak do 500-550pln najchetniej 12"

moje kolejne pytanie to czy jeżeli głośnik jest 2 cewkowy i podają jego moc np 300W RMS to na każda cewke wypadało by podac po 300, czy sumarycznie już na 2 ma być kolo 300??
bacix
Nowicjusz
Posiadany PUG: XL
Numer Gadu-gadu: 8935566

Post autor: bacix »

Głośnik musi byc do car audio inaczej bedzie grał z dupy. na elektroda.pl jest full konstrukcji i warto sie na nich wzorować(odpowiednie forum). Obudowe chyba taniej wyjdzie jak sam złożysz. Obicie kocem nic trudnego.Zawsze samoróba taka zagra lepiej głośniej jak cos kupionego. Duzo osob poleca głośniki STX nawet niezły wyglad żółto czarny.Mysle ze 30centów w bagazniku to dziwnie by wyglądało :D ale jak Ci sie podoba. Niekiedy mniejszy głośnik gra mocniej niz wiekszy.

stx, tonsil, hertz
Awatar użytkownika
KurczaK
Nowicjusz
Posiadany PUG: ex 205 XS 1987r
Numer Gadu-gadu: 2651545

Post autor: KurczaK »

ja2nek z czystym sumieniem mogę Ci polecić JBL GTO 1002
Poszukaj używki , bo nówek już raczej się nie spotka - chyba , że jakiś sklep ma stary zapas (cena nowego ok 270 zł )
Do tego skrzynia 35 L z Bass-Reflexem (100pln na allegro z wysyłką - dam Ci link do gościa , co zrobić Ci takie wymiary , jakie podasz)
Do tego port B-R firmy Phonocar (50pln + wysyłka jeśli dobrze pamiętam ... ale w Wawce powinno być przedstawicielstwo tej firmy , więc będzie taniej)
Dobrze rozruszany głośnik w takiej skrzynce zagra odpowiednio do Twoich wymagań, a 10" i niewielkie zapotrzebowanie na moc sprosta Twoim możliwościom.
FIAT - Fix It Again Tommorow
Fiat Coupe Turbo - 220HP
Fiat Coupe 20V - 147HP + LPG
Kiedyś 205 XS - 79 HP + LPG
Awatar użytkownika
Misiek
Site Admin
Posiadany PUG: 205 1.9 GTI, a był kiedyś Junior 1.0
Numer Gadu-gadu: 8179447
Login tlen: misiektt
Kontakt:

Post autor: Misiek »

Dobry głośnik,
Przy 4kW ładnie się sypał :)
---------------------------------------------

Moja dawna miłość http://misiek.205.pl

---------------------------------------------
Awatar użytkownika
skola
Uzalezniony

Misiek pisze:Dobry głośnik,
Przy 4kW ładnie się sypał :)
ale czego chyba PMPO i pewnie przy 4 Ohma.....ten glosnik ma 250W i wolałbym dołożyć kupic PB

co do br .... po co wydawać nie wiadomo ile na kawałek plastikowej rurki lepiej robic od razu skrzynie szczelinowa, zniknie problem świstu ....

ODPOWIEDZ