205 GTI Euro Road Trip 2009
-
- Maniak
- Posiadany PUG: 205 CTi
- Numer Gadu-gadu: 2422735
Re: 205 GTI Euro Road Trip 2009
W plikach powinno być zaznaczone Day 1 (01 may) bo nie jest to do końca takie oczywiste.
Kolejna kwestia - nie możemy wyjechać 30 kwietnia.
Musimy sobie zarezerwować co najmniej 2 dni - czyli proponuję spotkanie pod granicą Polsko-Niemiecką w środę 29 kwietnia koło godziny 14 skąd ruszamy razem i zatrzymujemy się na nocleg w okolicach Frankfurtu. Następnego dnia na spokojnie ruszamy i przemieszczamy się na miejsce zbiórki.
Dlaczego tak?
Piewszy dzień będzie najbardziej krytyczny -> jeśli komuś coś padnie albo się wydarzy ruszając 30 kwietnia nie będziemy mieli czasu na pomoc choćbyśmy w busie z częściami zapakowali warsztat jak mają w formule1.
A jeśli się nic nie wydarzy to będziemy mieli piękne dwa dni na zwiedzanie okolic i przy okazji pokonamy całą trasę spokojnie i bez pośpiechu.
Przeliczam orientacyjny koszt noclegów - narazie wariant oszczędny, jeśli włączymy się w poszukiwania tańszych noclegów w okolicach to będzie taniej...
29.04 - niemcy okolice frankfurtu - motel(?) - 20-40 euro
30.04 - Remis Francja - trzeba poszukać czegoś tańszego - GTIdrivers proponuje hotel - 70 euro (liczę że znajdziemy coś do 30 euro)
01.05 (Dzień 1) - Remis - myślę o tym samym miejscu co 30.04 - hotel - 70 euro (ktoś znajdzie jakiś cemping/motel ? (jak wyżej)
02.05 (dzień 2) - Włochy - camping - 4,5 euro
03.05 (dzień 3) - Włochy - hotel - 24 euro
04.05-06.05 (Dzień 4, 5, 6) - Chorwacja Croatia - brak - ?? euro (zakładamy że zostajemy tu ze 2-3 dni - może się uda coś znaleźć tanio zakładam 10-40 euro)
07.05 - POWRÓT - nocleg na słowacji - 15 euro
08.05 - jesteśmy w domu!
Z obliczeń wynika że koszt będzie wahał się w granicachOD 160 euro (niecałe 600zł) - pod warunkiem znalezienia taniego motelu w Remis! -DO 340 euro za noclegi (1300 zł)(jeśli nie będzie innego tańszego noclegu w Remis)
Na transport liczę w zaokrągleniu 3500-4000zł (ktoś policzył że benzyna będzie kosztować 1600-2000zł - ja liczę x2 ze względu na autostrady itp.)
Jedzenie to każdy sobie sam może policzyć.
Wszystkie kwoty przeważnie staram się w jakiś sposób zawyżyć - chodzi o to aby przygotować się na odpowiedni wydatek - jeśli coś zostanie to tylko na +. Jak założymy budżet na styk i tylko z nim wyjedziemy, a coś się obsunie to będzie... problem? big problem...
U mnie jadą 3 osoby (więcej do cabrio się nie zmieści ) więc koszty na osobę przeliczam w okolicach między 2400-3000zł i tyle każdy z nas musi mieć przygotowane na koncie czy w gotówce na wyjazd. Jeśli wszystko pójdzie z godnie z planem to może za osobe zejdziemy do ok. 1800zł za głowę - przy założeniu że nocujemy w najtańszych miejscach, nic się nie psuje, a autostrady całościowo nie przekroczą 100 euro.
Dodatkowo w zależności od tego ile moi kompani będą mieli czasu będę chciał zostać kilka dni więcej albo w Chorwacji albo gdzieś indziej aby odpocząć ... może pozwiedzać - generalnie wykorzystać dodatkowo wyjazd.
Kolejna kwestia - nie możemy wyjechać 30 kwietnia.
