Kierunkowskazy .. przekaznik.

Forum dla spraw zwiazanych z problemami/dyskusjami na temat nadwozia, wnetrza oraz modyfikacja wewnatrz samochodu
domel
Uzalezniony
Posiadany PUG: 1,8D 92r
Numer Gadu-gadu: 0

Re: Kierunkowskazy .. przekaznik.

Post autor: domel »

Jak już pisałem masa, prawdopodobnie zaśniedziałe styki. (lub uszkodzony kabel)
Jak np. żarówka nie ma masy a gdzieś równolegle w obwodzie jest jakiś inny odbiornik to przez ten odbiornik będzie połączenie z masą w innym miejscu. Przez to właśnie są wariacje typu przygasanie jakiś lampek, czy włączanie się naraz kilku rzeczy.
dzikson pisze: Gdy przełączyć na prawą żarówki nie świecą, za to widocznie pulsują lampki licznika.
Ostatnio zmieniony 26 wrz pt, 2008 10:17 am przez domel, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Pieraś
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: sprzedany
Numer Gadu-gadu: 696324

Post autor: Pieraś »

no i po zawodach. znow przestaly dzialac kierunki.... proba rozlozenia mechanizmu od przelacznika kierunkow zakonczyla sie klapa .... a duzo czesci luzem i brak schematu :D jutro kupie nowe jak znajde w z.gorze. Oby to bylo to zepsute a nie co innego 8)7
Nałogowy czytelnik forum... ... i były kierowca wysoko kręconego LWA

Był: Peugeot 205 Color Line .... posiadałem go przez 6 lat. Wspomnienia .... pozytywne.
Jest: Mitsubishi Galant Elegance 2.0 16V, kombi, 2000/2001 + Yamaha Fazer FZS600 2003r.
Awatar użytkownika
dzikson
Maniak
Posiadany PUG: 205XS
Kontakt:

Post autor: dzikson »

Połowiczny sukces. Po zamianie mocowań żarówek lewa - prawa w migaczach mam już kierunki, działają jak powinny.
Nadal jednak brak awaryjnych. Po wciśnięciu przełącznika nie dzieje się nic. Zupełnie. Sam przełącznik jest raczej ok, próbowałem z trzema różnymi i zachowują się tak samo.
Czekam na sugestie :)
PS: Gdzie jest "przekaźnik" o którym mówicie? Czy chodzi o przerywacz? W którym dokładnie miejscu go szukać?

EDIT: ok, z mojej strony EOT, to był jednak bezpiecznik. Pięknie się przepalił :roll:
Awatar użytkownika
Pieraś
Peugeot 205 Master

Pieraś pisze:no i po zawodach. znow przestaly dzialac kierunki.... proba rozlozenia mechanizmu od przelacznika kierunkow zakonczyla sie klapa .... a duzo czesci luzem i brak schematu :D jutro kupie nowe jak znajde w z.gorze. Oby to bylo to zepsute a nie co innego 8)7
Ale jaja :P Kupilem nowy przelacznik zespolony, podlaczam ..... a tu ZONK nie dziala.... myslalem ze mnie trafi ... i wiecie co ??? 90zl wyrzucone w bloto sprawilo, ze bez zadnego schematu po 3 godzinach walki zlozylem moj stary przelacznik i nawet mimo zgubionych na podlodze auta sprezynek .. znalazlem je i zlozylem... masakra. Bynajmniej na bank wiem, ze to nie byl przelacznik :D Najlepsze jest to, ze jak przestaly dzialac to po jakims czasie jazdy sie wkurzylem i walnalem nadgarstkiem w okolicy pokretel od nawiewu powietrza bo ktos wspomnial, ze czasem wstrzas pomoze .... a ze wydawalo mi sie iz przelacznik od awaryjnych moze nie stykac przewodow ktore ide od przelacznika zespolone to poprostu jak wspomnialem walnalem i ... ZACZELO DZIALAC 8)7
Wiec sprawdze styki tego gowna od awaryjnych w srodku jak znow przestanie :P

z mojej strony juz EOT :-)

Był: Peugeot 205 Color Line .... posiadałem go przez 6 lat. Wspomnienia .... pozytywne.
Jest: Mitsubishi Galant Elegance 2.0 16V, kombi, 2000/2001 + Yamaha Fazer FZS600 2003r.
borek_wpr
Uzalezniony

Post autor: borek_wpr »

Przekaźnik ,przerywacz kierunkowskazów-skrzynka bezpiecznikowa ,czwarty od lewej.
Trzeba isc przez życie twardo, nie żałować wszystkich sił...
Awatar użytkownika
deejay
Uzalezniony
Posiadany PUG: 1,6 GTI
Numer Gadu-gadu: 3788033
Kontakt:

Post autor: deejay »

Pieraś pisalem abyś zaczął od tego przełącznika
PEUGEOT 205 1.6 GTI
Obrazek
borek_wpr
Uzalezniony

