Wymiana licznika - prosba o rade
- Pieraś
- Peugeot 205 Master
- Posiadany PUG: sprzedany
- Numer Gadu-gadu: 696324
Wymiana licznika - prosba o rade
http://forum.peugeot205.pl/viewtopic.ph ... 57#p149557
Chcialbym to kupic - czy taki licznik pasuje pod wzgledem kostek do zwyklego 1.1 TU1M ??? Chodzi jak zwykle o odwieczny problem o okablowanie. Nie wiem ile kostek jest u mnie (zakladam ze ta 4 pinowa na dole licznika to wlasnie obrotek - tak wynika z tematow forum: + sygnal masa wolne?), a rozbierac licznik to jednak troche bawienia jest
Kolejne pytanie wskaznik temperatury - co ze zwyklego licznika sie wpina ... bo u mnie tylko STOP jest. Chodzi o to by faktycznie wskazywalo temp. a nie 0 lub 100:/
Jesli ktos juz przerabial temat prosilbym o dokladny opis.
Chcialbym to kupic - czy taki licznik pasuje pod wzgledem kostek do zwyklego 1.1 TU1M ??? Chodzi jak zwykle o odwieczny problem o okablowanie. Nie wiem ile kostek jest u mnie (zakladam ze ta 4 pinowa na dole licznika to wlasnie obrotek - tak wynika z tematow forum: + sygnal masa wolne?), a rozbierac licznik to jednak troche bawienia jest
Kolejne pytanie wskaznik temperatury - co ze zwyklego licznika sie wpina ... bo u mnie tylko STOP jest. Chodzi o to by faktycznie wskazywalo temp. a nie 0 lub 100:/
Jesli ktos juz przerabial temat prosilbym o dokladny opis.
Nałogowy czytelnik forum... ... i były kierowca wysoko kręconego LWA
Był: Peugeot 205 Color Line .... posiadałem go przez 6 lat. Wspomnienia .... pozytywne.
Jest: Mitsubishi Galant Elegance 2.0 16V, kombi, 2000/2001 + Yamaha Fazer FZS600 2003r.
Był: Peugeot 205 Color Line .... posiadałem go przez 6 lat. Wspomnienia .... pozytywne.
Jest: Mitsubishi Galant Elegance 2.0 16V, kombi, 2000/2001 + Yamaha Fazer FZS600 2003r.
- KuKiTa
- Maniak
- Posiadany PUG: 205 GTi
- Numer Gadu-gadu: 360167
- Login tlen: kukita
- Kontakt:
Re: Wymiana licznika - prosba o rade
kostki pasują tylko kabelki musisz odpowiednio pozamieniać miejscami. Oznaczenie kabli jest gdzieś na forum i na głównej stronie też coś jest, wskaźnik z tego co pamietam to będzie wskazywał OK ale moge sie mylić. Pamietaj że musisz dorwać jeszcze daszek nad licznik
znalazłem:
http://peugeot205.pl/pdf/schematlicznika0ah.jpg
znalazłem:
http://peugeot205.pl/pdf/schematlicznika0ah.jpg
- moralez
- Peugeot 205 Master
- Posiadany PUG: 205......T8, 205 GTI 1.6
- Numer Gadu-gadu: 2955602
- Kontakt:
no wlasnie Pieras...... byloKuKiTa pisze:kostki pasują tylko kabelki musisz odpowiednio pozamieniać miejscami. Oznaczenie kabli jest gdzieś na forum i na głównej stronie też coś jest, wskaźnik z tego co pamietam to będzie wskazywał OK ale moge sie mylić.
sam poprosisz o EOT ?
- cejot
- Forum Admin
- Posiadany PUG: 205 Automatic, 205 El Charro, 205 ...
Pieraś, to było wałkowane wiele, wiele razy.
Ja ostatnio robiłem taką podmianę, więc służę uwagami. W razie czego napisz na PW albo GG.
Ja ostatnio robiłem taką podmianę, więc służę uwagami. W razie czego napisz na PW albo GG.
- Pieraś
- Peugeot 205 Master
ble ble ble ..... bylo walkowane i widzialem chyba z 10 tematow o tym, lacznie ze schematem podanym wyzej... bajer w tym ze jest schemat ale nie jest napisane nic wiecej, od jakiego modelu do jakiego itp. Tabelka bez opisu za wiele nie mowi jak ktos 1 raz bedzie taka podmiane robil, bo nigdy nie wiem czy u mnie kable sa w tej kolejnosci co na schemacie.
