remont silnika 1.6 gti

Dyskusje na temat napraw silnikow XU 8v,16v.
kubajar

Re: remont silnika 1.6 gti

Post autor: kubajar »

Wracając do tematu remontu mojego silnika to jest złożony nawet zapalił po wielkich bulach
tyle tylko że zaraz gaśnie zaachowuje sie tak jakby był zapowietrzony układ paliwoy lub dostawał za mało paliwa
Jestem mechanikiem amatorem i nie zabardzo wiem co sprawdzać może ktoś mi podpowie co mam dalej robić
Awatar użytkownika
Michal gti
Uzalezniony
Posiadany PUG: 205 rallye, 205 GTi, 205 CTi, 205 RG Cabrio, 205 MultiVan, 306 GTi6, 505 GTi, 304 cabrio, 304 coupe
Kontakt:

Post autor: Michal gti »

Sprawdz czy nie zasysa lewego powietrza. Czy w kolektor dol jest wkręcona śruba z prawej strony, mocująca wlew oleju i czy wszystkie węże gumowe podłączone są do dolotu.
Awatar użytkownika
Kaktus
Maniak
Numer Gadu-gadu: 0
Kontakt:

Post autor: Kaktus »

Czesto jest taki efekt jak jest walniety czujnik temp cieczy chlodzacej. Ma wiekszy wplyw niz nie podpieta przeplywka. Wtryski doslownie zaczynaja lac.
http://www.k-sport.eu - Budowa Samochodow Wyczynowych, Hamownia, Chip-Tuning.

DEAKTYWUJEMY PROGRAMOWO FILTRY FAP i DPF!!!

"Wygrywa nie ten, kto ostatni zaczyna hamowac, tylko ten kto pierwszy zaczyna przyspieszac" Tomasz Sikora
Awatar użytkownika
moralez
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: 205......T8, 205 GTI 1.6
Numer Gadu-gadu: 2955602
Kontakt:

Post autor: moralez »

piszesz o motronicu ?Bo w 1,6 to raczej L-jetronic
Nie probowalem odlaczac nigdy przeplywki u siebie(L-jetronic) ale na poczatku odczepila sie masa od niej(raczej to samo :mrgreen:) i silnik na benzynie nie odpalal, wiec moim zdaniem nie podpieta przeplywka ma duzy wplyw 8)
Awatar użytkownika
Kaktus
Maniak
Numer Gadu-gadu: 0
Kontakt:

Post autor: Kaktus »

zarowno 1.6 gti jetronic jak i 1.9 motronic odpala bez przeplywki. Jezeli tobie nie odpalal bez to znaczy ze jeszcze gdzies siedzial jakis robal.

Zarowno w 1.6 jetronic, 1.9 jetronic i 1.9 motronic jak i 2.0 8v oraz 1.9 16v zle dzialajacy czujnik temp cieczy powoduje ostre swirowanie, i efekty opisane powyzej.

Pozdro
http://www.k-sport.eu - Budowa Samochodow Wyczynowych, Hamownia, Chip-Tuning.

DEAKTYWUJEMY PROGRAMOWO FILTRY FAP i DPF!!!

"Wygrywa nie ten, kto ostatni zaczyna hamowac, tylko ten kto pierwszy zaczyna przyspieszac" Tomasz Sikora
Awatar użytkownika
moralez
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: 205......T8, 205 GTI 1.6
Numer Gadu-gadu: 2955602
Kontakt:

Post autor: moralez »

Kaktus pisze:zarowno 1.6 gti jetronic jak i 1.9 motronic odpala bez przeplywki. Jezeli tobie nie odpalal bez to znaczy ze jeszcze gdzies siedzial jakis robal.
chyba nawet wiem gdzie :mrgreen: w silniku :twisted: i jadl pierscienie i panewki 8)
Awatar użytkownika
stef
Uzalezniony
Posiadany PUG: 205mi16
Numer Gadu-gadu: 4896812
Kontakt:

Post autor: stef »

To fakt, da sie odpalic silnik bez podpietej przeplywki, tyle ze za ladnie nie pracuje :|
Obrazek
Awatar użytkownika
Banita
Peugeot 205 Master

Post autor: Banita »

A ja wam powiem, ze to zalezy od temp powietrza -nie zawsze odpali bez przeplywki... (motronic)
ODPOWIEDZ