Nawigacja GPS

Forum na którym możecie rozmawiać o wszystkim co nie związane jest z 205. Lub też chcecie prowadzić sobie jakieś dyskusje na niezwiązany temat.
Awatar użytkownika
Pieraś
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: sprzedany
Numer Gadu-gadu: 696324

Nawigacja GPS

Post autor: Pieraś »

Nawigacja GPS:
- to raczej dalszy dla mnie temat ale tak sobie mysle, ze warto by miec cos takiego ale jakas nawigacje tania jak AKIRA czy inne tego typu. Tylko pytanie na co najbardziej zwrocic uwage kupujac nawigacje. Czy np. docelowo kazda ma np. opcje pamieci dla wytyczanych tras czy nie? Pomijam ze ladowarka samoch. to podstawa :)
- w Auchan jest jakis Lark FreeBird za 299zl ale jak znalazlem cos na sieci o tym to gdzie pole opisuje jakies szczegoly to oczyw. tekst obok "brak danych"
Nałogowy czytelnik forum... ... i były kierowca wysoko kręconego LWA

Był: Peugeot 205 Color Line .... posiadałem go przez 6 lat. Wspomnienia .... pozytywne.
Jest: Mitsubishi Galant Elegance 2.0 16V, kombi, 2000/2001 + Yamaha Fazer FZS600 2003r.
Awatar użytkownika
Para
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: najlepszy
Numer Gadu-gadu: 1559591
Kontakt:

Re: Nawigacja GPS

Post autor: Para »

Pieras ja uzywam Blaupunkt Lucca 3.5 , i bawilem sie tez 5.2 i musze powiedziec ze swietne zabawki. Co do tanszych to polecam TomToma , bardzo popularny z masa ciekawych opcji. Co do map to sie nie martw bo zawsze mozna cos pobrac z netu i podpasowac. Zwroc uwage czy maja wejscie na karte pamieci.
Peugeot 205 GTI S16 - Galeria
Peugeot 205 GTI GTI6 2.0 - Galeria
Megane Coupe 1.4
Obrazek
NIE PYTAJ CO KLUB MOŻE ZROBIĆ DLA CIEBIE, TYLKO CO TY MOŻESZ ZROBIĆ DLA KLUBU
domel
Uzalezniony
Posiadany PUG: 1,8D 92r
Numer Gadu-gadu: 0

Post autor: domel »

Najbardziej chyba trzeba zwrócić uwagę na soft, jego jakość i przydatność, cechy, opcje jak sie sprawdzają w jeździe.
Inne ważne cechy to możliwość wgrywania innych map, w jakich to cenach, czy można je np. przechowywać na zewnętrznej karcie SD
Z fizycznych rzeczy baterie, zasilanie, wielkość, rodzaj LCD, wygoda, estetyka.
Ważne pytanie na które sobie odpowiedz gdzie chcesz tym nawigować, jakieś miasto, cała Polska, niemcy, mapa europy itd.
Nie orientuje się w 100% ale chyba wszystkie lub większość nawigacji GPS ma opcję trakingu czyli pamięta np. ostania trasę, czy kilka ostatnich. W sumie to podstawowa funkcja nawet w zwykłym, starszym odbiorniku GPS (mam starego eTrexa i oczywiście jest).
Inną opcją jest np. jeśli masz jakiegoś PDA, smartphona, palmtopa a nie ma wbudowanego GPSa ,dokupić do niego jakiś moduł GPS (bluetooth, USB) zakupić jakiś soft i jazda.
Używałem kiedyś też smartphona MDA Pro z wgraną AutoMapą i modułem GPS i jeździło się całkiem dobrze po Polsce.
Awatar użytkownika
Banita
Peugeot 205 Master

Post autor: Banita »

Nie kupuj sprzetu bez mapy i nie kupuj sprzetu z inna mapa niz Automapa, chyba ze to tomtom.