Nie prosze o EOT, prosze osobe ktora ma 1.1TU1M, zmieniala licznik i mi powie jak przestawic kable. Cejot odezwe sie na PW.
Nie prosze o EOT, prosze osobe ktora ma 1.1TU1M, zmieniala licznik i mi powie jak przestawic kable. Cejot odezwe sie na PW.
- Pagi
- Maniak
- Posiadany PUG: był 205 1.9D '92
- Numer Gadu-gadu: 35314
- Kontakt:
Pieraś, w razie klopotów pisz na PW, za czsów Pugotowych przełozylem kilka takich licznikow i w dieslach i w benzynie. Chetnie pomoge.cejot pisze:Pieraś, to było wałkowane wiele, wiele razy.
Generalnie wiekszych problemow nie ma. Jedna kostka zdaje sie nie pasuje bo w instalacji bedziesz mial 6pin, a potrzebna bedzie 7pin, ale to se dosztukujesz... Poza tym piny latwo sie wyjmuje razem z kablem i zamienia miejscami w kostkach. Pamietaj przed rozebraniem kostek dobrze sobie opisac. Olej schematy, sam zobacz ktory pin gdzie podlaczony byl w starym liczniku i gdzie go podlaczyc w nowym. W roznych licznikach mialem drobniutkie roznice jak pamietam.
Poza tym trzeba dorobic takie rzeczy jaki kierunki, obrotomierz, ale to tez nie stanowi wiekszego problemu.
Powodzenia.
Peugeot 205 1,9D '92 - pierwsza miłość...
- Pieraś
- Peugeot 205 Master
Pagi odpuscilem sobie, jak mam pomyslec ile czasu to zajmie i grzebania to chyba nie warto bawic sie w wymiane. Co innego gdyby ten nie dzialal czy cos.
Mozna temat zamknac.
Mozna temat zamknac.
-
- Uzalezniony
- Numer Gadu-gadu: 0
Wyślij mi swojego e-maila na adres aborkowski1@o2.pl
Dostaniesz to czego potrzebujesz . Grzesiek
Dostaniesz to czego potrzebujesz . Grzesiek
Trzeba isc przez życie twardo, nie żałować wszystkich sił...
- _carlos-
- Junior
- Posiadany PUG: 205 junior 1.0ccm gaźnik
- Numer Gadu-gadu: 0
oj, słabo kolega szukał...
Jest taki temat "FAQ-przeczytaj zanim coś napiszesz" i tam jak BYK widnieje "wymiana zegarów". Opis chyba niezły podparty zdjęciami.
Sprawa ogólnie bardzo prosta i łatwa do wykonania, w stylu "zrób to sam".
W razie problemów ze znalezieniem podsyłam linka:
http://forum.peugeot205.pl/viewtopic.ph ... &sk=t&sd=a
P.S.
Ten licznik Ci podejdzie . Nie załamuj się tylko do roboty Naprawdę warto. No i temperaturę też fajnie pokazuje...
Jest taki temat "FAQ-przeczytaj zanim coś napiszesz" i tam jak BYK widnieje "wymiana zegarów". Opis chyba niezły podparty zdjęciami.
Sprawa ogólnie bardzo prosta i łatwa do wykonania, w stylu "zrób to sam".
W razie problemów ze znalezieniem podsyłam linka:
http://forum.peugeot205.pl/viewtopic.ph ... &sk=t&sd=a
P.S.
Ten licznik Ci podejdzie . Nie załamuj się tylko do roboty Naprawdę warto. No i temperaturę też fajnie pokazuje...
JUNIOR
- moralez
- Peugeot 205 Master
- Posiadany PUG: 205......T8, 205 GTI 1.6
- Numer Gadu-gadu: 2955602
- Kontakt:
dobra, zeby nie bylo, ja nie zaczalem pisac ze bylo, temat zamykam
w razie watpliwosci stary temat zawsze mozna kontynuowac, zamiast zakladac nowy, co tylko pomoze zbierac ewentualnie jakies nowe porady
w razie watpliwosci stary temat zawsze mozna kontynuowac, zamiast zakladac nowy, co tylko pomoze zbierac ewentualnie jakies nowe porady