Hamowanie silnikiem

Tutaj możemy rozmawiać o Peugeocie 205. Nie postować o sprawach technicznych.
fatoom15
Junior
Posiadany PUG: 406 '98 1.9TD Break, 309 '91 1.9d
Numer Gadu-gadu: 1158532

Hamowanie silnikiem

Post autor: fatoom15 »

witam,

czy 1.8D na zasilaniu przez pompe Bosch'a podczas hamowania silnikiem spala paliwo?
wiem ze nowe jednostki podczas hamowania silnikiem nie pobieraja paliwa ale moj poczciwy diesel
nie ma zadnej elektroniki i zastanawia mnie czy spala paliwo czy nie. A jesli tak to jaka jest to dawka?

pozdrawiam
Awatar użytkownika
Orfister
Moderator
Posiadany PUG: Peugeot 205 CTI
Numer Gadu-gadu: 2690638
Kontakt:

Re: Hamowanie silnikiem

Post autor: Orfister »

Nie mam 100% pewności, ale hamowanie silnikiem jest o WIELE bardziej oszczędne, niż wyrzucanie na luz...
Tak na prawdę pewnie pobiera jakąś znikomą ilość paliwa.
Dzieje się tak dlatego, że podczas hamowania silnikiem, to energia kinetyczna rozpędzonego samochodu "utrzymuje" poprzez sprzęgło silnik w ruchu. Teoretycznie do takiego stanu paliwo nie jest potrzebne. Gdy wyrzucimy na luz, silnik musi pobierać pewną ilośc paliwa by napędzać samego siebie.
cyborg
Uzalezniony
Posiadany PUG: Ex 205 XS 1,4 75 KM
Numer Gadu-gadu: 0

Post autor: cyborg »

Stary diesel raczej pobiera zblizone ilosci paliwa podczas jazdy na luzie i podczas hamowania silnikiem poniewaz ie ma zadnego "odciecia" paliwa (swoja droga nie moglby miec bo zatarlaby sie pompa wtryskowa). W benzyniakach jest troszke inaczej bo przewaznie doplyw paliwa do dyszy jest odcinany w momencie hamowania silnikiem. Nawet ostatnie "maluchy" mialy taki zaworek elektromagnetyczny w gazniku
gres
Junior
Posiadany PUG: :( ni mo :(
Numer Gadu-gadu: 2667907

Post autor: gres »

chyba troche cyganicie z tym ze przy hamowaniu silnikiem paliwo jest zupelnie odciete:)

eksperyment - jedziesz z gorki bez gazu na II - jedzie ? , - jedzie , wolno ale jedzie
a teraz zgas stacyjke - jedzie - nie jedzie :P

gdyby bylo tak jak mowicie ze energia ktora ma auto dzieki sile przyciagania wystarcza na obrocenie silnikiem to by nie dalo sie autka zostawic bez hamulca na gorce, a mozna:)
Awatar użytkownika
Orfister
Moderator
Posiadany PUG: Peugeot 205 CTI
Numer Gadu-gadu: 2690638
Kontakt:

Post autor: Orfister »

Jakiego przyciągania ? 8)7
Ja mówiłem o energii kinetycznej - czyli energii którą auto nabiera gdy jest w ruchu - nie ma to nic wspólnego z grawitacją.
NIkt też ni mówił o jeździe bez gazu, tylko o pohamowywaniu przed przeszkodami z daleka widocznymi - czerwone światło, przejazd kolejowy, skrzyżowanie itp...
Awatar użytkownika
Banita
Peugeot 205 Master

Post autor: Banita »

gres pisze:chyba troche cyganicie z tym ze przy hamowaniu silnikiem paliwo jest zupelnie odciete:)

eksperyment - jedziesz z gorki bez gazu na II - jedzie ? , - jedzie , wolno ale jedzie

gdyby bylo tak jak mowicie ze energia ktora ma auto dzieki sile przyciagania wystarcza na obrocenie silnikiem to by nie dalo sie autka zostawic bez hamulca na gorce, a mozna:)
Zalezy co rozumiesz przez gorke :roll:

Z tego co pamietam masz jetronica, a ten system sam nie wie ze w danym momencie funkcjonuje 8)7

Wracajac do diesla -nie odcina.
Awatar użytkownika
wasia
Junior
Posiadany PUG: green
Numer Gadu-gadu: 0

Post autor: wasia »

W benzyniakach jest troszke inaczej bo przewaznie doplyw paliwa do dyszy jest odcinany w momencie hamowania silnikiem. Nawet ostatnie "maluchy" mialy taki zaworek elektromagnetyczny w gazniku
Czy w gaźnikowych 205 też był ten nowoczesny patent (bądź co bądź ostatnie maluchy wychodziły chyba jakoś w 2000r)
1988 1.4 = 60 leżących ;) koni

http://www.wasia.205.pl
Awatar użytkownika
Fox
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: 205gti, 504 coupe, 406 kombi
Numer Gadu-gadu: 6433729
Kontakt:

