Pytanie do rajdowcow
- Ninja
- Uzalezniony
- Posiadany PUG: '90 1.8 XLD (był)
- Numer Gadu-gadu: 0
Pytanie do rajdowcow
Ja mam male pytanie.
Jesli chodzi o rajdy to wiem tylko tyle co z relacji w telewizji mozna sie dowiedziec i oczywiscie ze postow na tym forum , wiec mozna powiedziec ze jestem "zielony"
I tu moje pytanie, czysto techniczne, na czym polega "szpera"? Jak to dziala, o co w tym chodzi?
Dla niektorych pytanie moze byc smieszne ale jak to mowia, kto pyta nie bladzi
Dzieki
Jesli chodzi o rajdy to wiem tylko tyle co z relacji w telewizji mozna sie dowiedziec i oczywiscie ze postow na tym forum , wiec mozna powiedziec ze jestem "zielony"
I tu moje pytanie, czysto techniczne, na czym polega "szpera"? Jak to dziala, o co w tym chodzi?
Dla niektorych pytanie moze byc smieszne ale jak to mowia, kto pyta nie bladzi
Dzieki
- Demo84
- Junior
- Numer Gadu-gadu: 3082188
- Kontakt:
z tego co wiem jest to blokada mechanizmu róznicowego która pozwala kręcic sie kołom w równym tepie i powoduje to ze samochod nie traci mocy na kole które straciło przyczepność.
Mniej więcej tak to chyba jest a jak nie to niech ktoś mnie poprawi
Mniej więcej tak to chyba jest a jak nie to niech ktoś mnie poprawi
Wielbiciel: Peugeot 205
Właściciel: Lancia Delta HF Turbo "MARTINI"
--< http://www.ITC.yoyo.pl >--
--< http://www.Demo.Peugeot205.pl >--
Właściciel: Lancia Delta HF Turbo "MARTINI"
--< http://www.ITC.yoyo.pl >--
--< http://www.Demo.Peugeot205.pl >--
- Kaktus
- Maniak
- Kontakt:
Hej.
A ja to wytlumacze tak na chlopski rozum
Nie majac szpery w samochodzie, jak staniesz jednym kolem na lodzie, a drugim na asfalcie, i bedziesz chcial ruszyc to ci to sie nie uda! (tzn w rzeczywistosci bardo powoli ruszysz, ale to tylko dlatego ze miedzy opona a lodem i tak jakies tam tarcie jest).
Jezeli masz szpere to ruszysz bez problemu.
Tak samo jezeli podniesiesz na lewarku samochod tak aby jedno z przednich kol bylo w powietrzu, to jezeli wejdziesz do auta, wbijesz jedynke i dodasz gazu to tylko jedno kolo bedzie sie krecilo (te ktore jest w powietrzu), a drugie bedzie stalo w miejscu.
Jak bys mial szpere to autko z lewarka zjedzie, bo oba kola sie beda krecily. Jezeli bedzie to szpera 100% to oba kola beda krecily sie z ta sama predkoscia, jezeli bedzie to szpera 50%, to kolo ktore jest w powietrzu bedzie sie krecilo o 50% szybciej od kola lezacego na asfalcie.
Jak wiadomo w sporcie bardzo czesto lubi kola podbijac do gory, a one traca przyczepnosci i mozna stracic naped. Jezeli mamy SZPERE to mamy wieksze prawdopodobienstwo ze bedziemy ciagle przyspieszali.
Szpera ma takze swoje zastosowanie podczas ciecia zakretow, oraz na luznych nawierzchniach.
A ja to wytlumacze tak na chlopski rozum
Nie majac szpery w samochodzie, jak staniesz jednym kolem na lodzie, a drugim na asfalcie, i bedziesz chcial ruszyc to ci to sie nie uda! (tzn w rzeczywistosci bardo powoli ruszysz, ale to tylko dlatego ze miedzy opona a lodem i tak jakies tam tarcie jest).
Jezeli masz szpere to ruszysz bez problemu.
