LAMPKA KATALIZATORA W 205 1.4 XS

Tematy w trakcie przenoszenia do odpowiednich dzialow
REDNAZ

LAMPKA KATALIZATORA W 205 1.4 XS

Post autor: REDNAZ »

Witam, nie mam pojęcia co się dzieje w moim pugu więc może ktos mi pomoże. Więc pare dni temu zaczęła mi się palić lampka katalizatora podczas jazdy. Mam silnik 1.4 na monowtrysku. Nie wiem czy to się wiąże ale mam też problem z obrotami, czasami gaśnie jak wrzucam luz, a czasami po odpaleniu wchodzi na 3000 obrotów. Byłem się zorientować w warsztatach o co wogóle może chodzić i usłuszałem tyle możliwości, że głowa boli. Że silnik dostaje złą mieszanke, że komputer może być walnięty, że silnik krokowy nie chodzi tak jak powinien. Prosze o jakieś nakierowanie, żebym mógł wymienić to co faktycznie nie działa, a nie pół silnika. Z góry dzięki.
Awatar użytkownika
Marshal
Nowicjusz
Numer Gadu-gadu: 0

Post autor: Marshal »

Lampka o ktorej piszesz jest lampka diagnostyczna silnika i informuje o bledach m.in. w ukladzie wtryskowym. Mozliwosci dlaczego akurat u ciebie sie ona pali moze byc rzeczywiscie sporo. Zeby sie przekonac w czym jest rzecz nalezy podpiac sie przez zlacze diagnostyczne do kompa i zidentyfikowac awarie.
205 XS 1.4 grafit metalik
rzelony

Lampka kata.

Post autor: rzelony »

Witam. Ja mialem ten sam problem. Jak był zimny to wariowal, dusil sie. Przerobilem na gaz i mam spokoj. Jechanie do warsztatu na kompa to moim zdaniem strata kasy. Ja byłem bledy niby usunieto, ale dalej sie odpalala. Przypuszczalnie to masz walniety silniczek krokowy (u mnie bynajmniej tak jest), sprawdz przyspieszacz zaplonu czy dziala poprawnie. Male guwienko a od niego duzo zalezy. Jezeli chodzi o ten silniczek krok. to ja odlaczylem przewody od niego. Z rana musze go troche pogazowac, ale przynajmniej jest ok.
marecki

Post autor: marecki »

Rdnaz zarejestruj sie z fotami w klubie. Tez jestem z poznania i mam 205 XS. Czekamy!
REDNAZ

Napewno się zarejestruje tylko czekam na aparat bo narazie mam tylko 1 fotke mojego puga. A co do mojej awarii to byłem u dealera Peugeota żeby podłączyc się do kompa i co się okazało że po podpięciu nic mi nie powiedzą bo przy sprawdzaniu wyskakuje błąd odczytu i dupa, naszczęście nic kasy za to nie wzięli :mrgreen: Trzeba będzie samemu dojść do tego co jest zepsute.
Awatar użytkownika
Marshal
Nowicjusz
Numer Gadu-gadu: 0

Post autor: Marshal »

Jest jeszcze inny sposob odczytywania bledow. Gdzies chyba byl juz opisany na forum.Nie pamietam dokladnie, ale cos tam sie zwieralo do masy, a pozniej liczylo mrugniecia tej lampki katalizatora. Ilosc mrugniec odpowiadala odpowiednim kodom bledow. Mnie tez tym sposobem zczytywali bledy w warszatcie, bo z kompem nie chcial sie polaczyc.
205 XS 1.4 grafit metalik
REDNAZ

Właśnie dzisiaj oddałem puga do warsztatu, zobaczymy czy go zrobią i za ile??? :?: jak go odbiore to napisze co poszło, żeby jak wam się to przydarzy, wiedzieć co jest nie tak.
Ory

Post autor: Ory »

Lampka katalizatora to ta po lewej od rezerwy paliwa?? :?:
Awatar użytkownika
woocash
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: 205 ph1 1984 GR
Numer Gadu-gadu: 9752783

Post autor: woocash »

kurde... :) ale wykopalisko :)

jeśli mowa o xs'o podobnych to żółta po prawej od obrotomierza u góry... (zegary tzw Jaggera :P)
Najaktywniejszy w dziale: Stare forum techniczne
[ Posty: 1090 / 34.03% Twoich postów ]
Ory

Post autor: Ory »

ja mam 1.1i wersja look ta najgorsza deska i w niej nie ma obrotomierza
Awatar użytkownika
woocash
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: 205 ph1 1984 GR
Numer Gadu-gadu: 9752783

Post autor: woocash »

w tej desce to nie wiem gdzie jest ta kontrolka... ale na 100 % było na forum bo pamiętam :)
Najaktywniejszy w dziale: Stare forum techniczne
[ Posty: 1090 / 34.03% Twoich postów ]
kolvir

Post autor: kolvir »

Rednaz tak z ciekawości skąd masz zdjęcie mojego puga i to ze znaczkiem na grilu ?
Awatar użytkownika
Sebek
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: 1.4 Xsi ; A4 Avant ; Honda CBF
Kontakt:

Post autor: Sebek »

ale jaja :mrgreen:
Audi A4 Avant
Honda CBF

Dostęp do części do wszystkich marek!!!

mail: sebastian.andrzejewski@szewczykvw.pl
ODPOWIEDZ