Bębny - zdjęcie tylnych kół
- Pieraś
- Peugeot 205 Master
- Posiadany PUG: sprzedany
- Numer Gadu-gadu: 696324
Bębny - zdjęcie tylnych kół
Hej.
Zamierzam zrobić sobie hamulec ręczny bo jedno koło trzyma słabo, a drugie też nie tak jakbym chciał. Dziś sobie spojrzałem pod zaślepke kryjącą srubę i dopatrzyłem się wewnątrz pierścienia zegera.... stąd pytanie, czy aby zdjac beben wystarczy odkręcić srubę z czopa łożyska czy pierścień też się zdejmuje. Pytam, bo wolę już wiedzieć co i jak zdejmując aniżeli dochodzić do tego faktu w trakcie demontażu.
Zamierzam zrobić sobie hamulec ręczny bo jedno koło trzyma słabo, a drugie też nie tak jakbym chciał. Dziś sobie spojrzałem pod zaślepke kryjącą srubę i dopatrzyłem się wewnątrz pierścienia zegera.... stąd pytanie, czy aby zdjac beben wystarczy odkręcić srubę z czopa łożyska czy pierścień też się zdejmuje. Pytam, bo wolę już wiedzieć co i jak zdejmując aniżeli dochodzić do tego faktu w trakcie demontażu.
Nałogowy czytelnik forum... ... i były kierowca wysoko kręconego LWA
Był: Peugeot 205 Color Line .... posiadałem go przez 6 lat. Wspomnienia .... pozytywne.
Jest: Mitsubishi Galant Elegance 2.0 16V, kombi, 2000/2001 + Yamaha Fazer FZS600 2003r.
Był: Peugeot 205 Color Line .... posiadałem go przez 6 lat. Wspomnienia .... pozytywne.
Jest: Mitsubishi Galant Elegance 2.0 16V, kombi, 2000/2001 + Yamaha Fazer FZS600 2003r.
- trekpio88
- Junior
- Posiadany PUG: Peugeot 205 GLD
- Numer Gadu-gadu: 4204075
Re: Bębny - zdjęcie tylnych kół
odkręcasz tylko śrube na pieście bodajże 30mm i bęben powinieneś zdjąc bez problemowo ;]
PEUGEOT 205 GLD 1.8 D
Seks jest jak Peugeot, zaprojektowany by cieszyc:)
Peugeot jest jak Media Markt-nie dla idiotów:)
FOTKi http://www.polskajazda.pl/Samochody/Peugeot/205/48654
VW GOLF
Seks jest jak Peugeot, zaprojektowany by cieszyc:)
Peugeot jest jak Media Markt-nie dla idiotów:)
FOTKi http://www.polskajazda.pl/Samochody/Peugeot/205/48654
VW GOLF
- dzikson
- Maniak
- Posiadany PUG: 205XS
- Kontakt:
Manewry ze zdejmowaniem bębnów zaczynają się od odkręcenia wspomnianej nakrętki. Dalej powinno iść gładko... jeśli masz nowe bębny
Jeśli jeździły już od dłuższego czasu, szczęki zapewne je wyżłobiły i na brzegu powstał kołnierz, który może zaczepiać o szczęki przy zdejmowaniu. Rozwiązaniem może być ostukiwanie młotkiem, spuszczenie części płynu i ostukiwanie, ewentualnie zdjęcie osłony ręcznego i poluzowanie linek. Różnie można, ale takie rzeczy się robi
Have fun!!
Jeśli jeździły już od dłuższego czasu, szczęki zapewne je wyżłobiły i na brzegu powstał kołnierz, który może zaczepiać o szczęki przy zdejmowaniu. Rozwiązaniem może być ostukiwanie młotkiem, spuszczenie części płynu i ostukiwanie, ewentualnie zdjęcie osłony ręcznego i poluzowanie linek. Różnie można, ale takie rzeczy się robi
Have fun!!
- Pieraś
- Peugeot 205 Master
Dzieki za info, w tygodniu zagladne do srodka.
EOT.
EOT.
-
- Junior
- Posiadany PUG: JUNIOR 1,1l i Gentry i 1,9 GTI
- Numer Gadu-gadu: 1301373
A w przypadku rantow na bebnach nie lepiej jest zluzowac szczeki na samoregulatorach??