Musimy sobie zarezerwować co najmniej 2 dni - czyli proponuję spotkanie pod granicą Polsko-Niemiecką w środę 29 kwietnia koło godziny 14 skąd ruszamy razem i zatrzymujemy się na nocleg w okolicach Frankfurtu. Następnego dnia na spokojnie ruszamy i przemieszczamy się na miejsce zbiórki.
Dlaczego tak?
Piewszy dzień będzie najbardziej krytyczny -> jeśli komuś coś padnie albo się wydarzy ruszając 30 kwietnia nie będziemy mieli czasu na pomoc choćbyśmy w busie z częściami zapakowali warsztat jak mają w formule1.
A jeśli się nic nie wydarzy to będziemy mieli piękne dwa dni na zwiedzanie okolic i przy okazji pokonamy całą trasę spokojnie i bez pośpiechu.
Przeliczam orientacyjny koszt noclegów - narazie wariant oszczędny, jeśli włączymy się w poszukiwania tańszych noclegów w okolicach to będzie taniej...
29.04 - niemcy okolice frankfurtu - motel(?) - 20-40 euro
30.04 - Remis Francja - trzeba poszukać czegoś tańszego - GTIdrivers proponuje hotel - 70 euro (liczę że znajdziemy coś do 30 euro)
01.05 (Dzień 1) - Remis - myślę o tym samym miejscu co 30.04 - hotel - 70 euro (ktoś znajdzie jakiś cemping/motel ? (jak wyżej)
02.05 (dzień 2) - Włochy - camping - 4,5 euro
03.05 (dzień 3) - Włochy - hotel - 24 euro
04.05-06.05 (Dzień 4, 5, 6) - Chorwacja Croatia - brak - ?? euro (zakładamy że zostajemy tu ze 2-3 dni - może się uda coś znaleźć tanio zakładam 10-40 euro)
07.05 - POWRÓT - nocleg na słowacji - 15 euro
08.05 - jesteśmy w domu!
Z obliczeń wynika że koszt będzie wahał się w granicachOD 160 euro (niecałe 600zł) - pod warunkiem znalezienia taniego motelu w Remis! -DO 340 euro za noclegi (1300 zł)(jeśli nie będzie innego tańszego noclegu w Remis)
Na transport liczę w zaokrągleniu 3500-4000zł (ktoś policzył że benzyna będzie kosztować 1600-2000zł - ja liczę x2 ze względu na autostrady itp.)
Jedzenie to każdy sobie sam może policzyć.
Wszystkie kwoty przeważnie staram się w jakiś sposób zawyżyć - chodzi o to aby przygotować się na odpowiedni wydatek - jeśli coś zostanie to tylko na +. Jak założymy budżet na styk i tylko z nim wyjedziemy, a coś się obsunie to będzie... problem? big problem...
U mnie jadą 3 osoby (więcej do cabrio się nie zmieści ) więc koszty na osobę przeliczam w okolicach między 2400-3000zł i tyle każdy z nas musi mieć przygotowane na koncie czy w gotówce na wyjazd. Jeśli wszystko pójdzie z godnie z planem to może za osobe zejdziemy do ok. 1800zł za głowę - przy założeniu że nocujemy w najtańszych miejscach, nic się nie psuje, a autostrady całościowo nie przekroczą 100 euro.
Dodatkowo w zależności od tego ile moi kompani będą mieli czasu będę chciał zostać kilka dni więcej albo w Chorwacji albo gdzieś indziej aby odpocząć ... może pozwiedzać - generalnie wykorzystać dodatkowo wyjazd.
Ostatnio zmieniony 24 sty sob, 2009 4:37 pm przez Jarmarek, łącznie zmieniany 3 razy.
