Światło przy otwartych drzwiach

Forum dla spraw zwiazanych z problemami/dyskusjami na temat nadwozia, wnetrza oraz modyfikacja wewnatrz samochodu
cyborg
Uzalezniony
Posiadany PUG: Ex 205 XS 1,4 75 KM
Numer Gadu-gadu: 0

Re: Światło przy otwartych drzwiach

Post autor: cyborg »

Hmm... Teraz to ja nie rozumiem. Jaki styk do glosnikow kupiles? I skad przyszlo ci do glowy zeby przypinac sie lampka oswietlenia wnetrza do glosnikow?? Pisalem przed chwila-dotknij kabelek ktory wychodzi z nadwozia do masy-wtedy powinna zaswiecic lampka we wnetrzu.
cytat:
"Kabelek mam jeden w samochodzie, wiec wpinam ten kabelek to jednego z miejsc na tym styku i nic"
Czyli co, trzymasz w rece jakis tam styk, kabelek podpinasz do niego i dziwisz sie ze nic nie swieci?? Chlopie, chyba nie masz podstawowych wiadomosci o pradzie elektrycznym, spales na fizyce w podstawowce czy co? Wez ksiazke jakakolwiek i poczytaj na temat pradu, obwodu zamknietego i na temat samochodowej instalacji jednoprzewodowej a nastepnie zacznij cokolwiek robic przy aucie albo od razu oddaj do elektromechanika..
Awatar użytkownika
TO-MI
Maniak
Posiadany PUG: XU9J4
Numer Gadu-gadu: 604584106

Post autor: TO-MI »

kalmar pisze: Tego nie kumam troche :cry: . Chyba ze oryginalzne wlaczniki sa tak zrobione ze wystarczy tylko ten jeden kabelek, ale i tak nie kumam dlaczego.Co do srubki to obwodu raczej nie zamknie bo wkreca sie ja w plastik.
8)7 8)7
wiesz bez obrazy ale skoro nie potrafisz pojąć istoty jednego kabelka stykającego do masy to lepiej zapytaj kogoś albo niech sie tym zajmie jakiś znawca bo jeszcze sobie jakimś cudem auto spalisz 8)7 albo połowe instalacji :roll:
niby sie nie powinno dać ale widze że wszystko jest możliwe :?
jak masz w zamienniku 2 piny to do jednego kabelek z auta a do drugiego kawałek przewodu i połącz do śrubki którą przykręcasz w/w do karoserii
Doba ma 24 godziny,zgrzewka 24 piwa...przypadek..? :)
http://peugeot205.pl/index.php?modul=uzytkownik&id=2207
Awatar użytkownika
kalmar
Nowicjusz

Post autor: kalmar »

Zaden styk do glosnikow, nie zrozumiales co mialem na mysli. Po drugie po to jest forum zeby sie dowiedziec, jesli sie nie wie, rozumiem ze masz wieksze wiadomosci w tej dziedzinie i niektore rzeczy moga wydawac sie banalne, ale tylko wtedy jak cos sie wie, dlatego zwracam sie o pomoc, z innej dziedziny ja ci moge pomoc.
Awatar użytkownika
kalmar
Nowicjusz

Post autor: kalmar »

poza tym wysrczyo jedno zdanie i wszystko jasne tj.

"jak masz w zamienniku 2 piny to do jednego kabelek z auta a do drugiego kawałek przewodu i połącz do śrubki którą przykręcasz w/w do karoserii "

dzieki :W
cyborg
Uzalezniony
Posiadany PUG: Ex 205 XS 1,4 75 KM

Post autor: cyborg »

Napisalem ci 2 razy ze masz przewod z nadwozia polaczyc z masa zeby sprawdzic dzialanie lampki.. Czy tak ciezko pomyslec zeby wpiac w obwod wlacznik?
borek_wpr
Uzalezniony

Post autor: borek_wpr »

Kalmar.
Popatrz na foto włącznika.Dwa konektory są zwarte ze sobą. Przyłączasz do jednego z nich przewód który jest w słupku . Drugi konektor można wykorzystać do alarmu lub podświetlenia pedałów i podnóżka pasażera.We włączniku jest metalowa tuleja ( widoczna nad popychaczem ) która łączy poprzez wkręt masę do styku stałego.Stykiem ruchomym jest sprężyna sterowana popychaczem.Włącznik jest normalnie zwarty, to znaczy że przy otwartych drzwiach styk zamyka obwód i światło się pali.Zamknięcie drzwi powoduje rozwarcie styku i światło gaśnie. Oczywiście należy pamiętać o odpowiednim ustawieniu przełącznika w lampce sufitowej. Gwint ( w słupku ) w który wkręcamy wkręt powinien być czysty tzn. nieskorodowany .Tam nie powinno być żadnego plastiku.
Załączniki
wlon 004.jpg
Trzeba isc przez życie twardo, nie żałować wszystkich sił...
ODPOWIEDZ