Ponizej 600 zl nie kupisz zadnej w miare przyzwoicie dzialajacej nawigacji.
domel
Uzalezniony
Posiadany PUG: 1,8D 92r

Post autor: domel »

Czasem używam w aucie starego Garmina eTrexa bez map :).
Da się i tak :)

Po prostu jak mam jechać gdzieś w nieznane siadam wczesniej przy kompie, buduje sobie trasę (route) na podstawie punktów nawigacyjnych (waypoint-ów). Potem taką trasę lub same punkty wgrywam przez kabel do GPSa i jadę w trasę i jest ok.
GPS mnie prowadzi.
Minus taki, że jak trasa się zmieni czy trzeba jeszcze gdzieś jechać gdzie nie było zaplanowane itd może być kłopot.
Aha używam google map + programu EasyGPS chodź możliwości, softu jest wiele.
bez_polotu
Junior
Posiadany PUG: 406 TS6

Post autor: bez_polotu »

Wypowiem się w tym temacie bo ostatnio miałem taką sytuacje że kupiliśmy bratu na urodziny GPS mediona na allegro (mogę podać na miary na sprzedającego) i przyznaje mapa GOpal jest do bani, nie dało sie na nie jeździć... ale w tym samym miejscu dogadaliśmy się ze sprzedawcą i wgrał nam na tym urządzeniu AutoMape 5 i jest cudnie a koszt 0 zł czyli za około 300 zł bo tyle kosztuje nawigacja medion PNA 500 można śmigać aż miło do tej pory urządzenie złapało zwiecha tylko raz i to w domu przy zabawie a nie w trakcie jazdy.... więc polecam takie rozwiązanie no chyba że stać Cię na nawigacje za co najmniej 600 zł :)
"The Greatest Thing You Will Ever Learn, Is Just to love, and Be Loved in Return."
Awatar użytkownika
Dervozavilus
Maniak
Posiadany PUG: 205 LucKy LooK 1.4 XSi
Kontakt:

Post autor: Dervozavilus »

No to i ja się wypowiem w temacie... Niedawno miałem okazję używać Larka z MapaMap. Po Warszawie, na trasach po których jeżdżę, prowadziła w sam raz, choć od taty słyszałem, że trasy Siekierkowskiej nie było :) Pewnie trzeba by sobie zaktualizować za 99zł. Ale do Olsztyna i po Olsztynie prowadziła mnie bezbłędnie. Poza tym Lark jest o tyle fajny, że można w nim sobie odblokować Windowsa CE i potem można wgrać sobie dowolną mapę (Automapę czy cokolwiek innego). 1GB wbydowane + czytnik kart (2GB obsługuje bez problemu).
Teraz jeżdżę z palmem i Automapą 5. Po Wawie lubi namieszać, poprowadzić jakimiś małymi uliczkami, ale to być może kwestia ustawień trasy. W każdym razie jak się chce na szybko ustalić trasę, to może trochę przekombinować. A w trasie do Dywit chyba zdała egzamin.
Podsumowując, GPS to fajna rzecz, ale ma to do siebie, że "ogłupia" trochę i usypia czujność. To tyle. Dziękuję za uwagę.
Awatar użytkownika
minta
Maniak
Posiadany PUG: 406 kombi 2,0 HDi 110 KM i znów 205 FOREVER 1,9 d.... siostry hihi
Numer Gadu-gadu: 691088

Post autor: minta »

Ma może ktoś dostęp do tomtoma 6 ale działającego pod systemem Windows CE net ??
green sprzedany, cabrio sprzedany - oba zostały w KLUBIE

http://www.minta.peugeot205.pl - moja nowa miłość
Awatar użytkownika
Pieraś
Peugeot 205 Master

odswieze temat ... kupuje ojcu nawigacje (szukam dla Niego) i wlasnie wchodzi w opcje nawigacja do 600zl. co polecicie?

widzialem tomtom 4,3" za 599zl
3,5" za 329zl
manta 4,3 za 349zl
mio ?

no i jeszcze jedno ... niektore nawig. maja procka 400mhz, zas widze niektore tomtomy np. te 4,3" maja tylko 266 :/ czy faktycznie taktowanie procka gra tu duza role?