Spuszczac czesc plynu??!!
Po zluzowaniu szczek nigdy nie mialem problemow ze zdjeciem bebnow.......
- palpio
- Junior
- Posiadany PUG: PEUGEOT 309 Xs 1.6 105 KM juz go niema :( jest E36
- Numer Gadu-gadu: 587970
Niby jak je zluzować jak są pod bębnem???zlotycbr pisze:A w przypadku rantow na bebnach nie lepiej jest zluzowac szczeki na samoregulatorach??
Linki od recznego popuścić
Młotkiem na około i musi zejść nie ma innego wyjścia
- Pieraś
- Peugeot 205 Master
Spox wodza ... dam rade Jak mialem trabanta to tam tylko byly bebny i czesto robilem Tylko chodzilo mi o srube, bo jesli beben by zszedl lekko to na stojacym aucie popuszcze srube, na lewarek i moze z kolem zejdzie
Bynajmniej chce calosc przeczyscic, moze szczeki do wymiany i na pewno linka bo ktos mi kiedys do puga sprzedal w sklepie niby do 205 ale jak w warsztacie mi zalozyli (patatafiany) to sie okazalo ze sa zdeka dlugie i odstaja w dol mocno
Bynajmniej chce calosc przeczyscic, moze szczeki do wymiany i na pewno linka bo ktos mi kiedys do puga sprzedal w sklepie niby do 205 ale jak w warsztacie mi zalozyli (patatafiany) to sie okazalo ze sa zdeka dlugie i odstaja w dol mocno
-
- Uzalezniony
- Posiadany PUG: 1,8D 92r
- Numer Gadu-gadu: 0
O żadnych pierścieniu zegera nie wiem i u mnie takiego nie ma.
Najpierw oczywiście odkręcasz główną śrubę pod zaślepką. Wypada mieć naprawdę solidny klucz oczkowy na którym można stanąć .Zdejmowałem ze 2 razy bębny i powiem że jest dość ciężko jesli bębny już trochę jeźdzą.
Ja pomagam sobie takim narzędziem do zdejmowania łożysk (3 ramiona i śruba) ale i tak często jest trochę kombinowania.
Ostatnio to za mocno napierałem i tulejka rozprężna sama się zerwała przy ściąganiu. Albo można ręcznie wybić tą tulejkę rozprężną .
A linki ręczne to nie wiem, mogli ci dobre dać bo u mnie też odstają lekko.
Najpierw oczywiście odkręcasz główną śrubę pod zaślepką. Wypada mieć naprawdę solidny klucz oczkowy na którym można stanąć .Zdejmowałem ze 2 razy bębny i powiem że jest dość ciężko jesli bębny już trochę jeźdzą.
Ja pomagam sobie takim narzędziem do zdejmowania łożysk (3 ramiona i śruba) ale i tak często jest trochę kombinowania.
Ostatnio to za mocno napierałem i tulejka rozprężna sama się zerwała przy ściąganiu. Albo można ręcznie wybić tą tulejkę rozprężną .
A linki ręczne to nie wiem, mogli ci dobre dać bo u mnie też odstają lekko.
- Orfister
- Moderator
- Posiadany PUG: Peugeot 205 CTI
- Numer Gadu-gadu: 2690638
- Kontakt:
Pierścień zegera służy do zablokowania łożyska w piaście.
CTI , TSA ... i ja
http://www.Orfister.peugeot205.pl
http://www.Orfister.peugeot205.pl
- Pieraś
- Peugeot 205 Master
tak wlasnie myslalem ale podobno beben schodzi z lozyskiem czy jakos tak ... to nie trzeba go zdjac?? czy zdejmuje sie go tylko wtedy gdy chce sie wlasnie wymontowac z bebna lozysko?
co do klucza to juz wlasnie szukam czegos dobrego, zeby potem mocno dokrecic ... tez sie robi na hama i pol obrotu do tylu ? tak w trabim bylo, ze bardzo mocno i pol obrotu do tylu i tak ze 2, 3 razy
co do klucza to juz wlasnie szukam czegos dobrego, zeby potem mocno dokrecic ... tez sie robi na hama i pol obrotu do tylu ? tak w trabim bylo, ze bardzo mocno i pol obrotu do tylu i tak ze 2, 3 razy
-
- Nowicjusz
- Posiadany PUG: 205 GTI
- Numer Gadu-gadu: 1078941
Nie. Po prostu dokrecasz. Momentem bodajze 220 Nm - wiec jest to mocno na chamaPieraś pisze: tez sie robi na hama i pol obrotu do tylu ? tak w trabim bylo, ze bardzo mocno i pol obrotu do tylu i tak ze 2, 3 razy
-
- Junior
- Posiadany PUG: JUNIOR 1,1l i Gentry i 1,9 GTI
- Numer Gadu-gadu: 1301373
Jak to niby jak zluzowac????
