Ja tym razem w sprawie kontrolki.

Tematy w trakcie przenoszenia do odpowiednich dzialow
milo

Ja tym razem w sprawie kontrolki.

Post autor: milo »

Mam taki problemik... w moim Pugu zestaw kontrolek jest na górze, rozmieszczone są poziomo. Od lewej strony patrząc pierwsza z nich ma dwa symbole (!) oraz (P). O ile wiem wykrzyknik to hamulec ręczny. Nie wiem natomiast co znaczy to drugie.
Pytam dlatego, że jak jeżdze to często mi ta kontrolka mryga (oczywiście przy opuszczonym recznym) a czasem włącza się na dłużej, bez specjalnego związku z czymkolewiek. Pomocy.
Awatar użytkownika
robakkk
Junior
Numer Gadu-gadu: 0

Post autor: robakkk »

Nie wiem,czy dobrze powiem,ale sprawdz,czy to przypadkiem nie jest sygnalizacja zbyt niskich klockow hamulcowych,albo poziomu plynu hamulcowego w zbiorniczku!
Pozdrawiam,
Robakkk
milo

ooo Stary, dzięki za pomysła... To może mieć duży sens, co prawda płyn to jest na pewno ok. natomiast klocki na pewno są do wymiany to wiem już od dawna i to bez kontrolki... Dzięki raz jeszcze.
Awatar użytkownika
przemo
Junior

Post autor: przemo »

jak dla mnie to tam jest zwara bo kontrolka zuzytych klockow to jest pomaranczowa i pali sie u mnie :P niestesty a co do plynu to bardziej prawdopodobne
205 1.9 D - kupa dymu i smrodu ale pedzi do przodu ;P
p.s. nie drażnij lwa
http://www.przemo.205.pl
Gustaf

Post autor: Gustaf »

Tak, to jest tez sygnalizacja niskiego poziomu plynu hamulcowego - mam to samo - wkurzajace cos... A zeby bylo ciekawiej, to nie mo to to duzej tolerancji - mala roznica od maxa i juz zaczyna sie swiecic... :)
Awatar użytkownika
przemo
Junior

tak przy okazji to witam kolege ktory dzisiaj dolaczyl i pozdrawiam :)
p.s. nie drażnij lwa
milo

"... mala roznica od maxa i juz zaczyna sie swiecic... " - sprawdze, bo chyba, że rzeczywiście wystarczy bardzo mała różnica, bo płyn jest ... wiem za to, że prawie nie ma klocków :lol: Dzięki wszystkim za odpowiedzi.
fajter

Post autor: fajter »

Ja mam taki sposob, ze plynu dolewam do max'a jak wymieniam klocki, a nigdy pomiedzy wymianami. Wtedy wiem ze jak zaczyna cholerstwo migac to klocki sie koncza. Ale u mnie tolerancja jest w sam raz!
Gustaf

Post autor: Gustaf »

No ja mam troszke gorzej, bo mam jakas nieszczelnosc w okolicy zbiorniczka, ktoredy plyn mi powolutku zawsze ucieka...wiec chcac nie chcac musze dolewac od czasu do czasu :/ Ale juz niedlugo wyminie sobie cale serwo wraz ze zbiorniczkiem i mam nadzieje, ze bedzie ok :)
milo

mi za to ucieka "gdzieś lecz nie wiadomo gdzie" płyn do chłodnicy... co najgorsze nie ma śladów białego osadu, więc bardzo trudno cokolwiek zobaczyć nawet na podnośniku. Może z pod korka paruje... ?
Awatar użytkownika
przemo
Junior

to jakas drobna nieszczelnosc ja np znalazlem to na jednym z wezy ktore no nie ukrywajac maja juz troche przejechane i tamtedy musi ten plyn schodzic a chlodnice sprawdzales?? ja tam co jakis czas dolewam "petrygo" i luz
p.s. nie drażnij lwa
fajter

Post autor: fajter »

No prosze! Umnie tez plyn chlodzacy dezintegruje sie w niewyjasnionych okolicznosciach. Czasami pol roku jest wszystko OK, a czasami w 2 tygodnie zejdzie 200-300 ml i nie mam zielonego pojecia ktoredy?? Borygo RULEZ.
majpio

Post autor: majpio »

tak to jest z francuzami nigdy nie wiadomo co im odbije to już takie łupcie
WINKiel
Uzalezniony
Posiadany PUG: 205GTI -> 306S16 -> 406coupeV6

Post autor: WINKiel »

heh, u mnie to samo - mam chyba nieszczelną chłodnice, bo umyka mi ciecz chłodząca - dopiero od niedawna, lato w pełni wiec dolewam wody :)
milo

Braciak powiedział, że wody to nie można za dużo, bo się jakaś tam pomka zatrze (musi mieć smarowanie, które zapewnia oryginalny płyn i być może jeszcze jakiś inny - podróba)
ODPOWIEDZ