taka o to przygoda

Tutaj możemy rozmawiać o Peugeocie 205. Nie postować o sprawach technicznych.
Awatar użytkownika
Smanov
Junior
Posiadany PUG: 205 1.9 GTI
Numer Gadu-gadu: 3336232
Kontakt:

taka o to przygoda

Post autor: Smanov »

w niedziele wracalem z Bełchatowa do domu swoim gti, i na autostradzie A2 zapalila mi sie kontrolka ladowania. zjechalem na parking,zajrzalem do alternatora czy mu tam wszystko gra, no i wylgladalo cze jst ok. zamknalem maske i ruszylem dalej(kontolka caly czas palila sie). gdy dojechalem do poznania stanalem na swiatlach na rondzie Śródka no i autko padlo. zepchnalem na chodnik i zdalem sobie sprawe ze akumulator padl. dobrze za naprzeciwko byl CPN wiec poszedlem po jakis numer tel pomocy drogowej. zadzwonilem, powidzialem co jest 5. mechanoir powiedzial ze trza poczekac jakies 20-30 min. no i zgadzalo sie, w czasie sie zmiescil. podjechal lawetą podszedl przywital sie (z wyglady mily 40-latek, z wasem w okularach :)). zajrzal pod maske, obejrzal, popukal, zbadal miernikem, az w koncu znalazl przepalony kabel od alternatora, ktory idze do aumulatora. naszczescie mial taki przy sobie, wiec od razu wymienil.powiedzial ze mialem szczescie ze mi sie samochod nie spalil. i dodal "zrobie panu taka prowizorke, tylko zeby pan doejchal do domu, a potem konecznie do elektryka, tylko nie pan pamieta zeby na noc kleme od aku odlaczyc bo sie auto moze spalic" i tym optymistycznym akcentem sie pozegnalismy. ale za to bylem chudszy o 200zl :(:(:( takie male pytanko, czy naprewde mi sie moze pug spalic??

ahhhh, co ja sie mam z tym swoim GTI, dobrze ze ma takiego wlascieciela a nie innego. ;p;p pozdrawaim
Peugeot 205 1.9 GTI '89
http://peugeot205.pl/index.php?modul=uzytkownik&id=1586

skrzynka ma 24 piwa,doba 24 godziny...przypadek?? :)
Awatar użytkownika
grzechuuu205
Maniak
Posiadany PUG: 1.9 GTI XU9JAZ
Numer Gadu-gadu: 2800082

Post autor: grzechuuu205 »

pewnie na światłach jechałes? co nie :P bez swaiteł bys dojechasł do domu i 200zł by sie zaoszczędziło :wink:
Największa radość z jazdy GTI - gdy stal pare miesiecy w garazu :) :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Smanov
Junior
Kontakt:

tak walilem na swiatlach od poczatku :) ale pogoda byla taka ze nie wiadomo bylo ze palic czy nie palic wiec zapalilem swiatla ( i jeszcze radio gralo) :lol:
Peugeot 205 1.9 GTI '89

Awatar użytkownika
grzechuuu205
Maniak

heheh... oj czeba bylo zgasić (jestem przeciwnikiem śwaiteł w dzien ) - ale nie o to chodzi w tym poscie ;) - mogles jeszcze tube właczyc i machać wycieraczkami :wink:
Obrazek
Awatar użytkownika
Smanov
Junior
Kontakt:

a z tym spaleniem auta to moze byc, czy mechanior chcial postraszyc??
Peugeot 205 1.9 GTI '89

Awatar użytkownika
grzechuuu205
Maniak

hm... jezeli wyłączone jest auto to chyba nic sie nie stanie (bo alternator sie nie kręci ani nic.. ) ale nie jestem ekspertem wiec niewiem, ale jezeli wymienił kabelek to pwienno byc ok, jak cos to teraz odłącz od aku i zrób poprawnie ten kabel i bedzie ok ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
Smanov
Junior
Kontakt:

tzn, ten kawalek kabla idacy od alternatora to on wyjal ale ten drugi kawalek ktory idzie do aku, nie mogl znalesc i on zostal i gdizes tam sobie wisi przepalony i nowy kabel jest podlaczony
Peugeot 205 1.9 GTI '89

Awatar użytkownika
grzechuuu205
Maniak

no mozliwe ze jak tak wisi to moze gdzies masy dotknąc np silnika zaiskrzyć a na silniku bedzie moze olej lub beznyna i łup mamy ognisko :mrgreen:
Obrazek
Awatar użytkownika
Dżon Dobra Nadzieja
Uzalezniony
Numer Gadu-gadu: 0

Post autor: Dżon Dobra Nadzieja »

na światłach? no co Ty! trzeba było wyłaczyć... trzeba było nie włączać... jak coś widac na drodze to już wystarczy...

