Wyścigi równoległe...

Tutaj możemy rozmawiać o Peugeocie 205. Nie postować o sprawach technicznych.
Awatar użytkownika
levis
Uzalezniony
Posiadany PUG: 406 3.0 V6 / Aprilia SXV 450

Re: wyścigi równoległe...

Post autor: levis »

Uwierz mi, ze jakbys mial dluga skrzynie, to przyspieszalbys wolniej... Jak bedziesz kiedys w Warszawie, to daj znac, chetnie zobacze jak od zlego dokrecenia glowicy samochod moze tak szybko jezdzic :P
Twój serwis motocyklowy:

http://www.motofreak.waw.pl/
Awatar użytkownika
smiechoo
Junior
Posiadany PUG: XS 1.4 TU3M ---> TU3S + LPG
Numer Gadu-gadu: 5774709

Post autor: smiechoo »

levis, kurde nie wiem dlaczego tak jest ale pisze fakty a nie jakies pieprrzone bujdy nie jestem dzieckiem neostrady...

o stary za nim uzbieram na wymiane uszczelki to troche potrwa hehe :P
Awatar użytkownika
zmac
Uzalezniony
Posiadany PUG: 309 gti, 206 gti, 205 cj
Numer Gadu-gadu: 0

Post autor: zmac »

smiecho moze miec racje ze na dlugiej skrzyni lepiej mu auto jezdzi, mialem podobne odczucie w swojej 309 jak mialem skrzynie od tu1
Awatar użytkownika
smiechoo
Junior

naprawde moze cos w tym byc bo jak ludzie maja odcinke na dwojce najczesciej sie spotykalem ze kolo 90 km/h to ja jeszcze moge dociagnac do 115 i dopiero wtedy wzucic 3 i tym sposobem juz jestem dalej xD
Awatar użytkownika
Pluto
Maniak
Posiadany PUG: Audi A4 Quattro Avant
Kontakt:

Post autor: Pluto »

Wczoraj na Hutniczej wieczorkiem koło 19 wyprzedziłem czerwone GTI, jechał grzecznie za mną całą drogę :P
Opel Vectra 1.6 75KM '91 -> Peugeot 205 Look 1.1 60KM '91 Obrazek -> Peugeot 106 Hasseröder 1.4 75KM '98 Obrazek @ Peugeot 106 Hasseröder 1.6 105KM '98 Obrazek
Awatar użytkownika
smiechoo
Junior

przed chwila miałem okazje zmierzyć się z p205 gti chyba 1.6 co prawda zaniedbany ale gti :D

oczywiście dostałem w dupę i zobaczyłem jak mu ogień z wyjebanej dwu rurki leci ale ale :D myślałem ze będzie o wiele gorzej jednak mój pezocik nie jest taki wolny w porównaniu do gti'ka :D

jeszcze mnie zdziwiło to, ze w tym samym czasie zmienialiśmy biegi, to możliwe żebym miał skrzynie od gti'ka ?
Awatar użytkownika
martinop
Uzalezniony
Posiadany PUG: Peugeot 107

Post autor: martinop »

Nie, masz zupełnie inny silnik do którego nie pasuje skrzynia z GTi.
Awatar użytkownika
levis
Uzalezniony

smiechoo a Ty masz na gazniku czy na monowtrysku silnik ?
Twój serwis motocyklowy:

Awatar użytkownika
KuKiTa
Maniak
Posiadany PUG: 205 GTi
Numer Gadu-gadu: 360167
Login tlen: kukita
Kontakt:

Post autor: KuKiTa »

w przyśpieszeniu od 0 nie będize dużej różnicy, co innego na wyższych biegach
Awatar użytkownika
moralez
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: 205......T8, 205 GTI 1.6
Numer Gadu-gadu: 2955602
Kontakt:

Post autor: moralez »

martinop pisze:Nie, masz zupełnie inny silnik do którego nie pasuje skrzynia z GTi.
Skrzynia od 1,4 i od 1,6 ma podobne dlugosci biegow i przelozenie, wiec to calkiem mozliwe,
Co do uciekania mocniejszego auta. Kiedys scigalem sie z rallye 1.9 majac 1.4 i na poczatku tez za bardzo nie uciekal 8)
Awatar użytkownika
levis
Uzalezniony

Z tymi przelozeniami dalej bede sie klocil. Niestety jezeli masz fabryczna moc czyli 75 koni (badz 85, jezeli gaznik) i skrzynie, ktora na 2 powinna konczyc sie przy 90km/h a konczy sie przy 115, to z praw fizyki wynika, ze przeniesienie momentu obrotowego bedzie zle.

