Peugeot 205 Gentry "projekt"

Większe projekty, odbudowy i renowacje, przygotowanie do rajdów.
Awatar użytkownika
Przecinak
Junior

Re: Peugeot 205 Gentry "projekt"

Post autor: Przecinak »

RafGentry pisze:A tak w ogóle to czy da się realnie odczuć jakieś zmiany w pracy silnika 205 po wymianie rozrządu?
Pytam(może nieco naiwnie), bo nigdy jeszcze nie zmieniałem go u siebie w Pugu 8)7
Tak jesli zle to zrobia lub miales zle zalozony. W innych przypadkach nie.
Peugeot 205 GRIFFE :) Sliczny zielony i z sercem lwa :)
Project GRIFFE ??????? - ??.??.0?
Galeryjka http://gti.peugeot205.pl/gallery/przecinak
Awatar użytkownika
RafGentry
Moderator
Posiadany PUG: GTI Griffe, GTI LeMans, GTI, CTI, XRD, XS, Indiana, 405 STDT
Numer Gadu-gadu: 0
Kontakt:

Post autor: RafGentry »

OK, więc rozrząd zrobiony.

Poszła nowa pompa wody, pasek rozrządu, napinacz i pasek od alternatora.
Wszystko to zrobiłem w warsztacie FC Auto polecanym przez Foxa. I rzeczywiście dostałem rabat powołując się na Klub 205.

Ale nie obyło się bez tekstów typu: po co pan takie auto kupił? Ja się zabierałem do niego, jak do jeża itp.
Na końcu jednak miły pan przyznał, że autko jest zadbane i w dobrym stanie, także polał trochę miodu na moje skołatane serce ;)

Okazało się jeszcze, że mam skorodowaną jedną część. Według serviceboxa nazywa się to "rura wydechowa" (numer 130778), ale jest to rura łącząca gumowe części układu chłodzącego. Tuż za przednim prawym kołem.

Nie ma ktoś czasem takiej "rury wydechowej" na sprzedaż?
Oczywiście nietkniętej korozją i nadającej się do użytku :)
Awatar użytkownika
Para
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: najlepszy
Numer Gadu-gadu: 1559591
Kontakt:

Post autor: Para »

Niewiem skad oni brali te nazwy w Service Box'ie ale czasami to mozna sie niezle napocic zeby cos znalesc.

Lacznik w ksztalcie litery L laczacy wodziki skrzyni nazwany jest uwaaagaaa ""Element Walka Z" :mrgreen:
Peugeot 205 GTI S16 - Galeria
Peugeot 205 GTI GTI6 2.0 - Galeria
Megane Coupe 1.4
Obrazek
NIE PYTAJ CO KLUB MOŻE ZROBIĆ DLA CIEBIE, TYLKO CO TY MOŻESZ ZROBIĆ DLA KLUBU
Awatar użytkownika
RafGentry
Moderator
Kontakt:

Kolejna porcja nowych części zawitała do Puga.

Tym razem ukończyłem projekt p.t. "Przednie Zawieszenie".

Dzielni panowie z FC Auto otrzymali zadanie przywrócenia go do oryginału. Pół tygodnia zabrało im skompletowanie części, ale dziś 205 dzielnie połykała dziury krakowskich ulic i dróg.

Założone są nowe amortyzatory olejowe Delphi, łożysko lewego koła, tuleje prawego wahacza i odbojnik prawego amortyzatora.

Nie zdawałem sobie sprawy, że moje Gentry może się aż tak fajnie prowadzić.
W drodze powrotnej z warsztatu "pożarłem" na światłach Hondę Civic (wersja "jajko" z turbo xenonami). Start ze świateł, potem ostro w lewo i parę łuków. Gość miał minę, jakby objechało go Cinquecento, a jego laska pokładała się ze śmiechu.

To jeszcze nie koniec. Przed bieszczadzkim tripem Pug wzbogaci się o coś jeszcze >:)
Awatar użytkownika
Fox
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: 205gti, 504 coupe, 406 kombi
Numer Gadu-gadu: 6433729
Kontakt:

Post autor: Fox »

RafGentry pisze: Ale nie obyło się bez tekstów typu: po co pan takie auto kupił? Ja się zabierałem do niego, jak do jeża itp.
Na końcu jednak miły pan przyznał, że autko jest zadbane i w dobrym stanie, także polał trochę miodu na moje skołatane serce ;)

Haha - oni mają troche uraz do 205 po tym jak zleciłem im kilka napraw mojego auta i zapomniałem dokładnie powiedzieć jaka część jest z jakiego silnika i nic im nie pasowało z tego co zamówili. Ostatnio mam wrażenie że jak tam przejeżdżam w pobliżu to uciekają w popłochu chowając się gdzie popadnie:) Ostatnio właśnie razem z Gad'em wymienialiśmy u mnie głowicę bo oni jak usłyszeli że to jakiś tuning to przypomnieli sobie wszystkie ciężkie chwile, życie przeleciało im przed oczami, zbledli i powiedzieli że udostępnią mi garaż, dadzą wszystkie narzędzia tylko plis żebym sobie to zrobił sam:)

