Reflektory ... swieca ze pozal sie Panie ....

Forum dla spraw zwiazanych z problemami/dyskusjami na temat nadwozia, wnetrza oraz modyfikacja wewnatrz samochodu
Awatar użytkownika
Kwiecien
Junior
Posiadany PUG: 205 GTI '94 & 306 cabrio 2.0
Numer Gadu-gadu: 982322
Kontakt:

Re: Reflektory ... swieca ze pozal sie Panie ....

Post autor: Kwiecien »

arekgr pisze: A żarówki 90/100 = szybka wymiana reflektorów...
Ja przez 2 lata jezdziłem na 90/100 (tungsramy) i było wszystko ok. Potem założyłem bluevision +30 i jest prawie to samo.
Teraz kupiłem żarniki i zobacze co sie bedzie na xeniach działo.
Awatar użytkownika
Pieraś
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: sprzedany
Numer Gadu-gadu: 696324

Post autor: Pieraś »

dzikson pisze:Chyba większość dostępnych obecnie ma klosze pod H4. Tyle że różnią się kształtem zwierciadeł i to mocno... Z ogólnie dostępnych polecam te marki TYC, sporo lepsze od np. Neolite.
tnx, bede mial to na uwadze kupujac
Nałogowy czytelnik forum... ... i były kierowca wysoko kręconego LWA

Był: Peugeot 205 Color Line .... posiadałem go przez 6 lat. Wspomnienia .... pozytywne.
Jest: Mitsubishi Galant Elegance 2.0 16V, kombi, 2000/2001 + Yamaha Fazer FZS600 2003r.
kermitb
Nowicjusz
Posiadany PUG: XS
Numer Gadu-gadu: 14047

Post autor: kermitb »

arekgr pisze:Proponuję zmierzyć napięcie na wsuwce kostki wpinanej do żarówki. Podejrzewam, że jest sporo niższe od tego chociażby na klemach akumulatora. Trzeba przekaźniki zastosować.
Ja również od dłuższego czasu walczę ze słabymi światłami. Zmierzyłem napięcie w kostce żarówki (włączonej) - było niższe o jakieś 1,2 - 1,4 V od tego na zaciskach akumulatora. Niby niewiele, ale dla żarówki 12V to już jakieś 10% napięcia znamionowego. Ponieważ jednak obniżenie napięcia o 5% poniżej znamionowego zwiększa trwałość żarówek dwukrotnie i zmniejsza strumień świetlny o ok. 20% to w efekcie mam baaaardzo trwałe, słabo świecące żarówki :D :D :D
Jak się domyślacie, ani mnie ani chyba nikomu jesienią nie zależy na trwałości żarówek, kiedy po drogach, w egipskich ciemnościach poruszają się nieoświetleni piesi i rowerzyści.
Postanowiłem więc coś z tym zrobić i przerobiłem zupełnie instalację zasilającą lampę (narazie jedną - na próbę) tak aby zminimalizować spadki napięć na poszczególnych elementach.
I tak:
1. Wł/wył lampy przez przekaźnik 30A - nie dlatego że spodziewam się takich prądów lecz ze względu na solidną konstrukcję przekaźnika (rezystancja styków). Sterowanie przekaźnika z dotychczasowego zasilania lampy.
2. Kable (zasilanie i masa) możliwie najkrótsze i najgrubsze - dałem po 4mm2. Pewnie powiecie że to przegięcie, ale zwróćcie uwagę jak długie i jak cieniutkie kabelki idą do żarówek, a przecież płynie w nich ok. 5A
4. Wszystkie połączenia lutowane z wyjątkiem wsuwek na przekaźniku i bezpieczniku.
5. Zasilanie bezpośrednio z akumulatora, bezpiecznik 10A.

Jaki efekt? Z pewnością widać różnicę. Z halogena niestety nie zrobiłem lampy xenonowej, jednak nie spodziewałem się tego. Ponieważ jedna lampa jest zasilana tradycyjnie, zaś druga jest po przeróbkach, widać wyraźnie że ta pierwsza świeci żółtawo, zaś druga biało. O to właśnie chodziło. Najlepiej widać różnicę kiedy stanę w nocy na nieoświetlonej drodze i zasłonię jedną z lamp. Kiedy tylko znajdę trochę czasu, dokończę zabawę z instalacją :)

Pozdrawiam
MB
Awatar użytkownika
arekgr
Junior
Posiadany PUG: 1.9 GTI
Numer Gadu-gadu: 1971427

Post autor: arekgr »

kermitb, dokładnie jak ja masz :) Walić czy żarówka poświeci 6mies, czy rok, są ważniejsze sprawy...

Ciekawe czy chłopek podbiłby przegląd jakby się natknął na coś takie pod maską...
Awatar użytkownika
Pieraś
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: sprzedany
Numer Gadu-gadu: 696324

Post autor: Pieraś »

Mam zamowione na jutro reflektory H4 ... nazwa nie wiem czy sie pisze raze czy osobno ale uslyszalem nazwe firmy "MANTYC"

DZIKSON o tym pisales wczesniej ? Sztuka kosztuje tych co mam zamowione 70 pare zlotych

EDIT:
- okej... lampy juz sa i sa to wlasnie firrmy TYC, zobaczym jak to bedzie po zalozeniu.

Tak chwile z tym znajomym mego taty pogadalem i mowie mu ze kiepskie mam lampy ze slabo widze noca i ze na przegladzie jak pytalem goscia, czy moze mi sprawdzic moc swiecenia to ten powiedzial od razu, ze kiepsciutkie te swiatelka. A on mowi (sprzedawca) "no ja wiem ze Ty lubisz pojezdzic" .... juz pare razy mnie w akcji widzial wiec wie, ze musze miec dobre lampy. Ja tylko odpowiedzialem "widze, ze sie rozumiemy bez slow" :-)

EDIT:
- nowe lampy zalozone, efekt lepszy niz na starych ale nie az tak jak sadzilem. Wyglada na to, ze przy nast. okazji wrzuce zarowki 100. Obecnie swiatlo nie jest takie zolte jak wtedy, swieci na jasno, wrecz bialo ale sadzilem ze na nowych lampach bedzie znacznie wieksza roznica.
Zapewne stare lampy jak bym zdjal szklo i wymyl z zewn. i wewnatrz tp pewnie nie byloby zle (za 30zl moge sprzedac stare jakby kto chcial)
Nałogowy czytelnik forum... ... i były kierowca wysoko kręconego LWA

Był: Peugeot 205 Color Line .... posiadałem go przez 6 lat. Wspomnienia .... pozytywne.
Jest: Mitsubishi Galant Elegance 2.0 16V, kombi, 2000/2001 + Yamaha Fazer FZS600 2003r.
ODPOWIEDZ