Podsumowując- wymieniłeś przełącznik świateł ,kierunkowskazów i
sygnału dźwiękowego czyli przełącznik i jak sam napisałeś ze trzy przyciski świateł awaryjnych .Poza kablami został tylko jeden element. Lecz to nie jest przycisk awaryjnych.Przeanalizuj schemat elektryczny wg. J.Hajnes. Jest w PORADNIKU.i wg. mnie masz 2 niekontakty. To co pisałem- mały wstrząs i jest OK.
Awatar użytkownika
Pieraś
Peugeot 205 Master

borek_wpr pisze:Miałem podobny przypadek. Okazało się że był zimny lut na styku. Sprawdź przekaźnik.Wystarczy wkrętakiem zdjąć obudowę i poruszać przekaźnikiem.Wtedy widać gdzie nie kontaktuje.
Jest to typowa usterka braku obu kierunkowskazów.Minimalny wstrząs i jest wszystko poprawnie.

przekaznik - co przez to rozumiesz, ktory element?

Awatar użytkownika
martinop
Uzalezniony
Posiadany PUG: Peugeot 107

Post autor: martinop »

Podłącze się pod temat.

U mnie nie działa lewy przedni kierunkowskaz.

Przy skręcie i przy awaryjnych.

Nawet na liczniku nie mruga ten kierunek, tylko słychać szybszą pracę przekaźnika poprzez szybszy sygnał dźwiekowy kierunkowskaza w stosunku do strony prawej.
Awatar użytkownika
dzikson
Maniak
Posiadany PUG: 205XS
Kontakt:

Post autor: dzikson »

martinop pisze:Podłącze się pod temat.
Nawet na liczniku nie mruga ten kierunek, tylko słychać szybszą pracę przekaźnika poprzez szybszy sygnał dźwiekowy kierunkowskaza w stosunku do strony prawej.
Szybsza praca wskazywałaby na utratę jednego migacza po tej stronie (np. przerwa w obwodzie lub po prostu przepalenie). Ale dlaczego na desce rozdzielczej miałoby wtedy nie być kontrolki - nie mam pomysłu.
borek_wpr
Uzalezniony

Przerywacz kierunkowskazów-skrzynka bezpiecznikowa ,czwarty od lewej.
Wg.wykazu elementów w książce Etzolda poz.145.Wewnątrz jest przekaźnik +elektronika.
Awatar użytkownika
Pieraś
Peugeot 205 Master

no .... bo kazdy mowi przekaznik i ja nie wiem o co chodzi ... jesli przekaznik to to samo co przerywac to u mnie to jest ok, u mnie pomaga uderzenie przy wlaczniku awaryjnych nie zas przy skrzynce - bo probowalem

borek_wpr
Uzalezniony

Przerywacz ma dwa tory styków.Jedno wejście,dwa wyjścia.Może się zawieszają lub mają zimne luty.Włącz awaryjne i stuknij wkrętakiem w przerywacz.Jeśli zadziała to wiadomo co robić.Najprościej włożyć na próbę drugi przerywacz i sprawdzić poprawność działania obu sygnalizacji.
Awatar użytkownika
Pieraś
Peugeot 205 Master

a widzisz ... to dopiero teraz mam odpowiedz na moje pytanie, ktore chyba zadalem na poczatku tematu, czy przerywacz ma dwa tory: 1 dla awaryjnych, a 1 dla kierunkow.

Ale jakby co w 1 kolejnosci rozbiore wlacznik awaryjnych bo uderzenie przy nim powoduje, ze kierunkowskazy zaczynaja dzialac, zas uderzenie w skrzynke bezp. nie. Najlepsze jest to, ze wczoraj znow przestaly kierunki dzialac i pierwsze kilka uderzen nie pomogly (w okolicy awaryjnych) ... efekt? Kazde wlasnie z tych pierwszych uderzen dawalo taki efekt, ze slyszalem jakby cewka zwarla styki i to wszystko
(takie pojedyncze cykniecie) - kazde uderzenie dawalo taki efekt. dopiero kolejne N-te uruchomilo kierunki ....

no ... dzis musze zrobic przeglad mam nadzieje, ze fura mi nie zrobi dowcipu :P

borek_wpr
Uzalezniony

Pokombinuj - lecz wydaje mi się że skończy się na wymianie przerywacza. Elektronika umieszczona obok miniaturowego przekaźnika działa dosyć sprytnie. Sterując cewką (czasem jej załączania) w jakiś tam sposób kontroluje gałąź kierunkowskazu przyspieszając pracę jeżeli jedna z żarówek przepali się.Dlatego od razu wiadomo że jest spalona żarówka np. po lewej .Niestety trzeba samemu sprawdzić -która?
Nowy przekaźnik-przerywacz to koszt ok. 30 zł.
ODPOWIEDZ