Był: Peugeot 205 Color Line .... posiadałem go przez 6 lat. Wspomnienia .... pozytywne.
Jest: Mitsubishi Galant Elegance 2.0 16V, kombi, 2000/2001 + Yamaha Fazer FZS600 2003r.
Awatar użytkownika
arti
Junior
Numer Gadu-gadu: 8196186
Login tlen: kapela_avanti

Post autor: arti »

w temacie LARK FreeBird... jestem świeżo po wyprawie 300 km w całkiem nieznany region polski... korzystałem z wgranego softu MapaMap. Jestem bardzo zadowolony - nawigacja zaprowadziła jak po sznurku, wszystkie istotne "momenty" zwrotne podała idealnie...fajna opcja powiększania skali z widokiem 3D przed punktami zwrotnymi...jak dla mnie - niezbyt wysmakowanego użytkownika GPS nic więcej nie trzeba... aha, doceniłem ją jeszcze za jedną sprawę - jest znakomicie dyskretna, znaczy że jak nie trzeba, to się nie odzywa...jeśli jedziesz wyznaczoną trasą to się nie wcina. Mówę o tym dlatego, że kiedyś jechałem na wycieczkę autokarem z GPSsem i kierowca miał coś takiego co japało w zasadzie bez przerwy - "lekko w prawo"..."mocno w lewo"..."długa prosta". Po 2 godzinach miałem dość i gdybym to ja kierował tobym to wypierzył przez okno...szczególnie że gość miał ustawione informacje głosem podobnym do mojej "ulubionej" sąsiadki :)

uważam że LARK FreeBird daje radę
Awatar użytkownika
Banita
Peugeot 205 Master

Chcesz samo navi to bierz nokie 330 z automapa

Jak cos lepszego to asus mypal a696, ale nie wiem czy w tyh pieniadzach dostaniesz, a juz napewno nie z mapa.
Awatar użytkownika
mocno_owocowy
Junior
Posiadany PUG: 1.9D
Kontakt:

Post autor: mocno_owocowy »

Aj tam przesadzacie.. po co kupować coś z wgranym już softem? Co za tym idzie płacić za jedno i drugie, później kombinować jak coś zmienić?

Polecam kupić za grosze używane PDA w dobrym stanie + karta 2GB za 17zł, bez GPS z bluetooth`em. Koszt od 30zł do 300 za jakiś nowszy w bdb stanie. (nowszy mówię tu o mocniejszym procku - nowszym technologicznie)
Obecnie mam Acera N30, do tego kupujemy odbiornik GPS za 100-130 zł. Mamy już cały komplet, następnie zajmujemy się dobrem softu. AM, TT, iGO, czego dusza zapragnie. Przy dobrych wiatrach za niecałe 200 zł mamy kompletną nawigację.
Zależy kto, co i do czego będzie używał.
Jak coś mogę pomóc w tych tematach.
Obecnie na allegro nie ma n30 w przystępnej cenie, jest tylko w stanie idealnym za 300 co się nie opłaca. Polecam też wybrać z jakiejś normalnej firmy (Acer, Dell, HP, Asus, Palm, Fujitsu-Siemens, albo HTC) Co do reszty nie jestem przekonany. Link do Allegro

Polecam Acera N30 - dlaczego? Jak ktoś weźmie typowe PDA do jednej ręki i N30 do drugiej, zobaczy że N30 jest płaskie tak że w typowych trzymakach do nawigacji mieści się idealnie, nie wypada, szybciej ten trzymak odpadnie niż to PDA. Jeździłem z PDA firmy HP, i kilka razy mi z tego trzymaka wypadło.
Minus tego PDA, słaby procesor co za tym idzie długo czasem wyznacza trasę, czy potrafi się przyciąć raz na jakiś dłuższy czas. Czego nie było w przypadku HP, ale mi to nie przeszkadza. Nie śmigam z navi na co dzień. Raczej jak nie mogę gdzieś trafić czy nie wiem gdzie coś jest, czy jadę 1 raz. Jak dysponujemy większą gotówką, polecam lepsze PDA i mamy z głowy.