Oczywiscie ze sa pod bebnami i da sie zluzowac bez wysilku.
A dziury od srub mocujacych kolo???!!!! Wlasnie tamtedy sie luzuje szczeki.
Oczywiscie ze sa pod bebnami i da sie zluzowac bez wysilku.
A dziury od srub mocujacych kolo???!!!! Wlasnie tamtedy sie luzuje szczeki.
- dzikson
- Maniak
- Posiadany PUG: 205XS
- Kontakt:
Brzmi to dobrze. Zaglądałem przez otwór śruby mocującej koło i prawdę mówiąc widać zaskakująco dużo, ale zębatki na samoregulatorze to nie widać...
Przepraszam że tak dopytuję, ale mam zamiar zająć się regulacją w najbliższym czasie i szukam lepszego sposobu, niż po prostu zdejmowanie bębna
Przepraszam że tak dopytuję, ale mam zamiar zająć się regulacją w najbliższym czasie i szukam lepszego sposobu, niż po prostu zdejmowanie bębna
-
- Uzalezniony
- Posiadany PUG: 1,8D 92r
Nie ma. Nie wiem jak chcesz cokolwiek robić z samoregulacją nie zdejmując bębna a przez otwór.dzikson pisze:
Przez otwór można co najwyżej coś podejrzeć ale i tak niewiele widać
-
- Uzalezniony
Proponuję przeczytać w książce rozdział poświęcony zdejmowaniu bębnów. PORADNIK-ETZOLD.pl str. 161 idalej.Jest dokładny opis co i jak.Autor opisał też sposób luzowania szczęk !!!! przez otwór w bębnie. Jeżeli łożysko/bieżnia nie jest zapieczona na piaście to da się zdjąć przy pomocy ściągacza.A jak nie schodzi to czasami pozostaje nacinanie a następnie rozbicie go na kawałki.Łożysko podobnie.Ostatnio wymieniałem linki ręcznego.Bębny nie dawały się zdjąć. Zerwane 2 gwinty mocujące koło,przekładka na następne ,pogrzanie palnikiem. ZESZŁY.Koszt linek 50 zł ,bębny 160. łożyska S K F 200 zł.Na ALLEGRO można kupić S K F-y po 70 zł szt,bębny też , lecz chodziło o czas.
Wszystkie tańsze łożyska nie mają uszczelniaczy i jakichś tam niezbędnych elementów,choć sprzedawane są jako komplet-bo z nową nakrętką. Tak więc należy zaopatrzyć się w przyzwoite narzędzia i liczyć się z ewentualnymi kosztami. Ja zakładalem linki o takich danych:
Linka pierwsza
FUNE FRENO MANO DX
PEUGEOT 205
1983
4745.56/64
35.205
i druga analogicznie lecz
35.206
linki różnią się długością.
Warto też przeczytać opis wymiany szczęk hamulcowych i jaki powinien być wymiar oraz SPOSÓB REGULACJI LINEK i ICH NACIĄGU.
Wszystkie tańsze łożyska nie mają uszczelniaczy i jakichś tam niezbędnych elementów,choć sprzedawane są jako komplet-bo z nową nakrętką. Tak więc należy zaopatrzyć się w przyzwoite narzędzia i liczyć się z ewentualnymi kosztami. Ja zakładalem linki o takich danych:
Linka pierwsza
FUNE FRENO MANO DX
PEUGEOT 205
1983
4745.56/64
35.205
i druga analogicznie lecz
35.206
linki różnią się długością.
Warto też przeczytać opis wymiany szczęk hamulcowych i jaki powinien być wymiar oraz SPOSÓB REGULACJI LINEK i ICH NACIĄGU.
Trzeba isc przez życie twardo, nie żałować wszystkich sił...