wycieraczki czasowe

Forum dla spraw zwiazanych z problemami/dyskusjami na temat nadwozia, wnetrza oraz modyfikacja wewnatrz samochodu
Awatar użytkownika
PSEMO
Nowicjusz
Posiadany PUG: 205 Forever
Numer Gadu-gadu: 0
Kontakt:

Post autor: PSEMO »

Powiem Ci szczerze, że nie mam pojęcia jak to wygląda w partnerze, ale domniemywam, że musi też być jakiś sposób doprowadzenia płynu do tego spryskiwacza i pewnie jest to rurka, tylko sprytnie ukryta. Jak założę coś takiego w 205 to przewód będę musiał wyprowadzić tak jak ma przemo przez otwór mocowania starego spryskiwacza. Zresztą najchętniej to zobaczyłbym to w realu i wtedy zacząłbym kombinować. Przyznam, że chciałbym uniknąć sterczących rurek, ale z drugiej strony nie chciałbym niczego wiercić i zaspawywać w tylnej klapie z powodu głupiego spryskiwacza. :)
Awatar użytkownika
Pagi
Maniak
Posiadany PUG: był 205 1.9D '92
Numer Gadu-gadu: 35314
Kontakt:

Post autor: Pagi »

Ja mam w 405-tce takie na ramionach wycieraczek, sa prawie na cala jej dlugosc.
Wygladają na oryginalne, gdyz w masce nie ma zadnych spryskiwaczy, ani dziur po nich, a wezyki sa przeprowadzone w tej kratce na podszybiu, takimi fajnymi plastikowymi przegubami, tak ze sie obracaja w tamtym miejscu. Wyglada to dobrze i przy okazji jest skuteczne bo spryskuje gdzie trzeba i nie bryzga na boki ani tylna szybe.
Moze cos takiego dopasowac?

Sam w 205 mam te od Xary, ale czasami zdarza im sie psikac nie tam gdzie trzeba.
Peugeot 205 1,9D '92 - pierwsza miłość...
Awatar użytkownika
woocash
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: 205 ph1 1984 GR
Numer Gadu-gadu: 9752783

Post autor: woocash »

hmm ile kosztują takie spryskiwacze dobre... takie co zapodają mgiełkę a nie takiego... sika prostego :wink: chodzi o najtańsze, niekoniecznie z 10 letnią gwarancją :)
Najaktywniejszy w dziale: Stare forum techniczne
[ Posty: 1090 / 34.03% Twoich postów ]
Awatar użytkownika
Pagi
Maniak
Kontakt:

te od Xary jakies 12-13 zł za sztuke. Szukaj na forum, blaszka kiedys podawal nr katalogowy. Pasuja idealnie do 205tki
Awatar użytkownika
blaszka
Peugeot 205 Master
Kontakt:

Post autor: blaszka »

6438G9 cena 13,85zł za sztuke
Awatar użytkownika
Pagi
Maniak
Kontakt:

O macie :)

One sa tez z jakiegos peugeota (na opakowaniu bylo napisane CITROEN/PEUGEOT), wiec podejrzewam ze rowniez sa do kupienia w serwisie/salonie pugota.
Awatar użytkownika
blaszka
Peugeot 205 Master
Kontakt:

Post autor: blaszka »

mozliwe ze tak
wszystkie czesci w serwisie citroena i peugota maja takie same opakowania z napisami citroen peugeot tylko numery fabryczne sie nieraz róznia
Awatar użytkownika
Pagi
Maniak
Kontakt:

Wracajac do tematu czasowych wycieraczek, kupilem sobie tego Hybryda, do tego Pan Waldek sie chyba walnol bo nie zaplacilem za koszty przesylki :)

Dziala to fajnie i nie wymaga zadnych zmian w instalacji w ktorej bylo juz czasowe tylko nie regulowane. Do tego przybylo mi pojedyncze machniecie wycieraczka. Lekkie pociagniecie spryskiwania przy wylaczonych wycieraczkach powoduje jedno machniecie.

Ogolnie fajna sprawa.
Awatar użytkownika
Paweł
Junior
Posiadany PUG: 205 Diesel '92 - 1,9 SRD (XUD9)
Numer Gadu-gadu: 46077

Post autor: Paweł »

Ja też to mam, ale czasem z przyzwyczajenia jedno machnięcie robię przez włączenie i wyłączenie wycieraczek. Najbardziej potrzebne było mi programowanie czasu pracy wycieraczek. A co ciekawe to czas pomiędzy machnięciami jest 5s. po pierwszym włączeniu na tryb czasowy, a jak włączę kolejny raz to 20s - tak jak powinno być wg instrukcji.
205 Diesel '92 - 1,9 SRD (XUD9Y)
Awatar użytkownika
Pagi
Maniak
Kontakt:

a weisz ze tez to zauwazylem... ze pierwszym razem wlacza sie na krotko... chyba tak ma byc...
domel
Uzalezniony
Posiadany PUG: 1,8D 92r

Post autor: domel »

ktoś może napisać gdzie ma być dokładnie ten przekaźnik oraz ewentualnie które piny za co odpowiadają ?
Chyba nie ma się co bawić tylko wstawie tam małą płytkę drukowaną z układem czasowym na scalaku z przekaźnikiem.
Jaki odstęp czasu włączania wycieraczek byłby najlepszy ? Czy wystarczy impulsik, aby wycieraczki uruchomiły się i wróciły do położenia wyjściowego czy przez cały czas ruchu wycieraczek (od prawej do lewej i z powrotem) muszę podać napięcie ? Czy ktoś wie jaki prąd tam płynie (załączanie wycieraczek) czyli jaki przekaźnik trzeba ?
Dla kumatych z elektroniki podpowiem, że układ będzie sie składał z prostego układu czasowego na LM555 dającego impuls co np. 5s. Z wyjścia układu chce sterować przekaźnikiem poprzez tranzystor.Przekaźnik załącza wycieraczki co jakiś czas. Odstęp czasu idzie zmienić poprzez dobór rezystora i kondensatora w obwodzie czasowym.
Jak zrobie rzuce schemat ;) Aha koszt cześci to razem 5-10zł.
Chodzi o prostote i niewielki koszt.

Dodano po 7 godzinach 28 minutach:

Pomierzyłem dziś co nieco :)
Skrzynka z przekaźnikami jest pod kierownicą, za bezpiecznikami.
U mnie jest tam zworka. Jak się ją usunie to trzeba trzymać wajchę wycieraczek, aby wycierały, bo inaczej stają np. w połowie drogi.
Przez zworę płynie prąd w porywach do 3,5A więc trzeba troche większy przekaźnik np 5A. Ponieważ nie chce mi się wymieniać przełacznika a jedocześnie chce mieć i wycieraczki czasowe i te jednorazowe co mam obecnie wstawie jakiś mały pstryczek pod kierownicą.
Czasówki przydadzą się w dłuższej trasie jak leciutko pada.
Awatar użytkownika
aroslaw
Junior

Post autor: aroslaw »

Mam takie wycieraczki: 1xdo gory - pojedyncze , 1x w dol - wolne, 2x w dol - szybkie

ten przelacznik wycieraczek zadziala z przekaznikiem na czasowe ??

jaki to jest ten przekaznik :)
Peugeot 205 Style

http://www.aroslaw.205.pl
Awatar użytkownika
Martinoo
Moderator
Posiadany PUG: 205 Color line Dturbo, 307 XSI HDI, 407 SW 2.0 HDI
Numer Gadu-gadu: 8330169
Kontakt:

Re:

Post autor: Martinoo »

przemo pisze:Stare spryskiwacze tkwia nadal w masce ale niepodlaczone. Co do mozliwosci kupna to sugeruje uzywane wycieraczki od ciezarowki. Ja zdobylem je po znajomosci rodzinnej ;)
Wszyscy któży byli ciekawi jak rozwiązuje sie czystośc przednich szyb niech lookna na te zdjecia. Są to fotki poprzedniego właściciela mojego puga. Ja troche zmodyfikowałem ten układ bo obecnie mam dysze od 405 :D

Strona 6 tego tematu
205 1.9 Dturbo -> NIE MA OGNIA BEZ DYMU !!! ;P
307 XSI 2.0 HDI ~140KM
407 SW 2.0 HDI 136KM
P.S Nie drażnij lwa!
Obrazek
ODPOWIEDZ