Hamowanie silnikiem
-
- Junior
- Posiadany PUG: 406 '98 1.9TD Break, 309 '91 1.9d
- Numer Gadu-gadu: 1158532
Hamowanie silnikiem
witam,
czy 1.8D na zasilaniu przez pompe Bosch'a podczas hamowania silnikiem spala paliwo?
wiem ze nowe jednostki podczas hamowania silnikiem nie pobieraja paliwa ale moj poczciwy diesel
nie ma zadnej elektroniki i zastanawia mnie czy spala paliwo czy nie. A jesli tak to jaka jest to dawka?
pozdrawiam
czy 1.8D na zasilaniu przez pompe Bosch'a podczas hamowania silnikiem spala paliwo?
wiem ze nowe jednostki podczas hamowania silnikiem nie pobieraja paliwa ale moj poczciwy diesel
nie ma zadnej elektroniki i zastanawia mnie czy spala paliwo czy nie. A jesli tak to jaka jest to dawka?
pozdrawiam
- Orfister
- Moderator
- Posiadany PUG: Peugeot 205 CTI
- Numer Gadu-gadu: 2690638
- Kontakt:
Re: Hamowanie silnikiem
Nie mam 100% pewności, ale hamowanie silnikiem jest o WIELE bardziej oszczędne, niż wyrzucanie na luz...
Tak na prawdę pewnie pobiera jakąś znikomą ilość paliwa.
Dzieje się tak dlatego, że podczas hamowania silnikiem, to energia kinetyczna rozpędzonego samochodu "utrzymuje" poprzez sprzęgło silnik w ruchu. Teoretycznie do takiego stanu paliwo nie jest potrzebne. Gdy wyrzucimy na luz, silnik musi pobierać pewną ilośc paliwa by napędzać samego siebie.
Tak na prawdę pewnie pobiera jakąś znikomą ilość paliwa.
Dzieje się tak dlatego, że podczas hamowania silnikiem, to energia kinetyczna rozpędzonego samochodu "utrzymuje" poprzez sprzęgło silnik w ruchu. Teoretycznie do takiego stanu paliwo nie jest potrzebne. Gdy wyrzucimy na luz, silnik musi pobierać pewną ilośc paliwa by napędzać samego siebie.
CTI , TSA ... i ja
http://www.Orfister.peugeot205.pl
-
- Uzalezniony
- Posiadany PUG: Ex 205 XS 1,4 75 KM
- Numer Gadu-gadu: 0
Stary diesel raczej pobiera zblizone ilosci paliwa podczas jazdy na luzie i podczas hamowania silnikiem poniewaz ie ma zadnego "odciecia" paliwa (swoja droga nie moglby miec bo zatarlaby sie pompa wtryskowa). W benzyniakach jest troszke inaczej bo przewaznie doplyw paliwa do dyszy jest odcinany w momencie hamowania silnikiem. Nawet ostatnie "maluchy" mialy taki zaworek elektromagnetyczny w gazniku
-
- Junior
- Posiadany PUG: :( ni mo :(
- Numer Gadu-gadu: 2667907
chyba troche cyganicie z tym ze przy hamowaniu silnikiem paliwo jest zupelnie odciete:)
eksperyment - jedziesz z gorki bez gazu na II - jedzie ? , - jedzie , wolno ale jedzie
a teraz zgas stacyjke - jedzie - nie jedzie
gdyby bylo tak jak mowicie ze energia ktora ma auto dzieki sile przyciagania wystarcza na obrocenie silnikiem to by nie dalo sie autka zostawic bez hamulca na gorce, a mozna:)
eksperyment - jedziesz z gorki bez gazu na II - jedzie ? , - jedzie , wolno ale jedzie
gdyby bylo tak jak mowicie ze energia ktora ma auto dzieki sile przyciagania wystarcza na obrocenie silnikiem to by nie dalo sie autka zostawic bez hamulca na gorce, a mozna:)
- Orfister
- Moderator
- Posiadany PUG: Peugeot 205 CTI
- Numer Gadu-gadu: 2690638
- Kontakt:
Jakiego przyciągania ?
Ja mówiłem o energii kinetycznej - czyli energii którą auto nabiera gdy jest w ruchu - nie ma to nic wspólnego z grawitacją.
NIkt też ni mówił o jeździe bez gazu, tylko o pohamowywaniu przed przeszkodami z daleka widocznymi - czerwone światło, przejazd kolejowy, skrzyżowanie itp...
Ja mówiłem o energii kinetycznej - czyli energii którą auto nabiera gdy jest w ruchu - nie ma to nic wspólnego z grawitacją.
NIkt też ni mówił o jeździe bez gazu, tylko o pohamowywaniu przed przeszkodami z daleka widocznymi - czerwone światło, przejazd kolejowy, skrzyżowanie itp...
CTI , TSA ... i ja
Zalezy co rozumiesz przez gorkegres pisze:chyba troche cyganicie z tym ze przy hamowaniu silnikiem paliwo jest zupelnie odciete:)
Z tego co pamietam masz jetronica, a ten system sam nie wie ze w danym momencie funkcjonuje
Wracajac do diesla -nie odcina.
