dziwny odgłos na wolnych obrotach 1.9 diesel

Dyskusje na temat napraw silnikow XU 8v,16v.
olak406
Nowicjusz
Numer Gadu-gadu: 0

dziwny odgłos na wolnych obrotach 1.9 diesel

Post autor: olak406 »

witam wszystkich -wczoraj kupiłem 205 tke w dieslu i jak silnik odpala na zimnym i na ciepłym to na wolnych obrotach słychac odgłos jakby gdzies było rozleciane łożysko (nie jest to łożysko w alternatorze) gdy dodam delikatnie wyzsze obroty tego świrgotu juz nie ma (jest tylko na wolnych obrotach) mial ktoś z Was taką sutuację? druga sprawa to bardzo twardy pedał sprzegła otóż trzeba naprawde wysilić lewą nogę do wcisniecia sprzegła. Zauważyłem ,że sprzegło bierze juz od samego początku-ledewo puszcze i auto płynnie rusza ,tyle że tak jak pisze trzeba miec duzo siły w nodze... czy to zardzewiała linka ? bo auto od dłuszego czasu ponoc stało.. jesli ktoś cos wie na te tematy to prosze o pomoc,z góry dziekuje...Mariusz
mariusz
Awatar użytkownika
moralez
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: 205......T8, 205 GTI 1.6
Numer Gadu-gadu: 2955602
Kontakt:

Post autor: moralez »

a czy dzwiek znika jak wcisniesz sprzeglo ?
olak406
Nowicjusz

czesc Moralez ! cały czas jest ten świrgot nawet gdy wcisnę sprzęgło :(
mariusz
Awatar użytkownika
samer
Uzalezniony
Kontakt:

Post autor: samer »

ja bym wymienil sprzegło ... prawdopodobnie ono jest przyczyna twardego pedała , oraz tego dzwięku.
Awatar użytkownika
koval
Junior
Posiadany PUG: PUG 205 Forever, 1,9 D

Post autor: koval »

eee olak406 nie przejmuj sie tym swiergotem wiem dokladnie o co Ci chodzi ten dzwiek jest troche wkurzajacy ale ja juz tak jezdze 6 lat to jego urok idzie sie przyzwyczaic 8)7 hehehe i napewno nie zniknie po wymianie sprzegla ja sprzeglo wymienialem i nic to nie pomoglo :W
olak406
Nowicjusz

latwo powiedziec nieprzejmuj sie:) :lol: ale ja niestety lubie jak autko jest dopracowane na zicher ,a ten świrgot jest lekko wkurzający no nic popatzre dokladniej w wolnym czasie skad to sie bierze,dziekuje wszystkim za odzew-pozdrawiam Mariusz
mariusz
olak406
Nowicjusz

dziwny odgłos już wyleczony :) poluzowały się dwie sruby od tłumnika tuz przy kolektorze i zaczeły świrgotać :) ale juz po sprawie :lol:
mariusz
ODPOWIEDZ