olej w filtrze

Dyskusje na temat napraw silnikow XU 8v,16v.
Awatar użytkownika
trekpio88
Junior
Posiadany PUG: Peugeot 205 GLD
Numer Gadu-gadu: 4204075

olej w filtrze

Post autor: trekpio88 »

Witam , jeżdze 1.8D i powiedzcie mi co jest nie tak, ponieważ zbiera mi sie olej w filtrze powietrza noi po pewnym czasie tego oleju nazbiera sie sporo,noi często musze czyścić ten filtr, i zamiast oryginalnego filtra wkładam dosyc pokaźną gąbke bo gdybym miał za każdym razem wymieniać filtr na nowy to zbankrutowałbym. Powiedzcie mi jak to powstrzymac?? słyszałem że jeżeli olej zbiera sie w filtrze to znaczy że w przewodzie niema ''sitka''
PEUGEOT 205 GLD 1.8 D

Seks jest jak Peugeot, zaprojektowany by cieszyc:)
Peugeot jest jak Media Markt-nie dla idiotów:)

FOTKi http://www.polskajazda.pl/Samochody/Peugeot/205/48654

VW Obrazek GOLF
domel
Uzalezniony
Posiadany PUG: 1,8D 92r
Numer Gadu-gadu: 0

Re: olej w filtrze

Post autor: domel »

To normalne w tym dieslu.
Szukaj pod hasłami odma, odpowietrzenie skrzyni korbowej itd.
Można tą odmę - przewód puścić do jakiejś osobnej buteleczki PET i nie będzie się zbierało w filtrze.
Awatar użytkownika
tomek
Uzalezniony

Post autor: tomek »

Normalna sprawa w tych dieslach po dużym przebiegu, co prawda wynika z przedmuchów silnika, ale póki pracuje dobrze nie zawracaj sobie nimi głowy.
Nawet w zdrowszych pluje z tego miejsca olejem, bo ten separator oparów nie daje rady.
Oryginalnie w wężach nie było żadnych sitek, i w praktyce mało dają. Jedynie w 1,8D w korku oleju powinno być "sitko".
Acha oryginalnie do tego silnika był gąbkowy filtr powietrza któremu trochę oliwy nie przeszkadzało - kupisz taki purfluxa, zamienniki niestety wszystkie są papierowe..
Rozwiązania są takie:
1.Tą rurę zamiast do filtra powietrza wsadzić do jakiejś butelki i co jakiś czas syf wylewać
2. Podłączyć ją jak w wielu autach za filtrem, u siebie możesz w miejscu gdzie jest podłączona vacupompa, a vacupompe obojętnie, nawet tam do filtra.
To takie zachowawcze i jak dużo chlapie to będzie to spalał i trochę dymił.
501512021 Sprzedam wszystkie części silnikowe 1,8 diesel i 1,9TD od 5pln, szyberdach prostokątny30pln, drążki gti 19mm, stabilizatory 19mm i 16mm, wnętrze od forevera, inne
Awatar użytkownika
golas9
Junior
Posiadany PUG: W124,W202,E36,Gulf4

Post autor: golas9 »

ja zauważyłem taką zależność, im spokojniej jeżdzę tym mniej oleju na filtrze...
domel
Uzalezniony
Posiadany PUG: 1,8D 92r

Post autor: domel »

A napisz jaki przebieg twojego dieselka ?
Ja mam jakieś 185tyś. więc silnik dobry, moc bdb, jeszcze długo powinien pojeździć
Tego oleju w filtrze mam symbolicznie i w sumie czyszczę tylko przy zakładaniu nowego filtra.
Ale i tak myślę puścić odmę do butelki i mieć czyściutki filtr.
Awatar użytkownika
golas9
Junior
Posiadany PUG: W124,W202,E36,Gulf4

Post autor: golas9 »

domel pisze:A napisz jaki przebieg twojego dieselka ?
Ja mam jakieś 185tyś. więc silnik dobry, moc bdb, jeszcze długo powinien pojeździć
Tego oleju w filtrze mam symbolicznie i w sumie czyszczę tylko przy zakładaniu nowego filtra.
Ale i tak myślę puścić odmę do butelki i mieć czyściutki filtr.
nie wiem czy jest sens bawić się w to...
mój ma przejechane ponad 500 000 km i tą przypadłość miał od zawsze, w filtra powietrza wcale nie wymieniam cześciej z tego powodu ( zazwyczaj jest cały czarny przy wymianie :) )

ten silnik jest nie do zajechania... nie ma się co nad nim rozczulać
Awatar użytkownika
trekpio88
Junior
Posiadany PUG: Peugeot 205 GLD
Numer Gadu-gadu: 4204075

Post autor: trekpio88 »

no mój diselek ma ok 260 000 km. ale on to również miał od zawsze ale silnik pracuje elegancko, w zimie pali na dotyk,ja nim jeżdżę od 6 lat i w silniku jedyne co wymieniłem to świece żarowe bo niema co grzebac gdy silnik chodzi elegancko, tylko te zawieszenie!!!! :( :( :( :( :( :(
PEUGEOT 205 GLD 1.8 D

Seks jest jak Peugeot, zaprojektowany by cieszyc:)
Peugeot jest jak Media Markt-nie dla idiotów:)

FOTKi http://www.polskajazda.pl/Samochody/Peugeot/205/48654

VW Obrazek GOLF
ODPOWIEDZ