nie działa silnik dmuchawy we wnętrzu...

Forum dla spraw zwiazanych z problemami/dyskusjami na temat nadwozia, wnetrza oraz modyfikacja wewnatrz samochodu
Awatar użytkownika
joker
Junior
Posiadany PUG: brak
Numer Gadu-gadu: 2028006

nie działa silnik dmuchawy we wnętrzu...

Post autor: joker »

Po wyjęciu deski przestał mi działać silnik dmuchawy. Przeczytałem w książce, że trzeba sprawdzić bezpiecznik tego silniczka, ale w opisie skrzynki bezpieczników nie ma takiego, który odpowiada za dmuchawe. Gdzie go szukac?
Były : 205 GTi (Rajdówka)
Obecny : 208 GTi FL
Awatar użytkownika
Orfister
Moderator
Posiadany PUG: Peugeot 205 CTI
Numer Gadu-gadu: 2690638
Kontakt:

Re: nie działa silnik dmuchawy we wnętrzu...

Post autor: Orfister »

W Etzoldzie faktycznie nie ma napisane który bezpiecznik konkretnie obsługuje dmuchawę, ale ja stawiam na 1 lub 2 lub 3 lub 7 8)7
borek_wpr
Uzalezniony
Numer Gadu-gadu: 0

Post autor: borek_wpr »

A kabelki podłączyłeś ???
Trzeba isc przez życie twardo, nie żałować wszystkich sił...
Awatar użytkownika
joker
Junior
Posiadany PUG: brak
Numer Gadu-gadu: 2028006

Post autor: joker »

dmuchawa działa, brakowało masy w kostce co wchodzi do regulacji nawiewu, do tej pory nie wiem gdzie uciekła, ale podpiąłem drugą masę i ok, dzieki, można zamykać
Były : 205 GTi (Rajdówka)
Obecny : 208 GTi FL
Awatar użytkownika
d_ARC
Uzalezniony
Posiadany PUG: Rallye16 - powoli, ale do przodu :)
Numer Gadu-gadu: 2897169
Kontakt:

Post autor: d_ARC »

Podłączę się pod temat:

Przekładam instalację elektryczną (wiązka, moduł, przekaźnik) nawiewu z BXa do 405 mojego ojca. Niestety wiązka nie została dokładnie opisana jeśli chodzi o kostki wchodzące do konsoli bezpieczników.
Z tego co udało mi się ustalić metodą prób i błędów za nawiew odpowiada biała kostka (5- lub 6-pinowa o ile pamiętam). Podłączone do niej są 3 kable. Na pierwszym pinie jest masa później kilka wolnych i dalej 2 przewody na ostatnich 2 pinach. Z testów wynika, że 2 ostatnie to przewody "+". Udaje mi się odpalić dmuchawę "na krótko", ale nie działa regulacja siły nawiewu, pokrętło działa na zasadzie włącz/wyłącz. No i moje pytanie w jaki sposób toto podłączyć aby potencjometr zadziałał (np. zmostkować te 2 plusy)?

Dodam, że nie cierpię elektryki i jestem zupełnym laikiem w tym temacie. W BXie wszystko hulało jak trzeba. Na razie testuję na oryginalnym sterowaniu nawiewem z BXa. W 405 jest węższa kostka, więc postaram sie przełożyć piny do oryginalnej.
ODPOWIEDZ