Zachciało się chłopu centralnego...

Tutaj możecie rozmawiać o wszystkim co jest związane z różnego rodzaju przeróbkami auta.
Awatar użytkownika
PAWLACZYSKIS
Junior
Posiadany PUG: 205|1.4XY7|'89r
Numer Gadu-gadu: 6209054
Kontakt:

Zachciało się chłopu centralnego...

Post autor: PAWLACZYSKIS »

Witajcie.
Sprawa wygląda tak, że powoli zaczynają mi padać wkładki zamków. A że mam centralny (GREEN) to postanowiłem, że zainwestuje w serwa + pilot. Znalazłem aukcje na allegro http://www.allegro.pl/show_item.php?item=302333822 no i dzisiaj przystąpiłem do montażu. I tu lipa :| Nie wiem co gdzie i jak podłączyć. Dostałem co prawda "instrukcję" od sprzedającego i załączoną do pudełka, ale nijak nie mogę się w tym połapać... Nie wiem. Może jestem mało kumaty, albo coś, ale wydaje mi się, że to się nie trzyma kupy. Wiem, że odpowiedź jak to zrobić zajmie trochę czasu, ale obiecuję postawić czteropak dla tego kto zrobi ładny schemat lub przynajmniej to opisze!

PS. Czy mi się wydaje czy muszę dokupić siłownik do drzwi kierowcy?? :/
Załączniki
centralny 001.JPG
a.jpg
Awatar użytkownika
PAWLACZYSKIS
Junior
Kontakt:

Re: Zachciało się chłopu centralnego...

Panowie czy naprawdę nikt nigdy nie podłączał czegoś takiego? Nikt nie jest w stanie mi nawet odpowiedzieć czy muszę dokupić siłownik? Eh... Proszę o pomoc! _O_
Awatar użytkownika
rallye
Uzalezniony
Posiadany PUG: 205 GTi Export 1.9 >< 205 Gentry
Numer Gadu-gadu: 3612169
Login tlen: fastadi

Post autor: rallye »

musisz dokupić mastera bo ten z 205 to taki master bez siłownika - steruje innymi ale sam nie zamknie drzwi jak podłączysz go pod pilot
Fast Garage ... in progress
Awatar użytkownika
PAWLACZYSKIS
Junior
Kontakt:

Yhm... Wielkie dzięki! Rozglądam się w takim razie za masterem!
Awatar użytkownika
Banita
Peugeot 205 Master

Post autor: Banita »

rallye pisze:musisz dokupić mastera bo ten z 205 to taki master bez siłownika - steruje innymi ale sam nie zamknie drzwi jak podłączysz go pod pilot
Zalezy z ktorej wersji, bo bywali i takie z silniczkiem.
Awatar użytkownika
rallye
Uzalezniony
Posiadany PUG: 205 GTi Export 1.9 >< 205 Gentry
Numer Gadu-gadu: 3612169
Login tlen: fastadi

Post autor: rallye »

jak miałem w ręku z gti z garrosa i indiany i żaden nie był siłownikiem to tylko sterownik
Fast Garage ... in progress
PADRE
Nowicjusz
Numer Gadu-gadu: 0

Post autor: PADRE »

