wysokie obroty na zimnym silniku

Dyskusje na temat serwisowania, naprawiania oraz modyfikowania silnikow typu TU.
piskorz
Nowicjusz
Posiadany PUG: 1.1 benzyna 91
Numer Gadu-gadu: 4977055

wysokie obroty na zimnym silniku

Post autor: piskorz »

Witam.

Mam pytanie zwiazane z moim autkiem: Peugeot 205 91 rok 1.1l, 60KM, monowtrysk: Mono Jetronic.

Czy sprawa normalna jest to ze po odpaleniu na zimnym silniku, chodzi on na dosc wysokich obrotach (na ucho 1100 - 1500obr/min), a po nagrzaniu co zajmuje okolo 3-5 min jazdy w ruchu miejskim, wchodzi na obroty, nazwalbym normalne (nizsze) biegu jałowego.

Chodzi mi o to czy w tym silniczku jest cos takiego jak autmatyczne ssanie i czy dziala ono (jesli jest sprawne) w taki sposob jak opisalem wyzej.
Dodam ze przed 3 miesiacami po odpaleniu silnika (na zimno) od razu byl na normalnych (niskich) obrotach, a od pewnego czasu na zimnym wskakuje na wysokie po odpaleniu i spada wraz z nagrzewaniem.

I czy przy nagrzanym silniku po przegazowaniu i puszczeniu gazu normalna sprawa jest to ze spadaja obroty do pewnego momentu, na chwilke zatrzymuja sie na tych wyzszych jak przy zimnym silniku i po tej chwili (okolo 1-2 sek) maja znowu obroty jalowe te najnizsz (przy puszczonej lince gazu).

Samonaprawienie sie to jest, czy raczej jakas usterka.

Za szybka i fachowa odpowiedz z gory dzieki i z gory tez nadmieniam ze skorzystalem z opcji "Szukaj" jak i knigi "Sam naprawiam", ale jakos nie znalazlem odpowiedzi na moje pytania.

Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
MATUSIK-Z
Nowicjusz
Posiadany PUG: Color Line
Numer Gadu-gadu: 0

Re: wysokie obroty na zimnym silniku

Post autor: MATUSIK-Z »

Mam dokładnie taki sam silnik i dokładnie taką samą sytuację.
Nie znam się na tym, ale mam wrażenie, że związane jest to w jakiś sposób z temperaturą otoczenia. Zimą te objawy nie występowały.
Może dlatego, że latem z prędzej wyparowywuje paliwo z komory wtryskowej, czy skądś tam i czujniki nie widząc go powodują, że silniczek krokowy podtrzymuje wysokie obroty.
Pozdrawiam
piskorz
Nowicjusz

Witam kolego z modrzycy:) Kurcze tak sie sklada, że moja Dziewuszka pochodzi z tamtad i dosc czesto tam bywam. Pewnie sie znacie Kaska R. W zwiazku z tym mam pytanko i prosbe. Nie mialbys kiedys ochoty spotkac sie pogadac na tematy naszych niewiarygodych maszyn PUG 205:) Pewnie nawet nieraz widziales mojego grafitowego Color Line'a:) W razie jakby byla ochota pozowstawiam namiary GG:4977055, e-mail:piskorz@ztpnet.pl.
A z tymi obrotami to dokladnie jak piszesz w zimie sie ssanie nie zalaczalo:)

Pozdroofky.
Awatar użytkownika
Banita
Peugeot 205 Master

Post autor: Banita »

Wszystko jest ok ;)
piskorz
Nowicjusz

Dzieki Banita za odpowiedz i sorki ze dalem prywatna na glowna strone. Jestem poczatkujacym forumowiczem i wielu rzeczy jeszcze nie kumam, ale nie ukrywam ze bede staral sie dostosowac. I jeszcze jedno co zrobic zeby do swojego profilu dodac fotki i opis mojego ciagnika :)
Awatar użytkownika
MATUSIK-Z
Nowicjusz
Posiadany PUG: Color Line
Numer Gadu-gadu: 0

Post autor: MATUSIK-Z »

piskorz pisze:Witam kolego z modrzycy:) Kurcze tak sie sklada, że moja Dziewuszka pochodzi z tamtad i dosc czesto tam bywam. Pewnie sie znacie Kaska R. W zwiazku z tym mam pytanko i prosbe. Nie mialbys kiedys ochoty spotkac sie pogadac na tematy naszych niewiarygodych maszyn PUG 205:) Pewnie nawet nieraz widziales mojego grafitowego Color Line'a:) W razie jakby byla ochota pozowstawiam namiary GG:4977055, e-mail:piskorz@ztpnet.pl.
A z tymi obrotami to dokladnie jak piszesz w zimie sie ssanie nie zalaczalo:)

Pozdroofky.
W Modrzycy mieszkam od 6 lat i to w tej części blisko Pleszówka.
A że ta wioska liczy ok 2.000 dusz dorosłych, mogę nie znać.
Jeśli to młoda osoba, to może mój 20 letni syn.
Zachowam namiary, i myślę, że będzie okazja by podzielić się doświadczeniami na temat naszych wozidełek.
Ponadto łatwo mnie zauważyć, ponieważ na tylnej i na bocznych szybkach od tylnych drzwi mojego białego Color line są naklejki naszego klubu wykonane przez Pierasia.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