Co do rury to nie mam takiej i nie wiem czy ktoś będzie miał ładną po tylu latach. Ja swoją wymieniłem jakiś czas na nową bo wyglądała jakby miała się rozpaść przy dotknięciu. Potem okazało się że ona jednak jest dość gruba i pomimo parchatego wyglądu jakoś by jeszcze troche mogła jeździć, no ale dla pewności lepiej takie rzeczy wymieniać na nowe jeśli tylko są bo jak potem strzeli w trasie to problem dość gruby. Tak nawiasem mówiąc to moja nowa po roku wygląda mniej więcej jak tamta poprzednia:/

Fajnie że wymieniłeś zawieszenie. Pamiętam jaką sam miałem radość jak wymieniłem swoje - banan na twarzy na każdym zakręcie:)
Awatar użytkownika
RafGentry
Moderator
Kontakt:

No to dziś pochwalę się nowym nabytkiem. To żaden rarytas, ale wreszcie się przemogłem.
Na aucie zagościły Speedline'y. Kupiłem oryginalne włoskie w bardzo dobrym stanie i śmiesznej cenie. Brakuje im tylko dekielków.

Obrazek
u wulkanizatora

Obrazek
a tu na parkingu. Słaba jakość, bo ciemno było.

Zakupiłem też sobie nowe dywaniki. Uszyli mi na zamówienie takie, jakie były oryginalne w Gentry. No może tylne się nieco różnią, bo są dwa, a nie jeden łączony jednoczęściowy dywanik, ale wyszły super. Chłopaki z Limanowej dali radę. Szkoda tylko będzie wsiadać, bo jasnopopielaty kolor będzie się brudzić...
Obrazek

Przed tripem to raczej wszystkie inwestycje. No może jeszcze kupię śruby zabezpieczające do felg.
A na kolejne pompowanie floty w Puga przyjdzie mi trochę poczekać. Trzeba się otrząsnąć po wakacyjnych wydatkach...
zlotycbr
Junior
Posiadany PUG: JUNIOR 1,1l i Gentry i 1,9 GTI
Numer Gadu-gadu: 1301373

Post autor: zlotycbr »

ładnie się prezentuje naprawdę zadbany samochód,jeszcze te miodne dywaniki.....mniam.
Maska z garbem i speedline 15" od GTI,na pierwszy rzut oka i z dalsza przestaje już od razu kojarzyć się z Gentry.
U mnie będzie oryginał.Jestem w trakcie załatwiania nowych listewek na zderzaki.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
RafGentry
Moderator
Kontakt:

Ale garb póki co jest w garażu jeszcze. Garbi się czekając na lepsze czasy blacharsko-lakiernicze.
A felgi od Gentry doczekają swojej drugiej młodości. Muszę je tylko odnowić i wykombinować jak przykręcić do nich dekielki, żeby trzymały się na polskich drogach. Nie mam siły szukać na allegro i szrotach kolejnych sztuk...
Jak już 14' będą odpowiednio wyglądały to pewnie dostaną letnie opony i zagoszczą na aucie na stałe. I będę ich używał zamiennie ze speedline'ami :mrgreen:
Awatar użytkownika
Para
Peugeot 205 Master
Kontakt:

Rafal widze ze masz niezly wzor w postaci awatarka ? To jest to co chcesz osiagnac ?
Megane Coupe 1.4
Obrazek
Awatar użytkownika
RafGentry
Moderator
Kontakt:

Powiedzmy. Z tym, że nie zakładam większych felg niż 15 ;)
A z wariacji odchodzących od oryginału to będzie jedynie maska z garbem.
Nie wiem jeszcze, co będzie z poszerzeniami. Moje są "różnokolorowe". Wchodzi w grę stylizacja na rocznik 1992 i założenie czarnych poszerzeń i czarnych zderzaków, lub lakierowanie całości pod kolor nadwozia. Ale tu już zahaczamy o lekki tuning lakierniczy 8)7 Poza tym nie wiem co na to Złotycbr . Może mi nie wybaczyć 8)
Awatar użytkownika
Fox
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: 205gti, 504 coupe, 406 kombi
Numer Gadu-gadu: 6433729
Kontakt:

Post autor: Fox »

Na prawde ladnie to wszystko wyglada. Speedline'y miodzio, ale rzeczywiscie akurat w przypadku gentry fajnie by bylo eksponowac jego odmiennosc w stosunku do innych modeli. Speedline'y sa twarde wiec w przyszlosci mozesz je sobie zostawic na zime:) Nie moge sie doczekac az odmalujesz auto kiedys - bedzie piekne.
A maske moze juz poprawiles czy dalej obowiazuje ta procedura zamykania jaka prezentowales w Kryspinowie?:)
Awatar użytkownika
Para
Peugeot 205 Master
Kontakt:

A tu oryginalne felaszki do sprzedania

http://forum.peugeot205.pl/viewtopic.ph ... 06#p191506
Megane Coupe 1.4
Obrazek
Awatar użytkownika
RafGentry
Moderator
Kontakt:

http://www.forum-auto.com/marques/Peuge ... t20190.htm - zobaczcie okiem eksperta. Czy on ma malowane poszerzenia?
Jak to Waszym zdaniem wygląda?

Swoją drogą ładne cacko... ulalala :mrgreen:
LZ_205
Junior
Posiadany PUG: chwilowo nie posiadam ;/

Post autor: LZ_205 »

ma, ewidentnie widać to na drugiej fotce na przednim błotniku :P
pszemeq
Uzalezniony
Posiadany PUG: Roland Garros
Numer Gadu-gadu: 1459401