felgi - prosba o pomoc

Tematy w trakcie przenoszenia do odpowiednich dzialow
Awatar użytkownika
cheatoss
Maniak
Numer Gadu-gadu: 0

felgi - prosba o pomoc

Post autor: cheatoss »

jezdze na 13" seryjnych a oponki 165/70 (letnie i zimowe tak samo)

chcialbym w najblizszym czasie rozejrzec sie za jakimis alufelgami.. zalezy mi na 14" a do nich chcialbym oponki 185/50.

w zwiazku z tym pytanie: da rade jakos to zrobic aby nie dokladac dystansow? bo jak wkladam lape za tylne kola to od opony do nadkola jest odleglosc jakies 10mm =] palec sie ledwo miesci :P no i nie wiem czy poszerzenie nadkoli jest wskazane, czy jest to skomplikowana robota, etc, etc.. robil ktos u siebie cos takiego? nie wiem tez jak sie sprawa bedzie miala z przodu...

tak w ogole to nie wiem czy czasem moj pug nie ma z przodu zalozonych sprezyn od jakiegos innego auta, jakos nienaturalnie wysoko stoi... zobaczcie na moich fotkach w profilu, moze ktos tez ma diesla mniej wiecej z tego rocznika i moze mi powiedziec czy to normalne?

za wszelkie info z gory dziekuje =]
pzdr
ObrazekObrazekObrazek

sprzedany :(
Awatar użytkownika
cheatoss
Maniak

no tak, najpierw dalem posta, pozniej zauwazylem ze pare postow wczesniej juz byl podobny, wiec sora za powielanie... w kazdym razie naprawde wdzieczny bede za kazde info...
ObrazekObrazekObrazek

Awatar użytkownika
cheatoss
Maniak

help? :(
ObrazekObrazekObrazek

BubuPN

Post autor: BubuPN »

dystanse muszą być, bardziej są one przydatne z tyłu (ja musiałem wrzucić 10mm przy zmianie felg z trzynastek na czternastki), z przodu natomiast jedyny moment kiedy opony mogą trzeć o budę to jeśli skręcisz je maksymalnie w lewą lub prawą stronę (pug wyda wtedy z siebie dzwiek niczym Titanic zahaczający o górę lodową), tak więc reasumując jeśli chodzi o tył to albo dystanse albo jakiś patent z poszerzeniem budy (ale lepiej dystanse)
Awatar użytkownika
adidj
Junior
Kontakt:

Post autor: adidj »

eee gadanie ja mam u siebie 14/185/60 i jakos dystansow nie potrzebuje >>> ale dodam ze to juz max . chociaz jak jezdze z kumplami z tylu to jeszcze nie szoruje o nadkola ale siedzi wtedy nisko jak obciązony>>>>wszystko zalezy jakie felgi sie zaklade ja mam od puga orginalne bez zadnego przetaczania pasowały i dlatego mi sie miesci oponka a znowu bubupn ma od forda i musi miec dystanse
peugeot 205 a zarazem audi B3
BubuPN

eee to nie jest kwestia przetaczania tylko ET felgi, im głębiej wchodzi tym większe szanse, że będziesz potrzebował dystanse (ale mi sie zrymowało :lol: )
Awatar użytkownika
adidj
Junior
Kontakt:

tak ale jak masz orginalne felgi od puga to wiadomo ze nie musisz miec dystansy a jak masz jakies inne to wiadomo ze et jest inne i przetoczyc tez musisz dlatego zakladajac orginaly mozna byc spokojnym ze nic nie bedzie obcierac (no chyba ze belka z tylu padnieta)
Awatar użytkownika
cheatoss
Maniak

no ok, szerokosc opony wchodzi w gre tylko bo na wysokosc jest sporo luzu, ewentualnie moge go podniesc z tylu (przod ma do gory jak rakieta, o czym juz pislem)...

adidj, tak jak mowisz, felgi pugowskie = zero problemow, ale skoro na seryjnej, zwyklej stalowce i oponie szerokosc 165 zostaje 10mm luzu to po daniu opony 185 czyli 20mm wiecej chyba bedzie niezle szlifowac =] chyba ze... no i tu kolejne pytanie:

speedline'y to 14" czy 15" ? no i czy w takich felgach 14" od puga poszerzenie nastepuje w strone zewnetrzna czy wewnetrzna... bo rozumiem ze jakos tam mniej wiecej szersza jest felga o wiekszej srednicy, tylko w ktora strone?=]

mam nadzieje ze wiecie o co mi chodzi, fajnie ze sie ktos zainteresowal =] milo, no i dobrze wiedziec ze nie tylko ja mam takie zboczenie =>
ObrazekObrazekObrazek

BubuPN

no więc dystanse warto założyć nawet jeśli by to były felgi sprowadzane z kosmosu, jak opona ma trzeć to będzie tarła, a dystanse o rozmiarze 10 do 15mm będą dobrym rozwiązaniem , bo jak sam widzisz jak do Adidj wpakuje się pasażerów na tył to koła zaczynają trzeć o budę,natomiast 15" jak chcesz zakładać to musiałbyś dać profil opony NAJWYŻEJ 45mm, bo będziesz musiał robić to samo co Nadia czyli powiększać nadkola
Awatar użytkownika
adidj
Junior
Kontakt:

eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
a gdzie ja napisalem ze trze mi o bude ????
napisalem ze jeszcze nie ociera a jak sie zaklada orginaly fele to sa one tak zrobione ze chowaja sie do srodka troche i wystaja na zewnątrz troche wiec nie ma co ich porównywac ze stalowkami na stalowkach masz 10mm luzu a jak wpakujesz alu wieksze to taki sam luz ci pozostanie ,no ewentualnie ciut sie zmniejszy zalatw od kogos 1 fele załoz i bedziesz wiedział co i jak
BubuPN

:oops: :lol: haha faktycznie, poyebało mi się :lol: nie zauważyłem w jednym momencie słowa "nie" i mi się cały kontekst przekręcił :oops:
Awatar użytkownika
adidj
Junior
Kontakt:

hehehe :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
cheatoss
Maniak

no hmm, poczytalem troche i wyczytalem ze sa dwa rodzaje speedline'ow (odkrycie :P) 14" do 1.6 gti no i 15" do 1.9 gti... 15" sobie chyba odpuszcze chociaz musza wygladac wypas, ale 14" czemu nie =] tylko zalatw sobie od kogos nie jest takie proste, ze szczecina znalazlem tu poki co jeszcze tylko 2 osoby =]
ObrazekObrazekObrazek

Awatar użytkownika
adidj
Junior
Kontakt:

no dobra ale masz zaklady jakies takie mniejsze gdzie handlują felgami >>jedziesz i mowisz ze jestes zainteresowany kupnem ale chcial bys jedną przymierzyc zeby nie kupowac kota w worku i powinni sie zgodzic jak chcą handlowac
BubuPN

otóż to, w każdym większym mieście jest przynajmniej jedno takie miejsce, polecam pogmeranie w Panoramie Firm lub tym podobnej książce, ewentualnie można się wybrać na giełdę samochodową
ODPOWIEDZ