Ciekawostka na temat tlokow!!
- Kaktus
- Maniak
- Numer Gadu-gadu: 0
- Kontakt:
Ciekawostka na temat tlokow!!
Hej!
Mam takie pytanie! Czy ktosc z forumowiczow rozbieral kiedys silnik 130km 1.9 i mial tam tloki takie jak w 1.6 czyli "niemalze plaskie" ?!
Poniewaz ostatnio dosc duzo studiuje informacji na temat roznych tlokow stosowanych w Peugeotach 205 GTi!
I wiecie co!
Studiuje te homologacje i z tamtad wyczytalem ciekawe rzeczy, a mianowicie:
Silnik 1.6 115km
Pojemnosc 1 cylindra 395 cm3
Komora spalania w glowicy 33 cm3
Komora spalania w tloku 4,7 cm3
Powierzchnia uszczelki 4,9752 cm3
Zastosowany tlok - tlok "plaski" 83V31
Odleglosc powierzchni tloka, od powierzchni gornej cylindrow w TDC = 0mm czyli tlok idzie "do samej gory"
Powierzchnia uszczelki, czyli pojemnosc jej, jest wyliczona ze wzoru na objetosc, srednica cylindra 83, a wysokosc to 0,92mm (wedlug homologacji tyle ma scisnieta uszczelka glowicy).
Dla silnika 1.6 Stopien sprezania wychodzi : 10,2:1 czyli tyle ide dokumentacja podawala.
Idziemy dalej i bierzemy silnik 1.9
Pojemnosc 1 cylindra 476 cm3
Komora spalania w glowicy 33,77 cm3
Komora spalania w tloku 16 cm3
Wyliczony stopien sprezania: 9,69:1 - czyli mniej wiecej tyle ile podaje dokumentacja dla silnika 130km!
Ale jak pewnie zauwazyliscie, komora spalania w tloku jest wieksza bo wynosci az 16cm3 !! no wlasnie!!!!
W 1.9 GTI 130KM zastosowane byly tloki "wklesle"!!
Pewnie powiecie - co za odkrycie.... owszem zadne!
Co prawda rozbieralem 2 silniki "130 KM" i oby dwa mialy tloki wklesle! Ale wiecie jak to jest... duzo silnikow bylo juz "grzebanych". A na forum panuje ogolne przekonanie ze 1.9 130KM ma takie same tloki jak 1.6 115km czyli "plaskie"
Jak sie okazuje - zastosowanie samych plaskich tlokow z 1.6 GTi pozwala uzyskac stopien sprezania wyzszy od silnikow Mi16 - czyli az 11,9:1 !!
I Teraz najwazniejsze!!
W jaki sposob po roku 91 zmieniono sprezanie z 9,6 na 9,2 ?! Czy po 91 roku byly stosowane wyzsze glowice?! Albo glowice o glebszej komorze spalania?!
Powiem szczerze, ze dla mnie jest to dosc znaczne "odkrycie" i dalo mi duzo do myslenia.
Pozdrawiam serdecznie
Mam takie pytanie! Czy ktosc z forumowiczow rozbieral kiedys silnik 130km 1.9 i mial tam tloki takie jak w 1.6 czyli "niemalze plaskie" ?!
Poniewaz ostatnio dosc duzo studiuje informacji na temat roznych tlokow stosowanych w Peugeotach 205 GTi!
I wiecie co!
Studiuje te homologacje i z tamtad wyczytalem ciekawe rzeczy, a mianowicie:
Silnik 1.6 115km
Pojemnosc 1 cylindra 395 cm3
Komora spalania w glowicy 33 cm3
Komora spalania w tloku 4,7 cm3
Zastosowany tlok - tlok "plaski" 83V31
Odleglosc powierzchni tloka, od powierzchni gornej cylindrow w TDC = 0mm czyli tlok idzie "do samej gory"
Powierzchnia uszczelki, czyli pojemnosc jej, jest wyliczona ze wzoru na objetosc, srednica cylindra 83, a wysokosc to 0,92mm (wedlug homologacji tyle ma scisnieta uszczelka glowicy).
Dla silnika 1.6 Stopien sprezania wychodzi : 10,2:1 czyli tyle ide dokumentacja podawala.
Idziemy dalej i bierzemy silnik 1.9
Pojemnosc 1 cylindra 476 cm3
Komora spalania w glowicy 33,77 cm3
Komora spalania w tloku 16 cm3
Wyliczony stopien sprezania: 9,69:1 - czyli mniej wiecej tyle ile podaje dokumentacja dla silnika 130km!
