Jak działają wiatraki w 1.9 GTI ?
Jak działają wiatraki w 1.9 GTI ?
Jak w temacie... chodzi o to, że odkryłem iż kable od jednego wiatraków są przecięte. Zlutowałem je ale włącza się tylko jeden wiatrak... może trzeba mocniej nagrzać auto żeby załączył się drugi (ten od strony pasażera)?
EDIT: Ostro polatałem i nadal chodzi tylko jeden wiatrak. Drugi oczywiście wcześniej podłączyłem na krótko do aku i jest sprawny.
Winna jest elektryka?
EDIT: Ostro polatałem i nadal chodzi tylko jeden wiatrak. Drugi oczywiście wcześniej podłączyłem na krótko do aku i jest sprawny.
Winna jest elektryka?
- Para
- Peugeot 205 Master
- Posiadany PUG: najlepszy
- Numer Gadu-gadu: 1559591
- Kontakt:
Re:
Zna ktos odpowiedz ? Sam mam sie zamiar za to zabrac i niewiem z czym mam do czynienia_GTI_ pisze:A czy GTI które w serii ma 1 wentylator jest pod względem wiązki elektrycznej przystosowane do dwóch? tzn czy w prosty sposób (bez większej zabawy z elektryką) można dołączyć ten drugi wentylator?
- _carlos-
- Junior
- Posiadany PUG: 205 junior 1.0ccm gaźnik
- Numer Gadu-gadu: 0
Re: Jak działają wiatraki w 1.9 GTI ?
Wydaje mi się, że są dwa czujniki, albo czujnik dwustopniowy- przy uzyskaniu pierwszego poziomu uruchamiany jest jeden wentylator, a przy przekroczeniu drugiego zakresu temperatury uruchamiany jest dodatkowo drugi wentylator.
Możnaby było zastosować przekażnik czasowy. Włączałby on dodatkowo drugi wentylator po upływie kilku minut, pod warunkiem, że pierwszy się wcześniej nie wyłączy. Wyłaczałby się automatycznie z pierwszym wentylatorem. Jak komuś podpasuje patent to mogę narysować schemat. Ogólnie dużo roboty przy tym nie ma i wszystkie łaczenia są w komorze silnika, przy wentylatorze.
Możnaby było zastosować przekażnik czasowy. Włączałby on dodatkowo drugi wentylator po upływie kilku minut, pod warunkiem, że pierwszy się wcześniej nie wyłączy. Wyłaczałby się automatycznie z pierwszym wentylatorem. Jak komuś podpasuje patent to mogę narysować schemat. Ogólnie dużo roboty przy tym nie ma i wszystkie łaczenia są w komorze silnika, przy wentylatorze.
JUNIOR
A po kiego diabla? Koszt takiego wylacznika, to ok 50zl...
- Para
- Peugeot 205 Master
- Posiadany PUG: najlepszy
- Numer Gadu-gadu: 1559591
- Kontakt:
Nie o koszta tutaj chodzi banita.
Mam jeden wentylator ktory dziala po wcisnieciu guzika, nie jest podlaczony do zadnego czujnika. Wiem ze w sumie jeden wystarczy do chlodzenia ale zalatwilem sobie drugi i mam zamiar go podpiac pod czujnik. Mam nadzieje ze nie bede musial w kablach sie platac
Mam jeden wentylator ktory dziala po wcisnieciu guzika, nie jest podlaczony do zadnego czujnika. Wiem ze w sumie jeden wystarczy do chlodzenia ale zalatwilem sobie drugi i mam zamiar go podpiac pod czujnik. Mam nadzieje ze nie bede musial w kablach sie platac
-
- Nowicjusz
- Posiadany PUG: 205 roland garros
- Numer Gadu-gadu: 2722519
spalanie wzrosnie:)