Peugeot 205 Indiana - nowy nabytek

Większe projekty, odbudowy i renowacje, przygotowanie do rajdów.
Awatar użytkownika
Manwe
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: 205 lacoste'86, 205 gti ph1'87, 309 ph1 3d graffic'89, citroen ax ph1'86, citroen bx ph1'86
Numer Gadu-gadu: 7424729
Kontakt:

Re: Peugeot 205 INDIANA - nowy nabytek

Post autor: Manwe »

on się porostu lubi czepiać szczegółów :lol: , i dobrze niech ja doprowadzi do stanu salonowego, chociaż dla najwyraźniej niewprawnego oka (mojego i kilku innych) już jest verygood
:W
Obrazek
szukam zderzaków z green'a, lacoste'a, białego cj lub open'a
przygarne silnik ET3, gumowy spojler tylnej klapy Peugeot 309 gti, licznik z obrotomierzem z bx'a ph1
grzesiek309
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: Dużo 205 & Partner V6
Numer Gadu-gadu: 0
Kontakt:

Post autor: grzesiek309 »

Może babelo chciałby mieć MI16 pod machą. Nic innego nie przychodzi mi do głowy patrząc na to cudo. Chciałbym takk odpicować swoje 309 ale to zajmie dużo czasu i pochłonie worek pieniędzy.
Jest Ci smutno? Jest Ci źle? Wsiądź do puga, przejedź się!
Określenie "Poranny poprawiacz nastroju" nabiera nowego znaczenia... :D
Naprawy, modyfikacje, remonty 205 i nie tylko ;) https://www.facebook.com/205renovation/
babelo
Maniak

Post autor: babelo »

Panowie lista rzeczy które trzeba zrobić przy Indianie jest długa!

Z małym poślizgiem, bo dopiero dzisiaj, wziąłem się na wymianę zawieszenia :) Indianę posadziłem na kobyłkach i zacząłem kręcić śrubki, jedna stronę już rozebrałem, jutro zawożę znajomemu zwrotnice na wprasowanie łożysk :) Kielichy wyczyściłem ze rdzy, będą malowane, zaciski przeszły gruntowny przegląd wraz z malowaniem, za same farbki do zacisków zapłaciłem 2 x więcej niż za same zaciski 8)7 pozakładałem wszystkie nowe gumki, wszystko przesmarowałem, prace będą posuwać się powoli ale będą >:)
Gdzie sie tylko dało włożyć rurkę :mrgreen: zalewałem profile konserwacją
Załączniki
Zdjęcie0264.jpg
Zdjęcie0262.jpg
Zdjęcie0259.jpg
Zdjęcie0258.jpg
Zdjęcie0257.jpg
Zdjęcie0254.jpg
Zdjęcie0253.jpg
Zywik
Maniak
Posiadany PUG: Citroen Xsara Picasso & Peugeot Tepee
Numer Gadu-gadu: 10911568
Kontakt:

Post autor: Zywik »

!@#$%^&*( ekstra robota !!!

babelo pełen szacun i uznanie dla ciebie! mam nadzieję, że będę miał okazję podziwiać twoją Indianę na "tripie Praha"

powodzenia!
Awatar użytkownika
Manwe
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: 205 lacoste'86, 205 gti ph1'87, 309 ph1 3d graffic'89, citroen ax ph1'86, citroen bx ph1'86
Numer Gadu-gadu: 7424729
Kontakt:

Post autor: Manwe »

brawo brawo i jeszcze raz brawo byle do endu
Obrazek
szukam zderzaków z green'a, lacoste'a, białego cj lub open'a
przygarne silnik ET3, gumowy spojler tylnej klapy Peugeot 309 gti, licznik z obrotomierzem z bx'a ph1
Awatar użytkownika
RafGentry
Moderator
Posiadany PUG: GTI Griffe, GTI LeMans, GTI, CTI, XRD, XS, Indiana, 405 STDT
Kontakt:

Post autor: RafGentry »

http://www.leboncoin.fr/voitures/111717478.htm?ca=21_s - Babelo - wklejam to, żebyś miał świadomość, jaki interes zrobiłeś kupując Indiankę i utrzymując ją w tak świetnym stanie...
Ten egzemplarz jest wystawiony za cenę porządnego GTI. Widać, że Indiany trzymają cenę i warto o nie dbać :)
babelo
Maniak

Dzisiaj niestety pogoda nie sprzyja, praktycznie cały czas pada a Indiana stoi pod chmurką i nie ma jak działać :(

Udało mi się tylko zdemontować drugą stronę, spuścić olej ze skrzyni, jedno nadkole ładnie oczyścić z piachu, odtłuścić, gdzie trzeba było to odrdzewić i zabezpieczyć Hammerite i położyć konserwacje. Na obydwie strony założyłem nowe końcówki drążków MOOG i tyle na dzisiaj bo pada...
Załączniki
Zdjęcie0274.jpg
Zdjęcie0273.jpg
Zdjęcie0270.jpg
Awatar użytkownika
Lord Devil
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: 205 CTi i 205 GTi Griffe
Numer Gadu-gadu: 6446898
Kontakt:

Post autor: Lord Devil »

Sorry za male OT, ale gdyby GTi bylo w takim stanie i z takim przebiegiem za taka kase - to bylaby to prawdziwa okazja.
Babelo - profi robota - tak trzymaj :W
Car Valeting, Car Detailing.
babelo
Maniak