Tak samo jezeli podniesiesz na lewarku samochod tak aby jedno z przednich kol bylo w powietrzu, to jezeli wejdziesz do auta, wbijesz jedynke i dodasz gazu to tylko jedno kolo bedzie sie krecilo (te ktore jest w powietrzu), a drugie bedzie stalo w miejscu.
Jak bys mial szpere to autko z lewarka zjedzie, bo oba kola sie beda krecily. Jezeli bedzie to szpera 100% to oba kola beda krecily sie z ta sama predkoscia, jezeli bedzie to szpera 50%, to kolo ktore jest w powietrzu bedzie sie krecilo o 50% szybciej od kola lezacego na asfalcie.
Jak wiadomo w sporcie bardzo czesto lubi kola podbijac do gory, a one traca przyczepnosci i mozna stracic naped. Jezeli mamy SZPERE to mamy wieksze prawdopodobienstwo ze bedziemy ciagle przyspieszali.
Szpera ma takze swoje zastosowanie podczas ciecia zakretow, oraz na luznych nawierzchniach.
http://www.k-sport.eu - Budowa Samochodow Wyczynowych, Hamownia, Chip-Tuning.
DEAKTYWUJEMY PROGRAMOWO FILTRY FAP i DPF!!!
"Wygrywa nie ten, kto ostatni zaczyna hamowac, tylko ten kto pierwszy zaczyna przyspieszac" Tomasz Sikora
"Wygrywa nie ten, kto ostatni zaczyna hamowac, tylko ten kto pierwszy zaczyna przyspieszac" Tomasz Sikora
BastekM pisze:No to ja jeszcze się zapytam
Czy 205 1.9 GTI miało w standardzie szperę? Czy miało w opcji?
z tego co ja wiem to wykluczone aby takie cudo było montowane w GTi
seryjnie ...
jest jeden samochód z montowaną szperą ... Honda ITR 1.8
około 200 KM z 1.8 bez turbiny
swoim 205 "ścigałem" się z taką znaczy ja sie czułem jakbym jechał jakimś 1.1 ale to było ze znajomym i dla żartu
- Kaktus
- Maniak
- Kontakt:
Golf II GTI mial 15% szpere montowana seryjna.
Peugeot nigdy A brakuje jej ojjj brakuje
Peugeot nigdy A brakuje jej ojjj brakuje
-
- Uzalezniony
- Kontakt:
jest wiecej samochodow ze szperami w serii np stara corolla AE86 GTSPaweel pisze:BastekM pisze:No to ja jeszcze się zapytam
Czy 205 1.9 GTI miało w standardzie szperę? Czy miało w opcji?
z tego co ja wiem to wykluczone aby takie cudo było montowane w GTi
seryjnie ...
jest jeden samochód z montowaną szperą ... Honda ITR 1.8
około 200 KM z 1.8 bez turbiny
P309 GTI 1.9 "Rallye"
F126 P 0.6 "Blue Thunder"
F126 P 0.6 "Blue Thunder"
- Kaktus
- Maniak
- Kontakt:
PIEEEEEEEKNY TYL NAPED!!! Dorwac taka Tojke ojjj
- Michal
- Junior
- Kontakt:
Wiesz... chcialbym miec w swoim 205 taki pierdół techniczny jak szpera Bardzo by sie przydala, tymbardziej ze planuje powalczyc w przyszlym sezonie na kjsach
A tak w sumie wiele mi nie trzeba: sportowe sprezyny na przod (pewnie OMP), obnizyc tyl, zrobic reczny, zamontowac rozporke i wymienic polos prawa Powinno wystarczyc, tymbardziej ze nie chce wygrywac, tylko chce zdobyc punkciki
A tak w sumie wiele mi nie trzeba: sportowe sprezyny na przod (pewnie OMP), obnizyc tyl, zrobic reczny, zamontowac rozporke i wymienic polos prawa Powinno wystarczyc, tymbardziej ze nie chce wygrywac, tylko chce zdobyc punkciki