Zdjęcia CTI: http://jarmarek.205.pl
- Fox
- Peugeot 205 Master
- Posiadany PUG: 205gti, 504 coupe, 406 kombi
- Numer Gadu-gadu: 6433729
- Kontakt:
Troche przesadzasz z tymi kosztami wg mnie. Piszesz o 3tys od osoby i mówisz że jedziesz z dwoma pasażerami. 9tys na 7 dni i 4tys km to gruba przesada. Byłem pugiem już w chorwacji dwa razy, we włoszech, a ze znajomymi jeździłem np do Bułgarii ( 4 osoby w samochodzie, 7 noclegów w motelach a w samej bułgarii w apartamentach nad brzegiem morza, 3,8tys km - wychodziło zawsze nie więcej niż 1,5tys zł na głowę) Za 3tys zł można autem objechać do turcji z odwiedzeniem Grecji a to więszy dystans niż ten który nas czeka. Znajomy niedawno jechał do angli samochodem bo w 3 osoby wychodziło taniej niż 3 bilety lotnicze w sumie za 2tys zł a do Londynu jest 1,6km w jedną stronę. Ja liczyłem na transport 2000zł ale to już ze wszystkimi autostradami, tunelami i małą rezerwą. Też jestem za tym żeby wyjechać wcześniej. Kolega z pracy niedawno jechał autem do Paryża. Zeszło mu 17h żeby tam dotrzeć nie spiesząc się. Co do noclegów to ja się nastawiam na campingi. Nie ma raczej problemów ze znalezieniem pola namiotowego w pobliżu trasy przejazdu, a szkoda wg mnie płacić za nocleg w motelu w którym się spędzi 8h i od razu pojedzie dalej. Jakby ktoś nastawiał się na bardzo duże oszczędzanie to w niemczech i austrii co jakiś czas są punkty przy autostradzie z darmowymi prysznicami i miejscami gdzie można przespać się w samochodzie bądź nawet rozbić mały namiot. Zdarzało mi się już tak nocować w czasach studenckich jak jeździłem na wakacje pugiem do chorwacji i miałem 1,5tys zł w kieszeni i 2tyg wakacji przed sobą. Fakt że to były inne czasy ale w 2001 roku pojechaliśmy z kumplem do chorwacji pugiem (mój poprzedni pug 1.8 GRD z 86roku - co prawda palił 5l/100 ale też litr oleju na 1000km:)) na 3 tyg i wydaliśmy po 1400zł. Fakt że po drodze nocowaliśmy na parkingach na karimacie, w chorwacji mieszkaliśmy na najtańszym campingu i jedliśmy czekoladę i arbuzy ale kasy nie było a wyjazd się udał. Tak że wydaje mi się że ta wycieczka może zamknąć się w kwocie 4tys od samochodu bez problemu. A może być mniej
- Kamkiler
- Maniak
- Posiadany PUG: 205 TCTi
- Numer Gadu-gadu: 3470719
W te wakacje objechałem wiekszość Europy samochodem ,dotarłem do Hiszpani ,nocowałem tylko w namiocie bądz samochodzie !! , i ja by zaoszczedzić jestem w stanie tak tylko nocować . Z tego co pamietam poszło 1200Euro na 5 osób w samochodzie ,spanie w samochodzie ok 6-9 tys km ,nie moge znaleśc pliku na komputerze ,bo kazde tamkowanie było notowane i kazda bramka na autostradzie ,a było ich troche we francji , hiszpani ,włoszech ,Trasa jaką zrobiłem to -wawa-barcelona-wenecja-rzym-wawa , tak pobieżnie ...
Samochód Pug 206SW ok 6,3 l/100 , wiec nie wiem jak wy ale ja nie zamierzam sie ścigac ,ani pędzić po 140-170km/h bo mnie na to nie stać ,przy spalaniu 9l.
Samochód Pug 206SW ok 6,3 l/100 , wiec nie wiem jak wy ale ja nie zamierzam sie ścigac ,ani pędzić po 140-170km/h bo mnie na to nie stać ,przy spalaniu 9l.
Czeka nas jeszcze duzo pracy http://www.kamkiler.205.pl
-
- Maniak
- Posiadany PUG: 205 CTi
- Numer Gadu-gadu: 2422735
Nie będę się teraz rozpisywał bo nie mam czasu, zrobię to potem
Myślę że koszty ostateczne każdego auta i każdej osoby będą bardzo podobne.
Święcie wierzę, że koszty będą dokładnie tak niskie jak piszecie, ALE nie pozwolę sobie na wyjazd nie mając zarezerwowanego najmniej optymistycznego wariantu i to samo tyczy się moich pasażerów - to nie przejażdżka do wąchocka nie pojadę nie mając 100% pewności że będę mógł wrócić bez(niezaplanowanych) długów.
