Kupno 205 - pare pytań

Tutaj możemy rozmawiać o Peugeocie 205. Nie postować o sprawach technicznych.
germann

Kupno 205 - pare pytań

Post autor: germann »

Witam,

Przymierzam się do zakupu swojego pierwszego autka, przeglądam przeróżne oferty i między innymi pomyślałem sobie o Peugeocie 205 (ew. Golf II i Mazda 323). Czy moglibyście mi powiedzieć jak sprawują Wam się te 205, jak z cenami części, awaryjnością, jak zawieszenie sprawuje się na polskich drogach? Ewentualnie jaki silnik polecalibyście głównie do miasta i krótkie trasy ale żeby dawał choć trochę przyjemności z jazdy a przy tym nie palił zbyt wiele.

Byłbym bardzo wdzięczny za każde informacje pod kątem praktycznym. Wiem że te auta już mają swoje lata i zdaje sobie sprawę, że co jakiś czas trzeba będzie coś wymienić. Zaufanie do marki straciłem będąc "szczęśliwym" posiadaczem 307 i nie wiem czy będę umiał je odbudować :)

Jak był taki temat to sorki, szukalem dość dużo i nie znalazłem a myślę, że wielu osobą zaczynającym z Peugeotem byłoby to pomocne.

Pozdrawiam,
Mateusz
Awatar użytkownika
Banita
Peugeot 205 Master

Re: Kupno 205 - pare pytań

Post autor: Banita »

1.4 (tu3m) 75km

Jesli sie naprawde dba, to sie nie psuja, ale takie tez ciezko kupic sa w cenie.
Czesci sa tanie.

Co do 307 to wspolczuje. :wink:
Awatar użytkownika
DJPreZes
Moderator
Posiadany PUG: Roland Garros/307
Numer Gadu-gadu: 2516096

Post autor: DJPreZes »

Peugeot 205 Roland Garros Cabrio
Obrazek
Awatar użytkownika
MATUSIK-Z
Nowicjusz
Posiadany PUG: Color Line
Numer Gadu-gadu: 0

Post autor: MATUSIK-Z »

Właśnie minął rok jak mam LEWKA Color line, codzienna trasa do pracy i z powrotem to w sumie 50 km. Silnik 1,1 na jednopunktowym wtrysku, na benzynie spalał mi ok. 5 litrów, po zagazowaniu,(instalacja z dużym zbiornikiem 55 l. cena 1200 zł. ) pali mi 7,8 litra gazu tj, ok. 17 zł kosztuje 100 km. Od zagazowania w styczniu przejechałem już ok. 6.500 km., ponieważ moja żona twierdzi że ja tanio jeżdżę i oszczędza swój samochód.
Wymieniłem tylko przednie wahacze (koszt 65 zł. sztuka) oraz na początku kable wysokiego napięcia, sprzęgło (LUK ok. 200 zł.) oraz wszystkie płyny eksploatacyjne, ze skrzynią biegów włącznie.
Na benzynie jechałem już ok 150 na godzine, na gazie 130.
Chrabąszcz sprawuje się idealnie (nie przechwalić).
Przy kupnie używanego proponuję popatrzyć za świeżo sprowadzonymi.
Serdecznie polecam jako wozidełko do pracy i po zakupy oraz na krótkie wyjazdy rekreacyjne. :Y
ODPOWIEDZ