Orfister pisze: Tak trzymaj, bądź silny i nie przestawaj, nawet gdyby rodzina pomyślała, że ześwirowałeś :D
Hehe, w domu i tak już myślą że mi odbiło na punkcie tego auta :) Znajomi powtarzają w kółko "Weź sprzedaj tego trupa i kup coś młodszego... 8)7 " ale mnie już nikt nie przekona do innego auta, może kiedyś przesiądę się na inny może nieco młodszy model Peugeota, ale 205 zawsze będzie stało pod domem :)

Dzięki ekipie Krakowskiej w domu trochę teraz się przekonali że to nie jest wariactwo tylko pasja i już trochę poważniej traktują moje podejście do tego auta, nawet Szwagier mówi że jak by był gdzieś piękny RG Cabrio to kupuje _O_
Awatar użytkownika
Orfister
Moderator
Posiadany PUG: Peugeot 205 CTI
Numer Gadu-gadu: 2690638
Kontakt:

Post autor: Orfister »

Tez słyszę podobne argumenty - kup coś nowszego, a ja się pytam po co ? Bym nie mógł sam nic zrobić przy aucie ? By naprawa wiązała się z wizytą w serwisie, który nie dość, ze kosztuje bardzo dużo to i często "fachowców" ma na "wysokim" poziomie... poco mi auto, które jest "jednorazowe" ?
Te nasze wozidełka może są i małe, ale wdzięczne w jeżdżeniu, tanie w naprawie i co najważniejsze jak napisał Rafał ich cena już dawno przestała spadać..
Tak więc, czyść, maluj, odtłuszczaj, konserwuj ... a do profili zamkniętych polecam Boll'a w puszcze z wężykiem...super sprawa, trochę tylko przez parę tygodni czuć w środku zapach konserwacji, potem mija i jest super. zabezpieczałem nim CTI, a na poszukiwaniu dziurek >:) i ich dogłębnej penetracji spędziłem mnóóóóóóóstwo czasu ;-) .
Dobry jest też fluidol, natomiast Bitexu nie polecam, bo po roku odpada mimo dobrego przygotowania podłoża. Lepszy będzie Bitumex, bądź Novol z niniejszej aukcji

http://allegro.pl/item1156043674_elasty ... od_ss.html

Pozdrawiam serdecznie _O_
grzesiek309
Peugeot 205 Master
Kontakt:

Ja ze swojej strony polecam do konserwacji noxudol lub dinitrol. BOLL to syf i szkoda go dawać na auto. Novol jeszcze ujdzie ale rewelacja to nie jest. Można jeszcze zastosować app takii jak ten http://allegro.pl/item1150166708_app_za ... _0_5l.html Myślę że jak już się konserwuje porządnie całe auto to warto wydać więcej kasy i być pewnym że będzie dobrze. Mi też dużo ludzi mówi żebym sobie kupił nowszy samochód. Nowsze jak wiadomo są droższe i wcale nie lepsze.
Naprawy, modyfikacje, remonty 205 i nie tylko ;) https://www.facebook.com/205renovation/
Awatar użytkownika
Orfister
Moderator
Posiadany PUG: Peugeot 205 CTI
Numer Gadu-gadu: 2690638
Kontakt:

Post autor: Orfister »

Po czym sądzisz ze Boll to syf ? jakieś badania nad tym prowadziłeś ?
babelo
Maniak

Dzisiaj prac ciąg dalszy, jak tylko znajdę chwilę ciągnie mnie to Indiany jak do magnesu:)
Rano rozebrałem Mcphersony, byłem w szoku jak zobaczyłem jak wyglądają łożyska :shock: , zresztą w piastach nie miały się lepiej...
Wszystkie kielichy, mocowania amora dokładnie wyczyściłem i pomalowałem hammerite, następnie pojechałem na wprasowanie łożysko w piasty, przed tym je dokładnie oczyściłem i pomalowałem. Będę montował Jamexy -4 i na pierwszy rzut oka trochę krótka ta sprężynka w porównaniu do seryjnej.

Odkręciłem jeszcze elestyczne przewody hamulcowe bo pójda nowe oraz rurkę hamulcową z lewego przedniego koła ponieważ ktoś zjechał nakrętkę na stożek :shock: .
Zdemontowałem przedni zderzak, i zakonserwowałem po nim.

Mam pytanie :
Jaki olej do skrzyni polecacie i o jakich parametrach i ile wchodzi ?
Załączniki
Zdjęcie0284.jpg
Zdjęcie0283.jpg
Zdjęcie0281.jpg
Zdjęcie0279.jpg
Zdjęcie0278.jpg
grzesiek309
Peugeot 205 Master
Kontakt:

Orfi powiedz mi na jakiej podstawie sądzisz że jest dobry? Tyle złego to nie słyszałem o żadnej innej firmie. Jak już się inwestuje kupę kasy w samochód to chyba nie warto oszczędzać na konserwacji. Przynajmniej takie jest moje zdanie.
Awatar użytkownika
Lubomir
Junior
Posiadany PUG: 205 1.9 diesel 1991
Numer Gadu-gadu: 5175900
Kontakt:

Post autor: Lubomir »

Karamba, dobre auto rozebrał :), ale tarcze hamulcowe są piękne, co to za firma?
Gratuluję cierpliwości, metodycznego i dokładnego podejścia
do pracy, tak trzymać :), jak wiadomo diabeł tkwi w szczegółach
i potem będzie extra efekt.
A o sprzedaży indianki nawet nie myśl 8)7
....aach ładne to auto, coś mam do niego słabość :)
ODPOWIEDZ