Nie mam także zamiaru przez 2 tygodnie spać w samochodzie albo na stacji benzynowej!
Co najmniej na końcu trasy musii być możliwość normalnego przespania się.
Jak patrzę na to co piszecie to sobie myślę że chyba faktycznie jestem francuskim pieskiem, ale ja chciałbym choć co drugą noc nie spać pod chmurką tymbardziej że to nie będzie środek lata, a ledwie początek wiosny!
Myślę że koszty ostateczne każdego auta i każdej osoby będą bardzo podobne.
Święcie wierzę, że koszty będą dokładnie tak niskie jak piszecie, ALE nie pozwolę sobie na wyjazd nie mając zarezerwowanego najmniej optymistycznego wariantu i to samo tyczy się moich pasażerów - to nie przejażdżka do wąchocka nie pojadę nie mając 100% pewności że będę mógł wrócić bez(niezaplanowanych) długów.
Nie mam także zamiaru przez 2 tygodnie spać w samochodzie albo na stacji benzynowej!
Co najmniej na końcu trasy musii być możliwość normalnego przespania się.
Jak patrzę na to co piszecie to sobie myślę że chyba faktycznie jestem francuskim pieskiem, ale ja chciałbym choć co drugą noc nie spać pod chmurką tymbardziej że to nie będzie środek lata, a ledwie początek wiosny!
Zdjęcia CTI: http://jarmarek.205.pl
- Florek2b
- Peugeot 205 Master
- Posiadany PUG: 205 GR 1,9 (jak ktoś jeszcze ma 1,9 w 5 drzwiach niech da znać :D)
- Numer Gadu-gadu: 1958447
- Kontakt:
no mi nie przeszkadza spanie w samochodzie albo w namiocie ale tez nie dajmy sie zwariować a poza tym Mareczku nikt tu nie mówi o spaniu na stacji benzynowej
- Roland_KrK
- Junior
- Posiadany PUG: 205 Roland Garros
- Numer Gadu-gadu: 3290009
Jeżeli mnie się uda pojechać to przewiduję iż namiot będzie najbardziej odpowiednim miejscem na spanie ( na pewno ze względu na finanse) w sumie raz czy dwa też można się przespać w samochodzie. Przecież nie będziemy jechać sami...
- Junior
- Posiadany PUG: był 205 GTI 3.0 V6 jest 206 RC
zauważyłm że conajmniej dwa smochody jadą w trzy osobowych składach? tak sie zastanawiam czy przejazd przez pół europy w małym peugeocie to dobry pomysł? z drugiej strony czego sie nie robi dla zmniejszenia kosztów może i ja bym wziął drugiego pasażera chętnego na wyjazd w moim GTI V6
- agnes-4ever
- Nowicjusz
- Numer Gadu-gadu: 0
Ja osobiście uwielbiam długie podróże samochodowe i nie mam nic przeciwko nocowaniu na stacji czy na parkingu w aucie wręcz jestem do tego przyzwyczajona. Myślę, że namiot też będzie potrzebny bo nigdy nic nie wiadomo. Zgadzam się z Markiem że pare normalnych noclegów musi być. Robimy długą trasę więc trzeba gdzieś zregenerować siły.
- Lord Devil
- Peugeot 205 Master
- Posiadany PUG: 205 CTi i 205 GTi Griffe
- Numer Gadu-gadu: 6446898
- Kontakt:
Loża najprawdopodobniej pojedzie na 2 auta, szansa, że na 3 auta jest bardzo mała, ale jest. Możemy założyć Lady Angel + Lord Devil i Don Padre + Un Sacre Numero. Byliśmy co prawda w muzeum puga, ale odwiedzić chcemy raz jeszcze koniecznie, chociażby z tego powodu, że około 50% wystawy jest stała, reszta jest zmienna, nie mieszczą się już w obecnym budynku. Co do cen gadżetów w muzeum poza jakimiś maskotkami czy długopisami są wysokie lub bardzo wysokie. Zakupimy CB do kontaktowania się.
Planujemy albo zostać dłużej w Chorwacji, albo pojechać do Grecji.