...ja też jestem zdecydowanym przeciwnikiem świateł!

pozdr...

:roll:

...aha... mi się kiedyś zajarała mata 'wygłuszająca' pod maską, jakieś zwarcie przy aku
Obrazek  Obrazek

Jestem fanem! Szukalem klubu p205 i go znalazlem 8)7
Awatar użytkownika
moralez
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: 205......T8, 205 GTI 1.6
Numer Gadu-gadu: 2955602
Kontakt:

Post autor: moralez »

@ grzechuuu205
szczegolnie olej rewelacyjnie przewodzi prad, od poczatku tego tematu nic nie wniosles poza mglistym belkotem o pobieraniu pradu przez rozne odbiorniki w samochodzie :roll:

wracajac do tematu to raczej przyczyna moze byc w alternatorze bo bez powodu poprzedni gruby przewod sie nie przepalil
Awatar użytkownika
koval
Junior
Posiadany PUG: PUG 205 Forever, 1,9 D

Post autor: koval »

jezeli chodzi o palace sie samochody to ostatnio jechalem sobie przez miasto z dziewczyna i stanelismy na duzym skrzyzowaniu na swiatlach a po drugiej stronie skrzyzowania cos sie dymilo nie bylo widac co bo autobus zaslanial dziewczyna pyta co to wiec mowie ze pewnie drogowcy cos kleja i sie dymi, wyjezdzamy z za autobusu a tam samochod sie jara :shock: :shock: :shock: normalnie plomienie buchaja spod maski kilku kolesi sie zbieglo i zaczeli gasic sikawkami :lol: nie nie wiem jak to sie skonczylo bo nie zatrzymywalismy sie ale poznym wieczorem efekt byl :shock: nie zazdroszcze kierowcy :W
Awatar użytkownika
szmergiel
Junior

Post autor: szmergiel »

podejzewam ze kolo zrobił naprawde jakąś prowizorke, nie wiem, np podciągnął prąd wzbudzania do alternatora bezpośrednio z aku czy jak. pewnie nie ograniczył się jedynie do zastąpienia kabla, a nawet jesli to koledzy mają racje, dlaczego sie on przepalił?? (chyba ze machenicznie coś go urwało, przetarło). nie wiemy co to za kabel wiec jedyna sensowna odp. to jedź do warsztatu, no chyba że znasz sie na elektryce i masz schemat.

A skoro wszyscy głosza tu swoją opinie o jeździe na światłach, ja jestem ZA!! a dlaczego nie bede pisał by nie właźić w OT.

pozdro!!

Dodano po 1 minutach:

PS zdejmuj kleme tak jak kazał, lepiej dmuchać na zimne skoro nie wiesz co zrobił i co jest przyczyną usterki.
Obrazek
Awatar użytkownika
bandziorek.
Nowicjusz
Posiadany PUG: 1.9 Diesel
Numer Gadu-gadu: 2925031
Kontakt:

Post autor: bandziorek. »

ja bym to dobrze poizolowal polaczenia i wsadzil ten przewod w plastikowa rurke taka co instalacje puszczaja w autach lub nawet w domach i napewno nie bedzie przebicia ani sie nie przetrze
Awatar użytkownika
Smanov
Junior
Kontakt:

ad. Szmergiel

prowizorka wyglada tak jak mowisz, kolo puscil kabel poprostu gora, bezposrednio podlaczyl ten kabel do alternatora w miejsce starego do aku. a ta druga czesc tego kabla wziaz gdzies tam jest bo jak to mechanoir powiedzial "pieprzone francuzy,ponawciskali wszystko ciasno" i nie mogl znalesc drugiej czesci.
a kabel byl po pierwsze primo czerwony a po drugie primo no cienki tez nie byl 8)7 :)

Dodano po 1 minutach:

a ja go znalesc tez nie moge :oops:
Peugeot 205 1.9 GTI '89

ODPOWIEDZ