OIL

Tematy w trakcie przenoszenia do odpowiednich dzialow
SoochY
Nowicjusz
Numer Gadu-gadu: 0

OIL

Post autor: SoochY »

Jaki polecacie olej do 1,6 GTI ??
Awatar użytkownika
TOMBIKE
Uzalezniony

Post autor: TOMBIKE »

ja polecam olej samochodowy, taki post już był.....
Awatar użytkownika
cheatoss
Maniak

Post autor: cheatoss »

najlepiej zjechac na starcie nie? :> dzisiaj dolaczyl i od razu poplynie?

mi na przyklad ciezko jest czasem odszukac czegos na forum, smigam na modemie i jest to nietylko czasochlonne ale i kosztowne...

SoochY, nie wiem czy pytasz o marke czy typ... jak na 1.6 gti to syntetyk, albo polsyntetyk (10w/40 albo 5w/40) choc drozszy to zdecydowanie bardziej polecam ten w pelni syntetyczny (5w/40)... wybor marki zalezy juz tylko od ciebie... moze shell albo castrol?
ObrazekObrazekObrazek

sprzedany :(
Globus205

Post autor: Globus205 »

zapomniałeś dodać ze troszke ma przebiegu i troche tego oleju bedzie pewnie łykał :?

A co powiecie o wlaniu mineralnego oleju ELF do 1.4 TU3M z 180tyś na karku ?? :roll: :roll:
Awatar użytkownika
Ninja
Uzalezniony
Posiadany PUG: '90 1.8 XLD (był)

Post autor: Ninja »

Jak juz TOMBIKE wspomnial, byla dyskusja na ten temat, ale gwoli przypomnienia, jak jest mozliwosc i pieniadze to lepiej wlac syntetyk lub polsyntetyk.
Choc ja sam jezdze na minerale, ale to inna historia :wink:
Awatar użytkownika
TOMBIKE
Uzalezniony

Post autor: TOMBIKE »

AMEN
Globus205

Post autor: Globus205 »

dobra to ja nie bede zaczynał nowego posta , i zapytam tu , GDZIE JEST WLEW TEGO OLEJU DO TEGOŻ SILNIKA, najlepiej jakby mi ktoś zapodał fotki lub przynajmniej opis dokładny

licze na wasza pomoc, a nie ze znów zjebke dostane . - puga mam jakies 2 tygodnie wiec nieznam sie jeszcze na tym zbytnio...
SoochY
Nowicjusz

:oops: fuck , napisało mi sie z profilu globusa :oops: chodzi oczywiscie o moj silniczek 1,6
205 look
Awatar użytkownika
cheatoss
Maniak

Post autor: cheatoss »

kurcze, rozumiem dobor oleju, chcesz sie poradzic etc, ale fotki z korkiem od wlewu oleju?

zwykle takie korki maja wytloczony symbol takiego pojemniczka z kapiacym olejem (jak na kontrolce) albo po prostu napis OIL =]

nie widzialem jeszcze tego 1.6 gti ani 1.9 gti, ale wszystkie silniki jakie widzialem wrecz kluly w oczy tym wlewem (no oprocz mojego diesla :D)

takze na dobry poczatek:

1. idziemy do puga
2. otwieramy maske
3. szukamy wlewu =]

skoro nie wiesz gdzie jest wlew, jaki olej, etc, to chyba nie zamierzasz sam zmieniac oleju? nie polecam tez kupic litra syntetyku i dolac do tego co masz, bo nikt nie jest wrozka i nie powie ci co bylo wlane o ile nie ma karteczki z takowa infromacja...

przy wymianie oleju ( wymiana = spuszczenie starego oleju :> ) wymienia sie tez zawsze filtr oleju, a to juz zapowiada kolejny twoj quest: "gdzie jest filtr oleju" takze moze zrob to na jakiejs stacji, zwykle biora 10-20zl za robocizne =]
ObrazekObrazekObrazek

sprzedany :(
Awatar użytkownika
Ninja
Uzalezniony

Z wlewu oleju czesto sterczy taki oczojebny uczwyt (zwykle pomaranczowy). Ten tajemniczy uchwyt to jest bagnet do mierzenia poziomu oleju :wink:
Szukaj bagnetu a znajdziesz korek :D

Good Luck :D
SoochY
Nowicjusz

no dobra wiem gdzie jest bagnet to co mam go wyciągnać i tamtedy olej wlać ?? bo obok niego zadnego korka niema
SoochY
Nowicjusz

acha a olej juz dawno spuszczony i filtr oleju wymieniony , wiem ze to sie wydaje głupie ale NIEWIDAĆ TAM TRADYCYJNEGO WLEWU OLEJU jakiegoś dużego korka z nadrukiem oznaczeniem symbolizującym ze tam sie leje olej - a pewnie zajażyliście ze jestem bratem globusa - wiec może nie takim totalnym idiotą
oglądało to juz kila osób w tym jeden mechanik i nikt nie jest pewnien gdzie ten olej lać
205 look
Awatar użytkownika
Ninja
Uzalezniony

Masz wyciagnac bagnet, zdjac ta mala plastikowa pokrywke, z ktorej on sterczal i nalac w te dziure oleju.

Ale generalnie ze zmiana oleju zglos sie do odpowiedniego warsztatu :wink:
Był - 1.8 D, 60 KM/4600 obr./min., 110 Nm/2600 obr./min. - masakrator :twisted:

Jest - VW ;)
SoochY
Nowicjusz

ale u mnie bagnet jest w takiej rurce ktora sie ciągnie wpizdu gdzies pod silnik
205 look
SoochY
Nowicjusz

a w tym warsztacie to ja im nie ufam chuj ich wie gdzie by mi to wlali ten olej, tak samo jak mi sprzedali zły filt powiatrza i filtert paliwa dziś ciule , bo w katalogu nie mają 309 1,6GTI 115 konnego tylko zwykłe jakieś
205 look
ODPOWIEDZ