znowu przegub a może coś innego

Miejsce na wszystkie rozmowy zwiazane z ukl.hamulcowym, zawieszeniem i ukl. sterowniczym.
Awatar użytkownika
wasia
Junior
Posiadany PUG: green
Numer Gadu-gadu: 0

znowu przegub a może coś innego

Post autor: wasia »

Witam!
Mam uszkodzony przegub z prawej strony - pęknięta guma i stukanie przy skręcaniu w lewo. Od dawna miałem wymienić ale jakoś nie było czasu. Ostatnio po dłuższej wyprawie przez polskie bezdroża coś się spierdzieliło - teraz przednie prawe koło (poza tym stukaniem przy skręcaniu) trzeszczy/szoruje na nierównościach a nawet przy ruszaniu (jak jadę prosto) - czy to ma związek z przegubem, czy raczej coś jeszcze się rozsypało?
Awatar użytkownika
MistrzuGT
Junior

Post autor: MistrzuGT »

moze lozysko?? lub tez jakiegos syfu Ci tam nalecialo.
Natomiast jakbys mial mocno zatyrany przegub to przy wiekszych predkosciach by CI mocno stukalo tak jak u mnie.
Sprobuj benzynka lub czyms tam dokladnie wyczyscic i nasmaruj porzadnie smarem grafitowym( dobrze mowie??-bo chyba taki stosuje sie do przegubow)
Awatar użytkownika
Sebek
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: 1.4 Xsi ; A4 Avant ; Honda CBF
Kontakt:

Post autor: Sebek »

to wina przegubu więc go raczej wymień zanim całkiem się rozsypie
Audi A4 Avant
Honda CBF

Dostęp do części do wszystkich marek!!!

mail: sebastian.andrzejewski@szewczykvw.pl
Awatar użytkownika
Orfister
Moderator
Posiadany PUG: Peugeot 205 CTI
Numer Gadu-gadu: 2690638
Kontakt:

Post autor: Orfister »

Przegub rzegub...kup SPIDAN'a będzie zadowolniony...
Galik

Re: znowu przegub a może coś innego

Post autor: Galik »

wasia pisze:Witam!
Mam uszkodzony przegub z prawej strony - pęknięta guma i stukanie przy skręcaniu w lewo.
niech mnie ktos poprawi, ale wydawalo mi sie ze jak jest uszkodzony prawy przegub, to zazwyczaj stuka przy skrecaniu w prawo?
Awatar użytkownika
smug
Uzalezniony

Post autor: smug »

Mi stuka na zakrecie w prawo ,a mam walnieta lewa :P
Galik

Post autor: Galik »

smug pisze:Mi stuka na zakrecie w prawo ,a mam walnieta lewa :P
bardzo dziwne, burzy to moj swiatopoglad :)
Awatar użytkownika
TO-MI
Maniak
Posiadany PUG: XU9J4
Numer Gadu-gadu: 604584106

Post autor: TO-MI »

a bo to jest tak że przegub pracuje sobie i przy skręcie w prawo i w lewo i stuka kiedy i jak mu pasuje jeśli coś z nim nie tak 8)7 :mrgreen:
Doba ma 24 godziny,zgrzewka 24 piwa...przypadek..? :)
http://peugeot205.pl/index.php?modul=uzytkownik&id=2207
Awatar użytkownika
Orfister
Moderator
Kontakt:

Z półosiami jest tak, że w różnych samochodac zuzywa sie troche inaczej, stąd jednemu ta sama półos puka przy skręcie w perawo innemu przy skręcie w lewo...jak są już mocno zużyte to nawet na wprost pukają...szczególnie przy dodawaniu gazu lub jak auto porusza sie z dużą prędkoscią po pofalowanym terenie...( unoszenie karoserii lub jej opoadanie w stosunku do powierzchni drogi ). Zmienia się wtedy kąt pracy przegubu i współpracują te części które sa najbardziej zuzyte...
A zuzywają się najbardziej te części przegubu, które pracują podczas skrętu kół...dlatego tak bardzo ważne jest dla zachowania długożywotnosci przegubów, unikanie dużych obciążeń na skręconych kołach...niejednokrotnie widziałem gówniarzy, co porwali ojcu fure i na parkingu przed marketem full pisk smród spalonej gumy ...a wszytsko na w pełni skręconych kołach...przeguby az błagały o litość...a potem co ? tatuś kuuupi nowe taaaak..i bedzie narzekał w sklepie jaki to badziew teraz robią...co sie psuje po 10 tysiącach...ech...
Awatar użytkownika
Sebek
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: 1.4 Xsi ; A4 Avant ; Honda CBF
Kontakt:

Post autor: Sebek »

półosie stukają przy skręcie dlatego że wykonują wtedy większą prace niż przy jeździe do przodu i działa na nie większa siła i są "naprężone", a nie jest regułą że przy skręcie w prawo, bo przy skręcie w lewo też mogą stukać 8)
Audi A4 Avant
Honda CBF

Dostęp do części do wszystkich marek!!!

mail: sebastian.andrzejewski@szewczykvw.pl
Awatar użytkownika
Orfister
Moderator
Kontakt:

Dokładnie tak jak mówisz...przy skreconych kołach, powierzchnia styku elementów współpracujących ze sobą ( trących się o siebie ) jest mniejsza niż w przypadku gdy koła są na wprost...a wiadomo zę im mniejsza powierzchnia tym większe naciski jednostkowe...a im większe naciski jednostkowe, tym większe żuzycie...gdy dołożymy do tego np. ubytek smaru..to już szybciutko zaczynają się wycierać elementy i stuku puku ... 8)7
Awatar użytkownika
Banita
Peugeot 205 Master

Post autor: Banita »

Zapomnieliscie o wektorach sil 8)
Awatar użytkownika
Orfister
Moderator
Kontakt:

że już nie wspomne o momentach zginajacych powiększonych o tarcie bierne i dynamiczny rozkład wirującej masy... :mrgreen:
krzycho

Post autor: krzycho »

dooooobre :lol:
Awatar użytkownika
Orfister
Moderator
Kontakt:

Jak by nie podchodził do tematu..naukowo, doswiadczalnie, pragmatycznie czy idiotycznie jedno jest pewne...prędzej czy później każdego ten temat dotknie...i stuku puku będzie ucho drażnić...a wtedy już tylko...wymiana...
ODPOWIEDZ