biegi pomocy!!

Tematy w trakcie przenoszenia do odpowiednich dzialow
kalinka

biegi pomocy!!

Post autor: kalinka »

Witam! Panowie ja znowu z prośbą! Jadę sobie moim juniorkiem i mam wbity bieg 2 lub 4 dodaję gazu a tu wyk, patrzę a tu luz. Dzieje się tak od dzisiaj. Co robić? Co może być przyczyną? Pozdrawiam
Awatar użytkownika
samer
Uzalezniony
Numer Gadu-gadu: 0
Kontakt:

Post autor: samer »

Ja bym stawial na wodzidelka.
BubuPN

Post autor: BubuPN »

i co z tym się robi?? bo mam podobny problem, z czwórki mi zlatuje przy mocniejszym hamowaniu, a z dwójki na zakręcie gdzie lekko daje sprzęgło
Awatar użytkownika
samer
Uzalezniony
Kontakt:

Post autor: samer »

Wymienia :)
BubuPN

hmm... to jak będę dawał autko do likwidacji wycieku to przy okazji powiem żeby to coś wymienili na sprawnie działające, bo warsztat, który sprawdzał to autko po zrobieniu mu blacharki itp. chyba nie na darmo nosi nazwe Tip Top...
DUŻY

Post autor: DUŻY »

U mnie po kilku dniach od wymiany maglownicy coś się zaczęło źle dziać. Najpierw nie mogłem wrzucać 1 potem jeszcze doszła do tego 3 i 5. Okazało się że nie dokręcili jednej śruby która trzyma łape od wodzidełek. Dokręciłem i po problemie
Janek_A_S
Junior
Kontakt:

Re: biegi pomocy!!

Post autor: Janek_A_S »

A czy silnik nie skacze aby za mocno ? To co opisalas u siebie,jest najczestszym objawem zbyt luznej poduszki pod skrzynia lub silnikiem.
Awatar użytkownika
Kaktus
Maniak
Kontakt:

Post autor: Kaktus »

Hej!!

Niestety to nie beda wodzidelka te na zewnatrz skrzyni.

Beda to pekniete sprezyny w "wodzidelkach" tych wewnatrz skrzyni... jest tam taki system zapadkowy, wodzidelka ktore przesuwaja odpowiednie zebatki aby wbic 2 lub 4 poruszaja sie na takim "precie" ktory w pozycji 2 i 4 biegu ma wciecie w sensie wglebienie. A w wodzidelkach jest tez otworek, a w otworku sprezynka i kuleczka.

Jak wbijesz 2 bieg, to ta sprezynka wciska kuleczke w ten otworek w tym precie, i dzieki temu te wodzidelka nie chodza na boki.... i biegi nie wyskakuja... dopiero jak uzyjesz sily, to kuleczka wciska sprezynke i bieg mozesz zmienic.

Wedlug mnie masz walniete te sprezynki. Niestety aby to wymienic trzeba rozbierac skrzynie.

Najpierw wlasnie sprawdzil bym obie poduszki skrzyni biegow.
http://www.k-sport.eu - Budowa Samochodow Wyczynowych, Hamownia, Chip-Tuning.

DEAKTYWUJEMY PROGRAMOWO FILTRY FAP i DPF!!!

"Wygrywa nie ten, kto ostatni zaczyna hamowac, tylko ten kto pierwszy zaczyna przyspieszac" Tomasz Sikora
BubuPN

wow, trochę to zakręcone
Awatar użytkownika
Kaktus
Maniak
Kontakt:

Obrazek

Moze to pomoze?

"Wygrywa nie ten, kto ostatni zaczyna hamowac, tylko ten kto pierwszy zaczyna przyspieszac" Tomasz Sikora
kalinka

Post autor: kalinka »

Dzięki! Bardzo to skomplikowane :roll: Kurcze zawsze kiedy auto mi jest potrzebne na maxa coś się z nim stać musi. Czy i jak długo mogę jeździć z tymi wyskakującymi biegami? Jeżeli będę tak jeździć może stać się coś gorszego?
Awatar użytkownika
Kaktus
Maniak
Kontakt:

To zalezy!

200-400km zrobic mozesz, ale jezdzac tak przed pol roku mozesz uszkodzic sobie skrzynie biegow... poniewaz wodzidelka moga sie lekko przesuwac i zeby zebatek moga sie zaczac zcierac na skrajach.

Awatar użytkownika
robakkk
Junior

Post autor: robakkk »

Kaktus-a masz moze podobna instrukcje,jesli chodzi o temat synchronizatora,glownie 2 biegu??
Konkretnie,co do czego i gdzie lapy po kolei przykladac ?? :)
Pozdrawiam,
Robakkk
Awatar użytkownika
Kaktus
Maniak
Kontakt:

Mam... ale to musial bym poszukac... a teraz klade sie spac bo jestem padniey... i mam 38 stopni goraczki :(

Jutro poszukam.

Awatar użytkownika
robakkk
Junior

Post autor: robakkk »

Bylbym dźwięczny ;) gdybys w wolnej chwili skrobnal "cos" na ten temat !!
Z gory dzieki
Pozdrawiam,
Robakkk
ODPOWIEDZ