Witam może mały kurs montażu zamka centralnego do tego celu należy zgromadzić alarm sterownik i siłowniki alarm kieruje sterownikiem a sterownik siłownikami ,siłownik to nic innego to silnik elektryczny i obracający się w lewo lub w prawo . Siłowniki są MASTER -mistrz i SLAVE niewolnik . mistrz rządzi niewolnikiem pracuje ale do tego jest potrzebny sterownik który wyśle impuls o działaniu 8)7 są dwie możliwości impuls z alarmu do sterownika i na siłowniki lub ze sterownika bezpośrednio do siłowników i wtedy MASTER mistrz wydaje dyspozycje SLAVE niewolnikowi i tak działa nasz ukochany zamek centralny w naszym jeszcze bardziej ukochanym PEUGEOT 205 MASTER mistrz jest zawsze montowany a drzwiach kierowcy bo to on wydaje rozkazy do innych drzwi a różni się tym że ma zawsze 5 przewodów a SLAVE niewolnik tylko 2 niewolnikowi zawsze gorzej. Każda instrukcja pokazuje instalacje w kolorach lub numerami należy ściśle stosować się do tego a z góry jesteśmy skazani na SUKCES ważna sprawa wszystkie połączenia bez kostek należy dokładnie lutować i izolować termokurczliwymi osłonkami tym zapewnimy doskonałe działanie . Siłowniki są elektryczne i pneumatyczne a sterowniki działające samodzielnie lub współpracujące z alarmem samochodowym i uruchamiane pilotem o zmiennym kodem t.j za kolejnym naciśnięciem wysyłany jest inny kod z pilota. Zasilenie sterownika należy podłączyć przez bezpiecznik o podanej wartości ani większej ani mniejszej. Pamiętamy sterownik to skrzynka z której idą impulsy do siłowników .Siłownik MASTER mistrz czyli on rządzi w drzwiach kierowcy a reszta SLAVE niewolnik są zarobieni , to sterownik zamienia bieguny wysyłane do siłownika MASTER raz + - / - + . I to cała tajemnica zamka centralnego w tej wersji ,bo jeśli zamek centralny oryginalnie zamontowany w naszym EUGEOT 205 ma pracować z alarmem montowanym w samochodzie to wtedy należy spiąć go z istniejącym sterownikiem zgodnie z tym co mówi instrukcja montażu alarmu. :W _O_
PADRE
Nowicjusz
Numer Gadu-gadu: 0

Post autor: PADRE »

Co? z pakiem :clap:
Awatar użytkownika
cejot
Forum Admin
Posiadany PUG: 205 Automatic, 205 El Charro, 205 ...

Post autor: cejot »

To jak mowa o centralnym to ja się podepnę. Mam XSa i oryginalny centralny, który działa, ale... jest chyba sterownik do pilota na podczerwień (taka ciemna półkula przy światełku oświetlającym wnętrze), ale nie mam kluczyka z pilotem. Teraz pytanie czy można dorobić taki kluczyk?
Z tego co napisał PADRE rozumiem, że można zastąpić ten sterownik takim działającym na pilota radiowego. Trzeba tylko odpowiednio kable z oryginalnego sterownika popodpinać do nowego, tak?
Jedź na biegu, żyj na luzie... :)

-----
205 '91 Automatic | 205 '92 El Charro | 205 '94 La Moisissure
Awatar użytkownika
Florek2b
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: 205 GR 1,9 (jak ktoś jeszcze ma 1,9 w 5 drzwiach niech da znać :D)
Numer Gadu-gadu: 1958447
Kontakt:

Post autor: Florek2b »

a sa wogole piloty na podczerwień :?: :wink: i jak chcesz miec na pilota radiowego to musisz dokupic centralke z takim pilotem i odpowiednio ja zamontowac jezeli masz juz w drzwiach siłowniki :mrgreen: ja montowalem sam u siebie, mam 5d i nie mialem najmniejszego problemu sa nawet juz fajne gotowe miejsca na siłowniki :D
Awatar użytkownika
PAWLACZYSKIS
Junior
Kontakt:

Czteropak będzie jak podepnę i będzie działało. Zresztą nic nowego się nie dowiedziałem :P Zobaczymy czy mi się to uda podłączyć jak przyjdzie mi master...
Awatar użytkownika
Florek2b
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: 205 GR 1,9 (jak ktoś jeszcze ma 1,9 w 5 drzwiach niech da znać :D)
Numer Gadu-gadu: 1958447
Kontakt:

Post autor: Florek2b »

i jak ten twoj centralny?? moze bede mogl ci pomoc ale nie ze schamatu tylko jak bys wstawil fotki wiazki to moze dalo by sie cos wymyslic :D
Awatar użytkownika
PAWLACZYSKIS
Junior
Kontakt:

Centralny działa :D Okazało się, że żaden ze schematów nie opisywał dokładnie urządzeń! Jak podłączałem tak jak pokazywały rysunki to paliły się non stop bezpieczniki. W końcu postanowiłem próbować na głupa i zrobiłem :D Co prawda działa tylko z pilota, ale przecież o to mi chodziło :D Pozdrawiam i dzięki za zainteresowanie!
ODPOWIEDZ