Ale jak pewnie zauwazyliscie, komora spalania w tloku jest wieksza bo wynosci az 16cm3 !! no wlasnie!!!!
W 1.9 GTI 130KM zastosowane byly tloki "wklesle"!!
Pewnie powiecie - co za odkrycie.... owszem zadne!
Co prawda rozbieralem 2 silniki "130 KM" i oby dwa mialy tloki wklesle! Ale wiecie jak to jest... duzo silnikow bylo juz "grzebanych". A na forum panuje ogolne przekonanie ze 1.9 130KM ma takie same tloki jak 1.6 115km czyli "plaskie"
Jak sie okazuje - zastosowanie samych plaskich tlokow z 1.6 GTi pozwala uzyskac stopien sprezania wyzszy od silnikow Mi16 - czyli az 11,9:1 !!
I Teraz najwazniejsze!!
W jaki sposob po roku 91 zmieniono sprezanie z 9,6 na 9,2 ?! Czy po 91 roku byly stosowane wyzsze glowice?! Albo glowice o glebszej komorze spalania?!
Powiem szczerze, ze dla mnie jest to dosc znaczne "odkrycie" i dalo mi duzo do myslenia.
Pozdrawiam serdecznie
http://www.k-sport.eu - Budowa Samochodow Wyczynowych, Hamownia, Chip-Tuning.
DEAKTYWUJEMY PROGRAMOWO FILTRY FAP i DPF!!!
"Wygrywa nie ten, kto ostatni zaczyna hamowac, tylko ten kto pierwszy zaczyna przyspieszac" Tomasz Sikora
"Wygrywa nie ten, kto ostatni zaczyna hamowac, tylko ten kto pierwszy zaczyna przyspieszac" Tomasz Sikora
Re: Ciekawostka na temat tlokow!!
Moga byc roznice w wklesniciach tlokow.Kaktus pisze: W jaki sposob po roku 91 zmieniono sprezanie z 9,6 na 9,2 ?! Czy po 91 roku byly stosowane wyzsze glowice?! Albo glowice o glebszej komorze spalania?!
Co do glowicy to poszukam bo chyba mierzyles moja jesli dobrze pamietam.
Peugeot 205 GRIFFE Sliczny zielony i z sercem lwa
Project GRIFFE ??????? - ??.??.0?
Galeryjka http://gti.peugeot205.pl/gallery/przecinak
Project GRIFFE ??????? - ??.??.0?
Galeryjka http://gti.peugeot205.pl/gallery/przecinak
- Kaktus
- Maniak
- Kontakt:
Juz tlumacze!
Glowica z 1.6 i 1.9 ma komore spalania 33ccm
W 1.9 sprezamy 476ccm ladunku a w 1,6 sprezamy 395ccm ladunku.
Aby w 1.9 i 1.6 uzyskac duzy stopien sprezania, trzeba w 1.6 zastosowac tloki doprezajace.
Komora sprezania w tloku w 1.9 ma 16ccm a w 1,6 ma 4,7ccm - dzieki czemu stopnie sprezania sa podobne - 9,6:1 i 9,8:1
Dlaczego w Rallye i Exporcie sa tloki jak w 1,6? Proste, tam jest glowica ktora ma 50ccm czyli o 17ccm wiecej niz glowica z wersji 130km i 122km.
Przy zastosowaniu tlokow z 1,6 Peugeot uzyskal stopien sprezania na poziomie 8,9:1 Dlatego tam sa takie tloki!
Taka sama glowice mialy jeszcze BX Gti i 405 SRi - ktore mialy tez inny kolektor ssacy i moc rzedu 125km, i co ciekawe wykres momentu obrotowego od 0-5000 niemalze identyczny jak MI16!!!
Tyle ze tam zastosowali tloki o komorze sprezania = 0ccm!!! i przy 50ccm w glowicy, uzyskano stopien sprezania 9,6:1
Czy 1.9, seryjna glowica i tloki z 1.6 to dobry pomysl?! Obawiam sie ze nie!! Poniewaz wtedy statyczny stopien sprezania przy nie ruszonej wogole glowicy wyniesie 11,9:1 - za duzo jak na ogolnodostepne paliwa.
Pozatym idealem dla 1.9 GTi jest stopien sprezania rzedu 11,0:1 a 1,6 to 11,5:1.