Podam przyklad na moim motorze. Kawasaki ZZR400.
Fabrycznie powinien miec z przodu zebatke 14 z tylu 49.
Ja mialem zalozone 15/45 (czyli wydluzone przelozenie).
osiagi - na 1 biegu przy mocy 58koni osiagalem 85km/h a na drugim 120km/h.
Efekt tego byl taki, ze 0-140 wycinaly mnie prawie wszystkie motory... GS5000, ER5, CB500, XJ600, supermoto itd itd.
Natomiast po zmianie przelozen, osiagi mi sie zmniejszyly tzn.
1- 63km/h 2 - 102km/h ...
Efekt tego byl taki, ze wszystkie wymienione wyzej motory 0-100 , 0-140 a nawet 0-180km/h dostawaly baty...

Wiec nie mow mi, ze wydluzona skrzynia polepsza osiagi, bo nie na darmo kierowcy GTI wkladaja sobie krotsza skrzynie od 1.6 GTI...

A to, ze wygrywales hmm, mozliwe, ze trafiales na zlych kierowcow...
Twój serwis motocyklowy:

Awatar użytkownika
smiechoo
Junior

levis, wlasnie teoretycznie tak powinno byc, dokladnie tak jak mowisz! jak mialem poprzedni silnik z tamta skrzynia to bylo przelozenie wlasnie do 90 i autko bardzo ochoczo przyspieszalo z kazdego biegu z prawie kazdej predkosci, a teraz naprawde czuc ze idzie tak od 4 tys. i trzeba krecic do samej odcinki zeby z nastepnym biegiem trafic moment obrotowy... na seryjnym wydechu bylo ciezko bo auto chodzilo jak honda ( trzeba krecic zeby to jako jechalo ) po wlozeniu tego przelotowego wydechu, autko nabralo jakby wigoru juz od najnizszych obrotow i rowno ciagnie do odcinki tzn gora obrotow jakby sie nie zmienila, teraz jest mniej zauwazalny jakby hmm skok mocy pomiedzy 0 - 4 tys obr a 4 ~ 7 tys. obr. Dodam, że silnik ma przebieg ~100 tyś i jest juz idealnie spasowany i uszczelniony, nic z niego nie cieknie, odpala momentalni po przekreceniu kluczyka i juz nie szarpie na zimny silniku wkoncu pracuje tak jak z fabryki :)

z gti'kiem na dwoch pierwszych biegach praktycznie identycznie lecialem i w identycznych miejscach biegi zmienialem tak jak on, dopiero na trojce bylo widac roznice w mocach... ale tym gtikiem az tak sie nie sugeruje bo strasznie zaniedbany byl :( jeszcze wiesniacki tlumik mial... a ja tak choruje na gti :(

nie wiem jak z tymi kierowcami, znam dwoch dosc dobrze z hondy civic 1.5 i bmw e30 1.8 wiem ze dobrze jezdza i sie zajebiscie zdziwili ze ich zrobilem ;]

mam monowtrysk odcinka przy 6850...
Awatar użytkownika
Banita
Peugeot 205 Master

Post autor: Banita »

levis pisze:
Wiec nie mow mi, ze wydluzona skrzynia polepsza osiagi, bo nie na darmo kierowcy GTI wkladaja sobie krotsza skrzynie od 1.6 GTI...
Nie wszyscy...

PS. Jesli dales rade na pierwszych 2 biegach z tym niby gti, to moge zagwarantowac, ze to padlo bylo. Zdrowe gti do konca 1 biegu byloby o dlugosc auta przed tobą.
Awatar użytkownika
smiechoo
Junior

banita masz racje ale ja nie powiedzialem ze dalem mu rade tylko ze na dwoch pierwszych biegach bylismy prawie na rwoni lekka przewaga gti po tem juz coraz wieksza ;]

szkoda ze ktos tak zaniedbal gti :((((((
Awatar użytkownika
levis
Uzalezniony

Banita - nie powiedzialem, ze wszyscy, ale Ci ktorzy chca miec lepsze przyspieszenie chwilowe, kosztem wiekszego spalania, wiekszych obrotow na trasie itd itd...

Smiechoo - ciagle Ci nie wierze, sorki... dluzsze przelozenia = slabsze przyspieszenie... I nie pomoze tutaj zaden przelotowy tlumik, strumienica, lotka nad klapa, alufelgi i inne akcesoria tuningowe
Twój serwis motocyklowy:

ODPOWIEDZ