Schemat klatki - porady

Forum dla spraw zwiazanych z problemami/dyskusjami na temat nadwozia, wnetrza oraz modyfikacja wewnatrz samochodu
Awatar użytkownika
Thunder_pit
Nowicjusz
Numer Gadu-gadu: 0

Schemat klatki - porady

Post autor: Thunder_pit »

Witam, chciałbym sie dowiedziec w jakich miejscach podłogi najlepiej zamocować klatkę bezpieczeństwa?? Czy ma ktos może jaki sdchemat takiej klatki, ew. zdjecia juz gotowej założonej w autku i ze zbilizeniami na mocoawnia do podłogi. Znalazłem stronkę z "załącznikiem J" alle chodzi mi o typowe przykłady do 205-tek. Pozdrawiam serdecznie.
Awatar użytkownika
d_ARC
Uzalezniony
Posiadany PUG: Rallye16 - powoli, ale do przodu :)
Numer Gadu-gadu: 2897169
Kontakt:

Post autor: d_ARC »

To dawaj link do strony, ja przymierzam się do montażu i chętnie poczytam :) Ze swojej strony moge służyć zdjęciami klatki i samych muf.

Generalnie z tyłu auta mocujesz do śrub trzymających belkę, dalej do podłogi przy środkowych słupkach (nie dokładnie po środku, ale bliżej przednich drzwi) i wyżej do górnego mocowania przednich pasów, no i przód do podłogi ok 5 cm od krawędzi drzwi do tyłu auta (patrząc od góry rura idzie praktycznie dotykając deski po środku osłon na głośniki). Tak przynajmniej o ile pamiętam idzie to w mojej klatce (2 części, "skręcana") podobno Peugeot Sport :roll: Ja bym jeszcze dodał mocowanie klatki do budy na wysokości słupków przedniej szyby. Zastanawiam się nad zastrzałami do kielichów, ale to chyba już lekka przesada :|
Awatar użytkownika
Thunder_pit
Nowicjusz

Na tej stronce jest dokładny opis co i jak robić oraz rysunki klatek zgodnych z załącznikiem J. http://www.126fan.pl/www/klatka.htm
Prosiłbym o zamieszczenie na forum zdjeć miejsc w których klatka styka sie z podłogą w aucie. Ze wzgledu na to ze klatka powinna być jak najblizej poszycia auta to trzeba by było pewnie jakies specjalne mocowanie do niej zrobić bo przynajmniej z przodu podłoga jest nierówna. :roll: Proszę o porady :)
Awatar użytkownika
Furc
Junior
Posiadany PUG: 306 3d 2.0
Kontakt:

Post autor: Furc »

http://www.ireco.com.pl ----> galeria ----> peugeot 205 :D
Awatar użytkownika
Thunder_pit
Nowicjusz

Konkretnie chodzi mi o mocowanie klatki do podłogi :D
Awatar użytkownika
Furc
Junior
Posiadany PUG: 306 3d 2.0
Kontakt:

Post autor: Furc »

http://www.Mateusz.205.pl zobacz foty w profilu może coś pomoże. Albo zaatakuj Mateusza mejlem. Zawsze można tez zadzwonic lub wysłac mejla z zapytaniem do Ireco :D
Awatar użytkownika
d_ARC
Uzalezniony
Kontakt:

Foto mojej klatki:
Załączniki
kltka mufy.jpg
kltka mufy.jpg (49.54 KiB) Przejrzano 6536 razy
klatka przód www.jpg
klatka przód www.jpg (14.16 KiB) Przejrzano 6536 razy
klatka tył www.jpg
klatka tył www.jpg (19.79 KiB) Przejrzano 6536 razy
Awatar użytkownika
Thunder_pit
Nowicjusz

d-ARC dzieki za fotki:D Mam jeszcze prośbę a czy masz może zdjecia mocowań klatki ale już założonej w samochodzie. Chce zobaczyc w kótrych miejscach i jak ja zamocowałeś. Z góry dziekuję.
Awatar użytkownika
d_ARC
Uzalezniony
Kontakt:

Re: Schemat klatki - porady

Jak będzie w aucie prześlę, ale to jeszcze kwestia kilku tygodni. Na razie przygotowuję budę i wrzucam Mi16, później klatka, obowiązkowa po jeździe testowej dawcą narządów :twisted:

Zajrzyj na http://www.205gtidrivers.com/ w dziale 'articles' jest o montażu klatki OMP, tam znajdziesz dokładne zdjęcia i opis sposobu mocowania. Dla mojej różnica jest taka, że mufy są dopasowane do budy więc roboty sporo mniej.
Awatar użytkownika
Thunder_pit
Nowicjusz

Nio to zakupiłem rury i giętarkę hydrauliczną, spawarke już mam i jutro zaczynam moje rękodzieło :P Przysle fotki z tego jak mi wyszła moja pierwsza w życiu klatka bezpieczeństwa :wink:
Awatar użytkownika
Thunder_pit
Nowicjusz

Nio to klateczka skończona:) Nawet nieźle wyszła jak na moją pierwszą klatkę bezpieczeństwa:)
Załączniki
klatka.jpg
Awatar użytkownika
Thunder_pit
Nowicjusz

Całkowity koszt to około 100zł razem z malowaniem...nie liczę kosztu zakupu giętarki, spawania i robocizny bo wszystko wykonywałem sam. Z materiałami wyszło mnie około 500zł. Pozdrawiam serdecznie
Załączniki
rodek.jpg
ODPOWIEDZ