Telefon do mnie: 603 636 497
Planujemy albo zostać dłużej w Chorwacji, albo pojechać do Grecji.
Telefon do mnie: 603 636 497
Car Valeting, Car Detailing.
- Zuza
- Junior
- Posiadany PUG: 205 XS i 205 GTI
- Numer Gadu-gadu: 4656949
Witam
Nie na 100% ale może uda mi się załatwić wam wywiad w tvn turbo.
Potrzebuje krótkiego tekstu na temat całej wyprawy i ogólnie co chcielibyście powiedzieć.
Musze wysłać do JUTRA ten tekst.
Czekam na wasze propozycje.
P.s ponieważ nie jadę z wami nie jestem w temacie :/ dlatego potrzebuję tekst od was.
Pozdrawiam
Nie na 100% ale może uda mi się załatwić wam wywiad w tvn turbo.
Potrzebuje krótkiego tekstu na temat całej wyprawy i ogólnie co chcielibyście powiedzieć.
Musze wysłać do JUTRA ten tekst.
Czekam na wasze propozycje.
P.s ponieważ nie jadę z wami nie jestem w temacie :/ dlatego potrzebuję tekst od was.
Pozdrawiam
- Florek2b
- Peugeot 205 Master
- Posiadany PUG: 205 GR 1,9 (jak ktoś jeszcze ma 1,9 w 5 drzwiach niech da znać :D)
- Numer Gadu-gadu: 1958447
- Kontakt:
marek pisał taki list do Peugeot Polska ja go nie mam ale komuś go jeszcze wysyłał
- Zuza
- Junior
- Posiadany PUG: 205 XS i 205 GTI
- Numer Gadu-gadu: 4656949
Ja Go mam
Ale on się nie nadaję. Jest napisany bardzo dobrze ale pod względem sponsoringu a nie występu telewizyjnego.
Potrzebuję konkretów w kilku zdaniach.
Z Marka pisma wzięłam tylko plan imprezy
Ale on się nie nadaję. Jest napisany bardzo dobrze ale pod względem sponsoringu a nie występu telewizyjnego.
Potrzebuję konkretów w kilku zdaniach.
Z Marka pisma wzięłam tylko plan imprezy
-
- Maniak
- Posiadany PUG: Citroen Xsara Picasso & Peugeot Tepee
- Numer Gadu-gadu: 10911568
- Kontakt:
Jeśli chodzi o naszą dwójkę to bierzemy namiot tak na wszelki wypadek, ale liczymy na "wygodne" przy autostradowe motele
W ubiegłe lato przejechaliśmy Słowację, śpiąc pod namiotem, czasami temp. dochodziła do +5 stopni i był wypas, więc nie łamcie się!!!
W ubiegłe lato przejechaliśmy Słowację, śpiąc pod namiotem, czasami temp. dochodziła do +5 stopni i był wypas, więc nie łamcie się!!!
- Para
- Peugeot 205 Master
- Posiadany PUG: najlepszy
- Numer Gadu-gadu: 1559591
- Kontakt:
Zuza wysle ci tekst dzis wieczorem, nie bylo mnie przez caly weekend.
-
- Junior
- Posiadany PUG: 205 CTI 2.0T, 205 GT, 604 GTI, R5 GT TURBO, CITROEN CX TURBO 2, CITROEN 2CV 78r.
- Numer Gadu-gadu: 0
- Login tlen: daro406
- Kontakt:
http://www.hotelformule1.com/gb/hotel-3 ... ndex.shtml
Może Wam się przyda sieć tanich moteli w większości krajów europy,a we Francji jest ich najwięcej 33euro za 3 osoby,warunki naprawde dobre (nocowałem pare razy). Jeden jest w Mannheim jest to po drodze około 70km za Franfurtem i można robić rezerwacje Szkoda że nie mogę z Wami jechać
Może Wam się przyda sieć tanich moteli w większości krajów europy,a we Francji jest ich najwięcej 33euro za 3 osoby,warunki naprawde dobre (nocowałem pare razy). Jeden jest w Mannheim jest to po drodze około 70km za Franfurtem i można robić rezerwacje Szkoda że nie mogę z Wami jechać