Rozważam zakup i wstawienie w drzwi 13cm Tonsili SC-2134. Czy ktoś z Was posiada takie głośniczki w aucie? Jakie macie wrażenia z odsłuchu? Zaznaczam, że taka podstawowa konfiguracja w zupełności mi pasi
PS: W grę wchodzą jeszcze Pioneery TSG-1348...
...:: Postrach Zielonogórskich Ulic ::...
............Przerażająca Moc 45KM.............
na podzespolach to sie zgadza ale jezeli chodzi o dzwiek to zdecydowanie lepsze sa tonsile.Niestety jednak nie wiem jak sprawdza sie tobie w drzwiach.
Tonsil podaje dane do glosnika ( nie wiem jak pioneer - jezeli nie to glosnik jest do bani i jego dane na naklejce sa duzo przesadzone)wiec porownaj pasmo przenoszenia i wszystkie inne. Warte uwagi bylyby Qts, Qms i Vas ale przeciez nie budujesz z nich tuby.
Qbis: zgadzam się z Tobą. Chcę wybrać Tonsile ze względu na fakt, że podawane przez producenta parametry nie są "dmuchane" - w tym przypadku moc wynosi 35W RMS (z 13cm głośników więcej nie da się wycisnąć), pasmo przenoszenia 65Hz-23kHz i skuteczność na poziomie 91dB, co jest moim zdaniem zadowalające. Poza tym ów producent wsławił się wieloma udanymi konstrukcjami zestawów głośnikowych, opartych wyłącznie na głośnikach własnej produkcji (niekoniecznie konstrukcji, bo, jak słusznie zauważył BubuPN, Tonsil korzysta z licencji Pioneera).
Niecierpliwie czekam na posiadaczy takich głośników i ich wrażenia z odsłuchu
PS: Jak wytłumić drzwi, przy niewielkim nakładzie finansowym? Wystarczy jakaś mata tłumiąca na przeciwko głośnika? Jaka to miałaby być mata? Chodzi mi tylko o hasła, bo temat zapewne był wielokrotnie wałkowany.
jeśli chodzi o wygłuszanie to kupujesz matę bitumiczną w odpowiedniej ilości - powinno to kosztować około 100zł, do tego piwko (lub dwa w zależności od upodobań), trochę cierpliwości i czasu
Dzięki BuBuPN Widziałem takie coś na Allegro w niezłych mam nadzieję price'ach. Poza tym sprzedający jest z mojego City, więc odchodzi przesyłka. Chyba, że na codzień można takiecoś gdzieś dostać Oświećcie nieświadomego
na allegro maty bitumiczne są w cenie około 5zeta za szutke o wymiarach 25x50 cm an drzwi powinno wystarczyć jakieś po 2 na jedne ogólnie jakieś 50 zł to już sie w maire autko wygłuszy
Kiedyś mówili na niego Junior, zmieniło sie jednak wiele ...
Troche OT: próbował ktoś wykleić wewnątrz maskę silnika za pomocą takiej maty? Widziałem kogoś na Allegro, kto polecał je do wytłumienia właśnie pod maskę....ciekawe czy efektywne w swoim działaniu...
Napewno powinno pomóc ale tak myśłe żeby to dobrze wygłuszyć to istotniejsze byłoby wyłożenie przegrody silnika od środka itd jeżeli chesz aby ciszej było w autku a nie tylko silnik udawał kulturniejszą i cichszą prace na zewnatrz :D:D
Masz rację...może warto wykleić przegrodę... To moje maleństwo powyżej 110km/h zaczyna nieco dokuczać, ale z drugiej strony jest więcej wrażeń audio PS: wiem, wiem...jakie tu wrażenia z jazdy z 45 konnym silnikiem?
no wrażenia są napewni o wiele większe przy tych 110 niż w GTi przy tej samej prędkości lub wyzeszej bo tam jest zawieszenie a w naszych juniorkach tylko kołyska i szybka zmiana pasa ruchu przy tej prędkości to bywa hmm nei lada wyczyn a temat audio to jest