Podsumowując.
+ Taniej
+ Nie płacę za coś czego nie używam (orginalny soft)
+ Łatwa możliwość instalacji innego softu, bez odblokowywania urządzenia
+ Odbiornik GPS bardziej czuły, szybciej łapie sygnał, można wrzucić pod szybę, lepsze do schowka, czy nawet przy kluczykach, a jeszcze inne zapisują naszą przebytą trasę itp.

- Dwa urządzenia które trzeba ładować, (GPS Pentagram PathFinder 3105 za 132 zł sam się wyłącza jak jest nie używany może sobie leżeć w schowku i nie trzeba o nim pamiętać, bateria wtedy starcza na długi czas)
- Urządzenie nie jest nowe i średnio nadaje się na prezent - chyba że dla rodziny - czytaj dla siebie ;)
- Urządzenie kupujemy używane i może być róznym stanie - warto zwrócić uwagę na baterie (dopytać sprzedającego jak długo trzyma na bateriach - bez sens aby cały czas było podłączone do zapalniczki)

No chyba że ktoś mnie przekona że dostanę za 300 złotych navi z szybkim prockiem, które odblokuje kilkoma kliknięciami, i będę sobie wgrywał co mi się podoba, odbiornik GPS będzie szybko się synchronizował, i trzymał sygnał, łączył się z n satelitami. Ale z doświadczenia wiem że takie coś to z tysiąc złotych kosztować musi, aby widać było efekty.
[url]http://www.mocno_owocowy.205.pl/[/url]
Awatar użytkownika
Banita
Peugeot 205 Master

Praktycznie w kazdej navi opartej na windows CE z karta pamieci mozna umiescic dowolny soft. Wystarczy skopiowac soft na karte a plikiem uruchomieniowym nadpisac .exe z oryginalnego softu i voila ;)
Awatar użytkownika
Pieraś
Peugeot 205 Master

tak ale nie ukrywam, ze wolalbym nawigacje (jak podobno ma MIO) ze bez odblokowywania mozna uruchomic z karty np. automape czy jeszcze cos innego. jedni pisza ze odblokowanie kasuje gwarancje inni nie ... nie wiem czy odblokowanie ingeruje w pliki systemowe kazdej czy czesci nawigacji. wszyscy pisza ze (produc.) ingerencja w filesystem kasuje gwarancje.

uzywal ktos nawigacji BECKER??? jest za 600zl 4,3".
wiem ze na mio mozna prawie all wgrac i jest szybki, slyszalem tez pozytywy o larku. jesli chodzi o tom toma to tylko ich mapy chodza, bynajmniej doczytalem ze z innymi mapami trzeba sie nawalczyc.

Awatar użytkownika
KuKiTa
Maniak
Posiadany PUG: 205 GTi
Numer Gadu-gadu: 360167
Login tlen: kukita
Kontakt:

Post autor: KuKiTa »

Pieraś pisze:tak ale nie ukrywam, ze wolalbym nawigacje (jak podobno ma MIO) ze bez odblokowywania mozna uruchomic z karty np. automape czy jeszcze cos innego. jedni pisza ze odblokowanie kasuje gwarancje inni nie ... nie wiem czy odblokowanie ingeruje w pliki systemowe kazdej czy czesci nawigacji. wszyscy pisza ze (produc.) ingerencja w filesystem kasuje gwarancje.

uzywal ktos nawigacji BECKER??? jest za 600zl 4,3".
wiem ze na mio mozna prawie all wgrac i jest szybki, slyszalem tez pozytywy o larku. jesli chodzi o tom toma to tylko ich mapy chodza, bynajmniej doczytalem ze z innymi mapami trzeba sie nawalczyc.
miałem tego beckera, troche sie namęczyłem żeby uruchomić na nim automape, ale w końcu poszło.

ja mam GoClever i powiem że rewelacja

http://www.allegro.pl/item515032418_duz ... ml#gallery
ODPOWIEDZ