W 1,6 stopien sprezania moze byc wiekszy ze wzgledu na to iz nominalny ladunek jest nizszy, i szczyt cisnienia w 1,6 pomimo stopnia sprezania 11,5:1 bedzie mniejszy niz w silniku 1.9.
Pozdrawiam serdecznie
Glowica z 1.6 i 1.9 ma komore spalania 33ccm
W 1.9 sprezamy 476ccm ladunku a w 1,6 sprezamy 395ccm ladunku.
Aby w 1.9 i 1.6 uzyskac duzy stopien sprezania, trzeba w 1.6 zastosowac tloki doprezajace.
Komora sprezania w tloku w 1.9 ma 16ccm a w 1,6 ma 4,7ccm - dzieki czemu stopnie sprezania sa podobne - 9,6:1 i 9,8:1
Dlaczego w Rallye i Exporcie sa tloki jak w 1,6? Proste, tam jest glowica ktora ma 50ccm czyli o 17ccm wiecej niz glowica z wersji 130km i 122km.
Przy zastosowaniu tlokow z 1,6 Peugeot uzyskal stopien sprezania na poziomie 8,9:1 Dlatego tam sa takie tloki!
Taka sama glowice mialy jeszcze BX Gti i 405 SRi - ktore mialy tez inny kolektor ssacy i moc rzedu 125km, i co ciekawe wykres momentu obrotowego od 0-5000 niemalze identyczny jak MI16!!!
Tyle ze tam zastosowali tloki o komorze sprezania = 0ccm!!! i przy 50ccm w glowicy, uzyskano stopien sprezania 9,6:1
Czy 1.9, seryjna glowica i tloki z 1.6 to dobry pomysl?! Obawiam sie ze nie!! Poniewaz wtedy statyczny stopien sprezania przy nie ruszonej wogole glowicy wyniesie 11,9:1 - za duzo jak na ogolnodostepne paliwa.
Pozatym idealem dla 1.9 GTi jest stopien sprezania rzedu 11,0:1 a 1,6 to 11,5:1.
W 1,6 stopien sprezania moze byc wiekszy ze wzgledu na to iz nominalny ladunek jest nizszy, i szczyt cisnienia w 1,6 pomimo stopnia sprezania 11,5:1 bedzie mniejszy niz w silniku 1.9.
Pozdrawiam serdecznie
- Kaktus
- Maniak
- Kontakt:
Hi!
11,9:1 - duzo.
Na mojej glowicy i tlokach wkleslych bedziesz mial 11,3:1
11,9:1 - duzo.
Na mojej glowicy i tlokach wkleslych bedziesz mial 11,3:1
- Kaktus
- Maniak
- Kontakt:
Tak, tak wlasnie wychodzi.
a jezeli juz ktoś poruszył temat planowania głowicy...kupiłem od Rado84 bodajze głowice od 1.9 GTi 130 km planowaną 2 mm z zamiarem założenia tego czegoś do silnika 1.9 110 KM w Pugu405. I powiem wam same problemy z tym. Kolizja zaworów wydechowych - musiałem podebrać materiał na tłokach, nie da sie przykrecic łapy silnika na 3 sruby bo nie pokrywają sie otwory, łapa silnika obciera o rolke napinacza. Poza tym dziwna sprawa pasek rozrządu firmy Gates mimoi tej samej ilosci zębów nie chciał wejść na koła bo wydawał sie za krótki - poluzowany napinacz, głowica 2 mm blizej a on nie chce wejsc. Ale po założeniu głowicy juz same plusy, auto dostało kopa, teraz naprawde idzie w kazdym zakresie obrotów i dużo szybciej sie wkreca
- sekator
- Maniak
- Posiadany PUG: RADON Jelous, 1,9gti, Cupra Ateca, KIA Sorento'15 .. dosłownie "było" 1,3rallye :-(
- Kontakt:
Kaktus pisze:Juz tlumacze!
jak mam sprawdzić, czy nie mam silnika z BX, jak wyglądał w nim kolektor ssący. komputer mam z BX1,9 i miałem plastikowy kolektor.
http://www.mplenergy.pl/ - akumulatory przemysłowe VRLA: AGM, żelowe oraz źródła energii odnawialnej
- Michal gti
- Uzalezniony
- Posiadany PUG: 205 rallye, 205 GTi, 205 CTi, 205 RG Cabrio, 205 MultiVan, 306 GTi6, 505 GTi, 304 cabrio, 304 coupe
- Kontakt: