Układ zapłonowy silnik TU1M

Dyskusje na temat serwisowania, naprawiania oraz modyfikowania silnikow typu TU.
jedrek

Układ zapłonowy silnik TU1M

Post autor: jedrek »

Witam mam peugeota 205 1,1i z 94r składaka. Mam silnik TU1M i potrzebuje schematu i dokładnego opisu na temat samego UKŁADU ZAPŁONOWEGO ! ! !! Serdecznioe prosze o pomoc ponieważ dokłądnie takiego tematu niestety nie znlalazłem na forum.
wilkinson
Nowicjusz
Posiadany PUG: obecnie żaden (kiedyś Look 1,1 3d)
Numer Gadu-gadu: 0

Post autor: wilkinson »

jeżeli gdziekolwiek mowa jest o układzie zapłonowym to zwykle w połączeniu z układem paliwowym/wtryskowym...
szukaj w podobnych wątkach..w schematach układów zasilania Haynes.. Etzold...schematy ze strony Planeta 205 ..itp
taka jest moja koncepcja, tak ja to widzę.....
jedrek

NO okej rozumiem mam ksiazke ale nie ma tam schematu układu zapłnowego.Działam aktywnie na innym forum nie o autach akurat ale ludzie pomagaja wiec pomyslalem ,że ktos mi poda cos ciekawego a nie ,że szukaj se w etzoldzie.Dlatego prosze o pomoc panowie.
Awatar użytkownika
Banita
Peugeot 205 Master

Post autor: Banita »

No ale jak... mamy przewymentalnie przetegowac schemat?

Na stronie masz do sciagniecia haynes'a w ktorym masz sliczny schemat -> co jeszcze mozemy zrobic?
Samego uk. zaplonowego nie znajdziesz tak latwo ( o ile w ogole...), zreszta masz tam tylko swiece, kable, cewke, modul i aparat zaplonowy. Kazda z tych czesci jest opisana w Etzoldzie i Haynes'ie dostepnych na stronie
jedrek

panowie mam etzolda i na temat silnika tu1m układ zapłonowy nic nie ma ! ! ! !Skandal to jest jakis macie inne katalogi ?!Nie mam nawet schematu ;/ ;/MOże jakies linki ?! Jak by co to drzazgol@wp.pl gg4494997
Awatar użytkownika
Banita
Peugeot 205 Master

Jak juz mowilem nie ma schematu zaplonu (chyba ze jest sterowany komputerem a w tu1m raczej nie jest). Jest natomiast opis elementow zaplonu.

Powiedz czego szukasz na owym schemacie to moze bedziemy w stanie pomoc.
jedrek

TU1M czyli 1,1 na wtrysku jednopunktowym (monojetronic) 60KM jest sterowany przez komputer ! Więc teraz coś wiecej możecie mi dac : )? ?
Awatar użytkownika
Banita
Peugeot 205 Master

nie jest sterowany komputerem -zle zostales poinformowany :wink:
jedrek

jaki mam silnik ?! ma 1,1 pojemnosci wtrysk jednopunktowy , nie ma kopulki ma ,cewke, sterownik(w pojeździe w schowku) i czujnik na koło zamochowe ?!
Awatar użytkownika
Banita
Peugeot 205 Master

czujnik na kolo zamachowe ma kazdy -tylko nie kazdy ma podpieta kostke
jezeli masz monojetronic (tak jak mowisz) to komputer steruje tylko paliwem

wyglada tak:
1. (monojetronic)
http://forum.peugeot205.pl/plikownia/dscf06791_760.jpg

czy tak:
2.(magneti marelli)
http://img170.imageshack.us/img170/9843/pic00271pg.jpg
jedrek

tak jak to drugie z cewki wychodza 4 kable wysokiego napiecia ! Nie mam kopulki a sterownik mam magneti mareli wlasnie to co mam za silnik i u klad zaplonowy ?!
Awatar użytkownika
Banita
Peugeot 205 Master

Masz magneti marelli, a nie monojetronic :wink:

Niestety malo jest osob, ktore maja taki system w p205 a jeszcze mniej zna go na wylot.

Ja nie mam o tym pojecia
Na forum byl gosc 'dvfilm', ktory zakladal to u siebie, wiec powinien wiedziec co i jak -niestety ciezko bedzie sie z nim skontaktowac :roll:
jedrek

Ale wtrysk jednopunktowy to monojetronic kolego wiec poczytaj sobie.Mono jetronic moze byc razem z ukladem zaplonowym lub bez niego ale mono jetronic to układ wtrysku jednopunktowego do kolektora dolotowego czyli taki jak właśnie mam pozdrawiam : )) Nie wmówisz mi jakiś bzdur bo sie ksztalce w tym kierunku ; ))
Awatar użytkownika
woocash
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: 205 ph1 1984 GR
Numer Gadu-gadu: 9752783

Post autor: woocash »

Nie wmówisz mi jakiś bzdur bo sie ksztalce w tym kierunku ; ))
hahaha.. to powodzenia na zaliczeniach :wink:

jak już dojdziesz w swojej edukacji do układów firm innych niż bosch, to daj tu znać :mrgreen:
Najaktywniejszy w dziale: Stare forum techniczne
[ Posty: 1090 / 34.03% Twoich postów ]
Awatar użytkownika
Bartuś
Nowicjusz
Posiadany PUG: 205 GR 1.1 TU1M Magneti Marelli 1992
Numer Gadu-gadu: 0

Post autor: Bartuś »

No to do Magneti Marelli masz schemacik w Haynes'ie. Możesz też szukać schematu do TU1M/Z (czy jakoś tak) ze 106, to chyba to samo jest.

Szukasz schematu do układu Magneti Marelli G6 ;)
205 GR 1.1
TU1M Magneti Marelli
1992
ODPOWIEDZ