Awaria spryskiwacza tylnej szyby..

Tematy w trakcie przenoszenia do odpowiednich dzialow
Awatar użytkownika
simonszop
Junior
Numer Gadu-gadu: 0
Kontakt:

Awaria spryskiwacza tylnej szyby..

Post autor: simonszop »

Wiem ze nie tylko mi (chyba ze Rychu juz naprawil :) ) zepsul sie spryskiwacz w tylnej szybie..

Objawy sa takie - po przekreceniu wajchy kolo kierownicy spryskiwacz z tylu robi "zzzzzzz" ale nie leci plyn. (uprzedzajac odpowiedzi - zbiornik nie jest pusty :) )
Prawdopodobnie wiec wystepuje nieszczelnosc (czyt. dziura) w tym wezyku ktory doprowadza plyn ze zbiornika do "pryskacza".
Tylko jak go wyciagnac i poogladac (bo jest schowany w klapie bagaznika) a wlasciwie jak go potem wlozyc z powrotem??
A moze jest jakas inna przyczyna - czy ktos ma podobny problem ??

Licze na Wasza pomoc, pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony 13 maja czw, 2004 7:47 pm przez simonszop, łącznie zmieniany 1 raz.
BubuPN

Post autor: BubuPN »

ja się też dołącze z jednym pytaniem, zbiorniczek płynu mam pełny jednak cisnienie w tylnim spryskiwaczu jest za słabe. co z tym zrobić?
Awatar użytkownika
robakkk
Junior

Re: Awaria spryskiwacza tylnej szyby..

Post autor: robakkk »

simonszop pisze:Wiem ze nie tylko mi (chyba ze Rychu juz naprawil :) ) zepsul sie spryskiwacz w tylnej szybie..

Objawy sa takie - po przekreceniu wajchy kolo kierownicy spryskiwacz z tylu robi "zzzzzzz" ale nie leci plyn. (uprzedzajac odpowiedzi - zbiornik nie jest pusty :) )
Prawdopodobnie wiec wystepuje nieszczelnosc (czyt. dziura) w tym wezyku ktory doprowadza plyn ze zbiornika do "pryskacza".
Tylko jak go wyciagnac i poogladac (bo jest schowany w klapie bagaznika)??
Ja zakladalem calosc,wiec wyglada to tak:
Wykrec zbiorniczek z plynem-u mnie sa to 3 wkrety i sprawdz,czy na wyjsciu z silniczka(pompki) leci plyn-jesli nie,to znaczy,ze masz prawdopodobnie zapchana(uszkodzona) pompke. Jesli natomiast leci...pod odpowiednim cisnieniem to znaczy,ze szukac musisz dalej
Wtedy masz dwie mozliwosci:
1. Zdjac z pompki wezyk i dmuchnac w niego-powinien miec przejscie,czyli na koncowce,ktora spryskuje szybe musi syczec :) Jesli nie syczy,mozesz miec zalamany wezyk lub zapchana koncowke-jesli pierwsze,to musisz szukac miejsca,jesli drugie:polecam igle :!:
2. Zdjac plastik ktory znajduje sie na klapie bagaznika po wewnetrznej stronie i tam tez znajdziesz wezyk,ktory dochodzi do koncowki spryskiwacza-zdejmujesz wezyk z ow koncowki i podobnie jak w poprzednim punkcie dmuchasz w wezyk,tym razem w przeciwnym kierunku-w ten sposob sprawdzisz,czy jest drozny-jesli tak,to pompka,albo koncowka.
Dodam,ze koncowke mozesz zdjac(wymontowac) z klapy po zdjeciu wymienionej w pkcie 2 oslony na klapie po wewnetrznej stronie bagaznika i wtedy ja sprawdzic i wyczyscic.
Jesli przyczyna bedzie przewod gumowy-przerwany lub zalamany,to odpowiednio,albo musisz znalezc miejsce zalamania i rozprostowac,albo jesli przerwany to polaczyc-np.za pomoca lacznikow,ktore mozna nabyc wkazdym przyzwoitym sklepie motoryzacyjnym-np.od poloneza,czy malucha :)
Mysle,ze wystarczy- POWODZENIA 8)
Pozdrawiam,
Robakkk
Awatar użytkownika
robakkk
Junior

Post autor: robakkk »

BubuPN-mysle,ze w powyzszym opisie znajdzie sie cos dla Ciebie :)
Pozdrawiam,
Robakkk
Awatar użytkownika
Rychu
Uzalezniony
Kontakt:

Post autor: Rychu »

chyba ze Rychu juz naprawil
Oj Rychu jeszcze nic nie naprawił bo właśnie czekał na taką instrukcję jak ta od robakka :lol:
Oczywiście wielkie dzięki za pomoc :!:
Peugeot 205 1.4GT LPG
Jeśli bardzo chcesz zobaczyć moje autko to zapraszam na: http://www.Rychu.205.pl
ODPOWIEDZ