Post autor: Fox »

gres pisze:chyba troche cyganicie z tym ze przy hamowaniu silnikiem paliwo jest zupelnie odciete:)

Paliwo jest na 100% całkowicie odcinane, jeśli hamuje się silnikiem a obroty silnika są wyższe bodajże od 2czy 2,5tys obr/min. Nie wiem jaka dokładnie jest ta granica w pugu, ale u kolegi w astrze komputer pokładowy powyżej 2tys i hamowania silnikiem zaczynał pokazywać chwilowe zużycie paliwa 0.0/100km
Awatar użytkownika
Banita
Peugeot 205 Master

Post autor: Banita »

2k przy motronic'u
Awatar użytkownika
Pieraś
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: sprzedany
Numer Gadu-gadu: 696324

Post autor: Pieraś »

mniej paliwa czy wiecej.... hamowanie silnikiem zwieksza bezpieczenstwo jazdy, zawsze mozna wcisnac gaz itp., poza tym oszczedza sie na bank hamulce. ja juz od roku albo dluzej hamuje silnikiem i jestem happy.

podobno dobry kierowca nie naciska hamulca,.... troche nad wyrost ale prawda jest taka ze w wielu sytuacjach hamulec jest zbedny wystarczy silnik i biegi
Nałogowy czytelnik forum... ... i były kierowca wysoko kręconego LWA

Był: Peugeot 205 Color Line .... posiadałem go przez 6 lat. Wspomnienia .... pozytywne.
Jest: Mitsubishi Galant Elegance 2.0 16V, kombi, 2000/2001 + Yamaha Fazer FZS600 2003r.
Awatar użytkownika
TO-MI
Maniak
Posiadany PUG: XU9J4
Numer Gadu-gadu: 604584106

Post autor: TO-MI »

podobno dobry kierowca nie naciska hamulca,

skąd ty masz takie przecieki _O_
powodzenia w doskonaleniu techniki jazdy i daj znać jak przestaniesz naciskać ten hebel :Y :mrgreen:
Doba ma 24 godziny,zgrzewka 24 piwa...przypadek..? :)
http://peugeot205.pl/index.php?modul=uzytkownik&id=2207
Awatar użytkownika
moralez
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: 205......T8, 205 GTI 1.6
Numer Gadu-gadu: 2955602
Kontakt:

Post autor: moralez »

a jak ja przez 15 km srednio zurbanizowanego terenu nie wcisnalem sprzegla( w sumie nie moglem bo linka strzelila) zmienialem biegi i normalnie jechalem to moge byc dobrym kierowca 8)7 ?
Awatar użytkownika
Pieraś
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: sprzedany
Numer Gadu-gadu: 696324

Post autor: Pieraś »

sprzedlo to nie hamulec, nie mozesz ;p
Nałogowy czytelnik forum... ... i były kierowca wysoko kręconego LWA

Był: Peugeot 205 Color Line .... posiadałem go przez 6 lat. Wspomnienia .... pozytywne.
Jest: Mitsubishi Galant Elegance 2.0 16V, kombi, 2000/2001 + Yamaha Fazer FZS600 2003r.
Awatar użytkownika
BukZara
Nowicjusz
Posiadany PUG: New Look '94
Numer Gadu-gadu: 3571785

Post autor: BukZara »

Hieh, ja się starałem hamować tylko silnikiem w maluchu, ale odkąd mi pan Galantem wepchnął ten silnik na tylną kanapę, to jednak czasem wcisnę hamulec. Zwłaszcza, że pug mi się podoba i mi go troszkę szkoda na żyletki ;-)
fatoom15
Junior
Posiadany PUG: 406 '98 1.9TD Break, 309 '91 1.9d
Numer Gadu-gadu: 1158532

Post autor: fatoom15 »

wracając do tematu, biorąc pod uwagę fakt, że pompa w moim dieslu nie odcina calkowicie paliwa to czy nie ekonomiczniej jest widzac czerwone swiatlo z daleka, zamiast redukowac to z 5-tki po prostu wyrzucic na luz?
sytuacja konkretnie taka, wyprzedzilem kogos na 300metrow przed skrzyzowaniem, jade zalozmy 80km/h i widze ze musze zwolnic. czy lepiej jest wyrzucic na luz i swobodnie sie toczyc do swiatel ktore niebawem sie zmienia czy moze wlasnie redukowac krecac silnik do 3k/minute?
ODPOWIEDZ