rozmiar felgi

Tematy w trakcie przenoszenia do odpowiednich dzialow
BastekM
Nowicjusz
Numer Gadu-gadu: 0

rozmiar felgi

Post autor: BastekM »

Witam
Jestem właśnie na etapie poszukiwania 14-calowej felgi pełnowymiarowej do Peugeota 205. Proszę mi powiedzieć jaki powinna mieć rozstaw śrób, szerokość. Tak żeby weszła na nią opona 185/65/14.

Z góry dziekuję.
Pozdrawiam
Bastek
Awatar użytkownika
HERO
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: HERO »

Rozstaw śrób to 4x108 . Szerokosc nie mniejsza niz 6" . ale wydaje mi sie że tov troche za wysoki profil opony. w wypadku tej szerokości nie powinien byc wiekszy niz 60 a najlepiej to gdyby był 55 (tj.185/55/14) wtedy bedzie odpowiadał wysokoości opony 165/70/13. Jak bedziesz miał tak wysoka oponę możliwe ze bedzie ci obcierac na dziurach o nadkole , a poza tym prędkosciomierz pokazywał bedzie bzdury. Jeżeli chcesz kalkulator do przeliczania rozmiarów opon to znajduje sie tutaj http://www.205gti.com/main_uk.htm w części -Peugeot 205 technics-> Tires comparison lub http://www.miata.net/garage/tirecalc.html
Peugot 205 Lacoste
BubuPN

Post autor: BubuPN »

rozstaw śrób musi być 4x108, rozmiar piasty 65mm, generalnie możesz wsadzić chyba koło na feldze do 17 cali, natomiast żeby weszła opona 185/65/R14 to wystarczy standardowa szerokość czternastek czyli 6 cali, pamiętaj też o odpowiednim dobraniu ET żebyś nie musiał stosować dystansy
Awatar użytkownika
HERO
Nowicjusz
Kontakt:

bubu niech BastekM nie zapomina że jak bedzie miął ET za małe to felga bedzie tym razem obcierać o błotnik

BastekM powiedz tylko jak imasz model 205 , bo to tez ważne gdyż do gti i do rallu mozesz wsadzić szersze felgi o mniejszym ET (tzn. bardziej na zewnatrz)
Peugot 205 Lacoste
BubuPN

Post autor: BubuPN »

pamiętam o tym pamiętam, ale z kolei jak wsadzi za duże to będzie trzeć o budę, dla 205 ET było coś koło 20 czy nieco powyżej, już nie pamiętam
Awatar użytkownika
TOMBIKE
Uzalezniony

Post autor: TOMBIKE »

Wsadzisz nawet z ET 33, ale potrzebne beda dystanse po ok. 2cm na strone
Awatar użytkownika
HERO
Nowicjusz
Kontakt:

noc właśnie pisałem o budzie
Peugot 205 Lacoste
Awatar użytkownika
Crasher
Nowicjusz

Post autor: Crasher »

Co oznacza ET..? :D
BastekM
Nowicjusz

Post autor: BastekM »

Mam 1.9 GTi. Wiem że tam powinny być 15-calowe koła, ale mam założone 14, więc szukam 1 pełnowymiarowej 14 na zapas (bo jakoś dojazdówka mnie nie urządza - w KJS-ach kiepsko się sprawdza... :))

Nie wiecie gdzie w okolicach Warszawy można kupić taką felgę?
Pozdrawiam
Bastek
ODPOWIEDZ