temperatura oleju w GTI
-
- Nowicjusz
- Numer Gadu-gadu: 0
temperatura oleju w GTI
Jaka powinna być temperatura oleju w 1.9 GTI? Wiem że olej rozgrzewa się wolniej od płynu chłodzącego, ale u mnie olej osiąga temperaturę 90 st. C po przejechaniu 20 km w mieście... A gdzieś słyszałem że olej powinien rozgrzewać się mniej więcej dwa razy dłużej niż płyn chłodzący...
Jak jest u Was?
Jak jest u Was?
Pozdrawiam
Bastek
Bastek
-
- Nowicjusz
Ale mi nie chodzi o to że temperatura 90 st. C jest za duża. Bo tego nie wiem... Interesowało mnie dlaczego osiąga taką temperaturę po przejechaniu 20 km w mieście (czyli na trasie pewnie musiałbym przejechać ze 30 km). Wydawaje mi się to trochę długo...NMike pisze:Jeśli stoisz w korku, to czemu miałby się tak nie nagrzać
A teraz to Ty sprowokowałeś następne pytanie: jaka temperatura oleju powinna być podczas pracy dobrze rozgrzanego silnika? Skoro twierdzisz że 90 st jest do osiągnięcia w korku...
Pozdrawiam
Bastek
Bastek
- misiek22
- Junior
mi osiąga np 110 stopni jak troszkę nim poganiam po mieście na wyższych orbotach ale wtedy to oktany lecą w powietrze a tak to z reguły trzyma w granicach 90 stopni nie wiem czy tak jest prawidłowoPaweel pisze:zacznijmy od tego czy wskaźnik podaje prawidłowe wartości
moje GTi jakos dziwnie się rozgrzewa
najpierw pooowoooli ...
a później czasami olej łapie i 120 stopni
jak tylko silniczek wejdzie w temperaturę "bezpiecznej" pracy :D:D
To że olej nagrzewa się wolniej od płynu i do 90 st. C jest zupełnie OK. U mnie też tak jest, natomiast w czasie jazdy na trasie łapie ponad 100 stopni i to dość szybko (ostatnio miałem okazję poganiać trochę tylko po "autobahnach" ). Rekordowo osiągał temperaturę 120 st. (2 godziny ciągłej jazdy 150+ kmh ).
Pozdro
Piweł
Pozdro
Piweł
Ex 205 GTi...
- misiek22
- Junior
dokładnie jak się pojeździ troszeczkę szybciej to olej osiąga wyższą temperaturkę ale nigdy jeszcze nie miałem 120Piweł pisze:To że olej nagrzewa się wolniej od płynu i do 90 st. C jest zupełnie OK. U mnie też tak jest, natomiast w czasie jazdy na trasie łapie ponad 100 stopni i to dość szybko (ostatnio miałem okazję poganiać trochę tylko po "autobahnach" ). Rekordowo osiągał temperaturę 120 st. (2 godziny ciągłej jazdy 150+ kmh ).
Pozdro
Piweł
pozdrawiam
Michał
Peugeot 205
1.9GTI
1.9GTI
- Kaktus
- Maniak
- Kontakt:
A ja po 3,5kilometrow jazdy na maksa (Gora SwAnny) mialem temp oleju 150 stopni Mimo ze od startu jechalem juz na wlaczonym wentylatorze.
Teraz na rajdzie Imielin, po 10 kilometrach odcinka specjalnego olej mial 145stopni, ale jechalem juz na 2 wentylatorach.
Olej to Mobil 1 Rallye Formula 5W50 oczywiscie Full Syntetyk
Teraz na rajdzie Imielin, po 10 kilometrach odcinka specjalnego olej mial 145stopni, ale jechalem juz na 2 wentylatorach.
Olej to Mobil 1 Rallye Formula 5W50 oczywiscie Full Syntetyk
http://www.k-sport.eu - Budowa Samochodow Wyczynowych, Hamownia, Chip-Tuning.
DEAKTYWUJEMY PROGRAMOWO FILTRY FAP i DPF!!!
"Wygrywa nie ten, kto ostatni zaczyna hamowac, tylko ten kto pierwszy zaczyna przyspieszac" Tomasz Sikora
DEAKTYWUJEMY PROGRAMOWO FILTRY FAP i DPF!!!
"Wygrywa nie ten, kto ostatni zaczyna hamowac, tylko ten kto pierwszy zaczyna przyspieszac" Tomasz Sikora
Kaktus, jeśli martwi Cię temp. oleju to polecam wypróbować Valvoline Racing 10W/60 - nie jest to co prawda pełny syntetyk (połówka), ale idealnie trzyma ciśnienie nawet katowany. Jest na pewno lepszy od Castrola, a myślę że i od Mobila w wyższych temperaturach.
Poza tym mi jednak nigdy ten olej nie przekroczył temp. 120 st., a jak później sprawdziłem to było go już trochę mniej niż powinno, więc musiał "wchłonąć" i tak większą porcję energii. Przy tym wszystkim po 9000 km na tym oleju nie zrobił się jeszcze do końca czarny! (ma lekko złotawy kolor nowego oleju)
Pozdro
Piweł
Poza tym mi jednak nigdy ten olej nie przekroczył temp. 120 st., a jak później sprawdziłem to było go już trochę mniej niż powinno, więc musiał "wchłonąć" i tak większą porcję energii. Przy tym wszystkim po 9000 km na tym oleju nie zrobił się jeszcze do końca czarny! (ma lekko złotawy kolor nowego oleju)
Pozdro
Piweł
Ex 205 GTi...