nie chce odpalić

Dyskusje na temat serwisowania, naprawiania oraz modyfikowania silnikow typu TU.
piskorz
Nowicjusz
Posiadany PUG: 1.1 benzyna 91
Numer Gadu-gadu: 4977055

nie chce odpalić

Post autor: piskorz »

Witam serdecznie wszytkich forumowiczów.

Jestem posiadaczem 205 i znalazłem się w ciemnej pupie.

AUTO NIE CHCE ODPALIĆ.

Silnik: 1,1; 60KM; MonoJetronic; rok produkcji 91; wersja: Color Line.

OPIS USTERKI:

1. Od pewnego czasu zdarzało się coś takiego: silnik odpala bez problemu, ale po ostrzejszym dawaniu w pedał gazu, albo podczas postoju gasł, niezależnie, czy na biegu jałowym, czy na np piątce przy 90km/h- gasł i pupa. Sposobem było odczekanie chwili rzędu 10min i póżniej odpalał.
2. Podczas rozruchu po dłuższym postoju w zimie (stał na dworze np 2 dni) i przy chlapie na dworze odpalał bez problemu, ale przez pewien czas- zapewne do dogrzania się chodził okrutnie nierówno, jakby nie na wszystkie gary.
3. Wczoraj zrobiło sie coś jak w punkie 1- po przejechaniu paru kilometrów zgasł- na szczęście na parkingu, później udało mi się go znów odpalić, po chwili zgasł i zdechł. JUŻ NIE ODPALA :( Silnik kręci kontrolki się świecą podczas opdalania jak zawsze, ale!!! po nieudanej próbie odpalenia zapala się ta kontrolka na desce rozdzielczej pod wskaźnikiem paliwa i miga: (1 migniecie - przerwa - 2 migniecia - przerwa - i pali się ciągle.
4. Zdemontowałem kanapę, przy przekręceniu stacyjki w położenie przedrozruchowe pompa paliwa wydaje z siebie dźwięki, więc pewnie żyje.
5. Jak sądzicie od czego zacząć poszukiwania i w jaki sposób wyszukiwać usterki, nie ukrywam nie mam siana jak lodu i nie chciałbym pokolei wszystko wymieniac, wolałbym sprawdzić, tylko nie wiem w jaki sposób.
6. Przypuszczam, że mogło trafić szlag cewke zapłonową, albo kopułkę rozdzielacza... Ale nie mam pojęcia jak to sprawdzić

Uprzejmie proszę doświadczonych w podobnych bojach z Księżniczkami (pug205- tak nazywa ją moja dziewczyna:)) o fachową pomoc, będę cholernie wdzięczny, bo auto jest mi niezbędne do pracy.

Z góry serdecznie dzięki za fachową pomoc i pozdrawiam.
Awatar użytkownika
misha84
Junior
Posiadany PUG: peugeot 205 SR 1.1
Numer Gadu-gadu: 7499780

Re: nie chce odpalić

Post autor: misha84 »

Ja miałem takie objawy jak opisujesz w punkcie 1 jak podpowiedział mi bezbłędnie Banita był to padniety moduł zapłonowy. Tu masz linka do tego tematu http://peugeot205.pl/forum/viewtopic.ph ... 24#p153124 Ja za taki moduł zapłaciłem 100zł
Awatar użytkownika
drabinho
Junior
Posiadany PUG: XS
Numer Gadu-gadu: 9389827

Post autor: drabinho »

99% moduł
http://www.drabinho.peugeot205.pl
Lubisz dziwnych ludzi, to clowna se namaluj...
piskorz
Nowicjusz

Jest kaszana. Dzisiaj wymieniłem kopułkę rozdzielacza zapłonu wraz z palcem, bo były w stanie opłakanym... Auto dalej nie pali. Podłaczyłem na krótko kablem wysokiego napięcia bezpośrednio z cewki do świecy i świecę o masę i nic- iskry nie ma.
Kupiłem więc cewkę poskładałem do kupy i dalej nic. Nie wiem, czy jest iskra bo nie miałem już jak sprawdzić.

Teraz już nie wiem co mogło jeszcze paść. Kolega podpowiada, że może jakaś kostka w stacyjce padła, ale ja nie wiem o co chodzi.

Przy odpalaniu jest tak: pierwsze pozycja kluczyka stacyjki nie ma nic, druga zapalają się wszystkie kontrolki za wyjątkiem akumulatora, trzecia wszystkie z akumulatorem, w pozycji zapalania- kręcenia rozrusznikiem, gasną wszystkie z wyjątkiem akumulatora, kręcenie rozrusznikiem, nie ma zapłonu, po przestaniu kręcenia rozrusznikiem wszystkie się palą. Koledzy pomocy, bo dzisiaj 12h zajęło mi sprawdzanie tego samochodziku i nie wiem o co kamman :(
Awatar użytkownika
misha84
Junior
Posiadany PUG: peugeot 205 SR 1.1
Numer Gadu-gadu: 7499780

Post autor: misha84 »

Pisałem ja i pisał kolega drabinho że to będzie pewnie moduł zapłonowy a Ty powymieniałeś kopułkę, cewkę 8)7
Punkt 2 to może być problem z zaworem powietrza dodatkowego, ale mogę się mylić. Mój też chodzi nierówno jak jest zimny ale normalnie odpala.
Awatar użytkownika
gad
Uzalezniony
Posiadany PUG: 205 2.0 16v + 205 1.6 VTS
Kontakt:

Post autor: gad »

Dokładnie, zgadzam sie z przedmowcami! Wymien modół! Taka czarna plaska puszeczka na aparacie zaplonowym. Mocowana na dwie srobki! Jesli nie ma iskry to zapewne jego wina!
Awatar użytkownika
drabinho
Junior
Posiadany PUG: XS
Numer Gadu-gadu: 9389827

Post autor: drabinho »

a co do punktu 2 to mogą być to też świece. można by je wykręcić i przeczyścić(napewno nie zaszkodzi)
http://www.drabinho.peugeot205.pl
Lubisz dziwnych ludzi, to clowna se namaluj...
piskorz
Nowicjusz

panowie chylę czoła- mieliście 100% racji. Moduł padł. Na szczęście cewke mogę oddać, a kopułka rozdzielacza z palcem i tak były do wymiany. Wielkie dzięki za pomoc FACHOWĄ i szybką pozdrawiam-księżna śmiga. Musze jeszcze silnik wentylatora chłodnicy zmienić i łozyska w kolumnie przód i będzie jak nowa :) Niech żyje 205 nasz mały grymaśny psotnik :) I rzecz jasna najlepsze forum w sieci 205:) Nie ma to jak satysfakca z własnoręcznego naprawienia autka po wskazówkach kolegów.
ODPOWIEDZ