- wasia
- Junior
- Posiadany PUG: green
- Numer Gadu-gadu: 0
Czy w gaźnikowych 205 też był ten nowoczesny patent (bądź co bądź ostatnie maluchy wychodziły chyba jakoś w 2000r)W benzyniakach jest troszke inaczej bo przewaznie doplyw paliwa do dyszy jest odcinany w momencie hamowania silnikiem. Nawet ostatnie "maluchy" mialy taki zaworek elektromagnetyczny w gazniku
- Fox
- Peugeot 205 Master
- Posiadany PUG: 205gti, 504 coupe, 406 kombi
- Numer Gadu-gadu: 6433729
- Kontakt:
Paliwo jest na 100% całkowicie odcinane, jeśli hamuje się silnikiem a obroty silnika są wyższe bodajże od 2czy 2,5tys obr/min. Nie wiem jaka dokładnie jest ta granica w pugu, ale u kolegi w astrze komputer pokładowy powyżej 2tys i hamowania silnikiem zaczynał pokazywać chwilowe zużycie paliwa 0.0/100kmgres pisze:chyba troche cyganicie z tym ze przy hamowaniu silnikiem paliwo jest zupelnie odciete:)
- Pieraś
- Peugeot 205 Master
- Posiadany PUG: sprzedany
- Numer Gadu-gadu: 696324
mniej paliwa czy wiecej.... hamowanie silnikiem zwieksza bezpieczenstwo jazdy, zawsze mozna wcisnac gaz itp., poza tym oszczedza sie na bank hamulce. ja juz od roku albo dluzej hamuje silnikiem i jestem happy.
podobno dobry kierowca nie naciska hamulca,.... troche nad wyrost ale prawda jest taka ze w wielu sytuacjach hamulec jest zbedny wystarczy silnik i biegi
podobno dobry kierowca nie naciska hamulca,.... troche nad wyrost ale prawda jest taka ze w wielu sytuacjach hamulec jest zbedny wystarczy silnik i biegi
Nałogowy czytelnik forum... ... i były kierowca wysoko kręconego LWA
Był: Peugeot 205 Color Line .... posiadałem go przez 6 lat. Wspomnienia .... pozytywne.
Jest: Mitsubishi Galant Elegance 2.0 16V, kombi, 2000/2001 + Yamaha Fazer FZS600 2003r.
Był: Peugeot 205 Color Line .... posiadałem go przez 6 lat. Wspomnienia .... pozytywne.
Jest: Mitsubishi Galant Elegance 2.0 16V, kombi, 2000/2001 + Yamaha Fazer FZS600 2003r.
- TO-MI
- Maniak
- Posiadany PUG: XU9J4
- Numer Gadu-gadu: 604584106
podobno dobry kierowca nie naciska hamulca,
skąd ty masz takie przecieki
powodzenia w doskonaleniu techniki jazdy i daj znać jak przestaniesz naciskać ten hebel
Doba ma 24 godziny,zgrzewka 24 piwa...przypadek..?
http://peugeot205.pl/index.php?modul=uzytkownik&id=2207
http://peugeot205.pl/index.php?modul=uzytkownik&id=2207
- moralez
- Peugeot 205 Master
- Posiadany PUG: 205......T8, 205 GTI 1.6
- Numer Gadu-gadu: 2955602
- Kontakt:
a jak ja przez 15 km srednio zurbanizowanego terenu nie wcisnalem sprzegla( w sumie nie moglem bo linka strzelila) zmienialem biegi i normalnie jechalem to moge byc dobrym kierowca ?
- Pieraś
- Peugeot 205 Master
- Posiadany PUG: sprzedany
- Numer Gadu-gadu: 696324
sprzedlo to nie hamulec, nie mozesz ;p
Nałogowy czytelnik forum... ... i były kierowca wysoko kręconego LWA
- BukZara
- Nowicjusz
- Posiadany PUG: New Look '94
- Numer Gadu-gadu: 3571785
Hieh, ja się starałem hamować tylko silnikiem w maluchu, ale odkąd mi pan Galantem wepchnął ten silnik na tylną kanapę, to jednak czasem wcisnę hamulec. Zwłaszcza, że pug mi się podoba i mi go troszkę szkoda na żyletki
-
- Junior
- Posiadany PUG: 406 '98 1.9TD Break, 309 '91 1.9d
- Numer Gadu-gadu: 1158532
wracając do tematu, biorąc pod uwagę fakt, że pompa w moim dieslu nie odcina calkowicie paliwa to czy nie ekonomiczniej jest widzac czerwone swiatlo z daleka, zamiast redukowac to z 5-tki po prostu wyrzucic na luz?
sytuacja konkretnie taka, wyprzedzilem kogos na 300metrow przed skrzyzowaniem, jade zalozmy 80km/h i widze ze musze zwolnic. czy lepiej jest wyrzucic na luz i swobodnie sie toczyc do swiatel ktore niebawem sie zmienia czy moze wlasnie redukowac krecac silnik do 3k/minute?
sytuacja konkretnie taka, wyprzedzilem kogos na 300metrow przed skrzyzowaniem, jade zalozmy 80km/h i widze ze musze zwolnic. czy lepiej jest wyrzucic na luz i swobodnie sie toczyc do swiatel ktore niebawem sie zmienia czy moze wlasnie redukowac krecac silnik do 3k/minute?