Od niedawna jestem wlascicielem Peugeota 205 Roland Garros

Pozdrawiam
Moje srednie spalanie to 7,4-7,7/100km w miescie. Jezdze glownie trase 2x27km w godzinach szczytu niestety. Ostatnio z powodu malej ilosci kasy (baaaaardzo malej :/) jezdze "emeryt style" czyli obroty NIGDY nie przekraczaja 2500rpm, hamuje silnikiem, zawsze dopasowuje bieg do predkosci, bla bla bla, staram sie wolno ruszac, zmieniac pasy byle jechac a nie zatrzymywac sie, itd. i spalanie wychodzi ok 7l/100km (jakies 6,97l/100km, na kolejnym tankowaniu 7,05, na nastepnym 6,90, itd. ogolnie rekord w miescie to 6,70, ale to na Shellu V-power95osmolov pisze:Ja też mam silnik 1,4 w moim XS i średnie spalanie w mieście to około 8l/100km droga jaką pokonuje codziennie to 2x12km więc silnik mi się nawet nie zdąży rozgrzać, staram się jeździć ekonomicznie silnik kręcę tak od 1900-3200 obr/min. i staram sie w miarę szybko wrzucać 5 bieg tak że czasem jeżdżę 60km/h na piątce i wtedy mam coś około 2500obr/min.
Rada poprzednika jest bardzo dobra jak sie nie musi lepiej nie przekraczać 3500obr/min.
No masz racje drobna omyłka miało być 2000obr/min. W każdym razie do póki benzyna nie będzie po 3zł za litr to stylu jazdy nie zmienię po za tym nie wiem czy słusznie ale myślę że ekonomiczna jazda mniej zużywa silnik... jeśli się mylę to mnie naprostujcie...DJPreZes pisze:
I tez pol miasta przejezdzam na "piatce", ale przy 2500rpm to ja mam jakies 80km/h a nie 60... (na oryginalnym liczniku i na tym z GTI)
również spotkałem się z taką opinią.Orfister pisze:Mianowicie jazda stylem emeryta powoduje zwiększenia spalania o około 1 litr