Aj tam przesadzacie.. po co kupować coś z wgranym już softem? Co za tym idzie płacić za jedno i drugie, później kombinować jak coś zmienić?
Polecam kupić za grosze używane PDA w dobrym stanie + karta 2GB za 17zł, bez GPS z bluetooth`em. Koszt od 30zł do 300 za jakiś nowszy w bdb stanie. (nowszy mówię tu o mocniejszym procku - nowszym technologicznie)
Obecnie mam Acera N30, do tego kupujemy odbiornik GPS za 100-130 zł. Mamy już cały komplet, następnie zajmujemy się dobrem softu. AM, TT, iGO, czego dusza zapragnie. Przy dobrych wiatrach za niecałe 200 zł mamy kompletną nawigację.
Zależy kto, co i do czego będzie używał.
Jak coś mogę pomóc w tych tematach.
Obecnie na allegro nie ma n30 w przystępnej cenie, jest tylko w stanie idealnym za 300 co się nie opłaca. Polecam też wybrać z jakiejś normalnej firmy (Acer, Dell, HP, Asus, Palm, Fujitsu-Siemens, albo HTC) Co do reszty nie jestem przekonany.
Link do Allegro
Polecam Acera N30 - dlaczego? Jak ktoś weźmie typowe PDA do jednej ręki i N30 do drugiej, zobaczy że N30 jest płaskie tak że w typowych trzymakach do nawigacji mieści się idealnie, nie wypada, szybciej ten trzymak odpadnie niż to PDA. Jeździłem z PDA firmy HP, i kilka razy mi z tego trzymaka wypadło.
Minus tego PDA, słaby procesor co za tym idzie długo czasem wyznacza trasę, czy potrafi się przyciąć raz na jakiś dłuższy czas. Czego nie było w przypadku HP, ale mi to nie przeszkadza. Nie śmigam z navi na co dzień. Raczej jak nie mogę gdzieś trafić czy nie wiem gdzie coś jest, czy jadę 1 raz. Jak dysponujemy większą gotówką, polecam lepsze PDA i mamy z głowy.
Podsumowując.
+ Taniej
+ Nie płacę za coś czego nie używam (orginalny soft)
+ Łatwa możliwość instalacji innego softu, bez odblokowywania urządzenia
+ Odbiornik GPS bardziej czuły, szybciej łapie sygnał, można wrzucić pod szybę, lepsze do schowka, czy nawet przy kluczykach, a jeszcze inne zapisują naszą przebytą trasę itp.
- Dwa urządzenia które trzeba ładować, (GPS Pentagram PathFinder 3105 za 132 zł sam się wyłącza jak jest nie używany może sobie leżeć w schowku i nie trzeba o nim pamiętać, bateria wtedy starcza na długi czas)
- Urządzenie nie jest nowe i średnio nadaje się na prezent - chyba że dla rodziny - czytaj dla siebie
- Urządzenie kupujemy używane i może być róznym stanie - warto zwrócić uwagę na baterie (dopytać sprzedającego jak długo trzyma na bateriach - bez sens aby cały czas było podłączone do zapalniczki)
No chyba że ktoś mnie przekona że dostanę za 300 złotych navi z szybkim prockiem, które odblokuje kilkoma kliknięciami, i będę sobie wgrywał co mi się podoba, odbiornik GPS będzie szybko się synchronizował, i trzymał sygnał, łączył się z n satelitami. Ale z doświadczenia wiem że takie coś to z tysiąc złotych kosztować musi, aby widać było efekty.