Przerywa, szarpie, czasami jedzie jak dzika bestia?

Dyskusje na temat serwisowania, naprawiania oraz modyfikowania silnikow typu TU.
Awatar użytkownika
DJPreZes
Moderator
Posiadany PUG: Roland Garros/307
Numer Gadu-gadu: 2516096

Przerywa, szarpie, czasami jedzie jak dzika bestia?

Post autor: DJPreZes »

Sorry za taka glupia nazwe tematu. Ogolnie jak ojciec pozyczyl Greena zeby pojechac do Niemiec ten sie chyba obrazil (samochod, nie ojciec :P) i po ok 200km zaczal nale przerywac i szarpac. Okazalo sie, ze spadl kabel ze swiecy - po zalozeniu normalnie ideal i po powiedzmy 90km znowu to samo. Jak sie pod maska okazalo kable siedza idealnie. Po zajechaniu na miejsce (pod zachodnia granice Niemiec) za pierwsza kase samochod dostal nowe kable. Pomoglo, a jak... na jakies 300km. (teraz ludzi mowiacych, ze to aparat zaplonowy prosze o chwile cierpliwosci, bo to raczej nie to) Po powrocie nadal jezdzil jak mul - szarpal, gasl, przerywal az nagle sam z siebie zaczal idealnie chodzic. Oczywiscie dwa dni, a on znowu szarpie i glupieje :/ Dziadek zabral sie za gaznik, rozebral, przeczyscil, zlozyl. Normalnie jak nowy samochod - na swiatlach malo kto mu dawal rade. Musze mowic, ze po dwoch dniach to samo? Co ciekawe wyciagniecie "raczki" od ssania na krotki czas pomagalo. Po drugim czysczeniu gaznika i przedmuchaniu pompy paliwa jest juz duzo lepiej. Raz na dwa dni poszarpie (wtedy moc spada drastycznie i czasami ciezko ruszyc w ogole), wlacze mu wtedy ssanie i jedzie dalej. O co chodzi? :/ Filtr paliwa wymieniony, powietrza nie wyglada na brudny. Nie mam pomyslu o co chodzi :/ Pomocy bo czasami maluchy i rowerzysci mnie wyprzedzaja,a ja walcze zeby mi nie zgasl. W ogole momentami jedzie tak, ze boje sie wrzucic 4 zeby nie odleciec w sina dal, a czasami na 1 muli.
Peugeot 205 Roland Garros Cabrio
Obrazek
Awatar użytkownika
ghostface
Junior
Numer Gadu-gadu: 0

Post autor: ghostface »

moze tankujesz w zlym miejscu 8)7 ....cholera :cry:
205 - Sympatyczne lwiątko ;]
1,1 XL 1988 [wtrysk] http://www.GhostFace.205.pl
Awatar użytkownika
Dżon Dobra Nadzieja
Uzalezniony

Post autor: Dżon Dobra Nadzieja »

ja mam dokładnie to samo :) wiec jak bedziesz miał jakiś pomysł to sie podziel ;)
Obrazek  Obrazek

Jestem fanem! Szukalem klubu p205 i go znalazlem 8)7
borek_wpr
Uzalezniony

Post autor: borek_wpr »

Miałem podobne objawy choć nie tak drastyczne.Lekarstwem okazało się skrócenie wężyka idącego do regulatora kąta zapłonu . Był stwardniały i luźny od strony silnika -temperatura. Przy gaźniku było ok. Skróciłem o ok. 10 mm . Popatrzcie , może to jest przyczyną.
Trzeba isc przez życie twardo, nie żałować wszystkich sił...
Awatar użytkownika
205XS
Nowicjusz

Post autor: 205XS »

Mój XS miał to samo szarpanie,przerywanie pracy silnika okazało sie że to paliwo(tankowałem na dawnej petrochemii płock) Spróbuj zalać fure na innej stacji :)
olak406
Nowicjusz

Post autor: olak406 »

miałem to samo !! wymien plytke (czujnik połozenia przepustnicy TPS) znajduje sie z prawej strony przy wtrysku (jest juz wytarta i dlatego przerywa)
mariusz
Awatar użytkownika
DJPreZes
Moderator

Nie mam wtrysku - mam gaznik.
Obrazek
Awatar użytkownika
DJPreZes
Moderator

Heh...Znalazlem odpowiedz - paliwo na Neste to chyba siki nie nadajace sie do jezdzenia. Zatankowalem na Shellu i jezdzi i jezdzi i jezdzi ;]
Obrazek
Archer
Junior
Posiadany PUG: 205 XS 1,4 TU3M, 205 Mutato (automato-manualo-berlingo-306-405tka)

Post autor: Archer »

to na nesti tak kręcą wałki ?? to hu... to już nieda sie tanio i dobrze zatankować ?:( mam LPG ale zawsze woże PB i czasem naniej poleci pare kilometrów, głównie tankowałem właśnie na neste
cookie monster -- 205 XS , 205 1,6 hybryda ( automato-berlingo-405tko)
Awatar użytkownika
DJPreZes
Moderator

Nie wiem no :/ Woo tankowal podobno tylko na Neste i jemu chodzil - mi po dwoch czy trzech tygodniach przestal prawie jezdzic. Moze moj pech, moze w Trojmiescie takie szczochy leja, nie wiem :( Jedno jest pewne - zalalem na Shellu i chodzi idealnie i odzyskal moc ;]
Obrazek
ODPOWIEDZ